Over oorlog, propaganda en gas

Uitpers

Willy Van Damme

Syrië en de Westerse interventie– De vzw Zwendel

Recent en deels via lekken openbaar geraakte documenten in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België over vooral de oorlog in Syrië tonen een onvoorstelbaar beeld van criminaliteit en bedrog dat mogelijks ongezien is in de recente menselijke geschiedenis. Wat vooral opvalt is de zeer actieve politiek van de Britse regering die via haar ministerie van Buitenlandse Zaken en het Gemenebest en de militaire veiligheidsdienst MI6 overal haar pionnen zitten heeft.

Uitpers brengt hier een artikel dat eigenlijk veel te lang is voor een bespreking in deze blog. Niemand moet zich dan ook geroepen voelen om het helemaal te lezen. Als je mijn blog leest, weet je genoeg. 🙂 Maar natuurlijk brengt Willy Van Damme wel belangwekkende informatie. En meer nog: ontluisterende informatie.

Het besluit is simpel: de gewone mensen worden dag en nacht via alle media door machthebbers bedrogen, belogen, gemanipuleerd. Die machthebbers worden daar dan natuurijk ook wel een klein beetje rijker door. En die rijkdom wordt als puntje bij paaltje komt gegenereerd door de arbeid van de gewone man.

Vranckx, en zowat alle reguliere media, werktuigen van de Amerikaanse propaganda, verspreiden de boodschap dat Assad een wrede moordenaar van zijn eigen volk is. Nu heb ik nog de tijd meegemaakt dat Assad werd voorgesteld als – misschien wel een dictator, – maar ook als iemand die er in slaagde om verschillende geloofsgemeenschappen in zijn land vreedzaam te laten samenleven. 

Die Assad een Arabische socialist en Syrië is van oudsher een bondgenoot van Rusland. Tot 2000 was dat voor de Amerikanen geen groot probleem omdat het olie-belang van Syrië beperkt was. 

Maar toen kwam het gas in het spel. Het gaat om een strijd tussen Iran en Qatar om gas te leveren aan Europa en de daarmee verbonden pijpleidingen. Achter Qatar zit Amerika; achter Iran Rusland. Uiteraard kiest Assad voor de Iraanse pijpleiding. Gezien het enorme belang van gas voor de toekomstige energievoorziening, is dit voor de VS onverteerbaar, en dus ontstaan er buitengewoon spontane volksopstanden tegen Assad, met de verschrikkelijke oorlog als gevolg.

Op dit ogenblik heb je de volksopstanden in Birma. Is het toeval dat nog niet zo lang geleden voor de Birmaanse kust in zee een enorme gasbel gevonden is, ter waarde van ongeveer een miljard vaten olie ? Laat daarbij duidelijk zijn dat er in Birma zelf een tweespalt is tussen de opgesloten Aung San Suu Kyi en de Birmaanse junta. Die junta leunt aan bij China, Aung San Suu Kyi bij het Westen. De Birmaanse junta is eigenaar van dat gasveld…

Op Knack stelt Jonathan Holslag dat het moeilijk wordt voor China om zich buiten het Birmaanse geweld te houden, ook al vreest het om meegesleurd te worden in een langdurig conflict. Waarom doet dit me aan Syrië denken ?

In november 2013 ontstond er in Oekraïne een volksopstand die de Russisch gezinde Janoekovytsj verving door de Westers gezinde Jatsenjoek. Datzelfde jaar tekende Shell een contract voor massale ontginning van Oekraïens schaliegas… Op dit ogenblik stijgt de militaire spanning tussen het Westen en Rusland. Het Westen wil de onafhankelijkheid van Oekraïen en de eerbiediging van de mensenrechten verdedigen… zegt het. Sta me toe daar even bij te grinniken. 

Zowel in Syrië, als in Birma, als in Oekraïne krijg je dus volksopstanden. Ik denk dat een spontane volksopstand mogelijk is. Maar als die blijft duren en de opstandelingen bereid blijken om doden te incasseren, kan je er zeker van zijn dat er achter de schermen krachten aan het werk zijn die de mensen manipuleren. Overigens is dit ook zo in Hongkong. 

In Birma sterven er op dit ogenblik mensen, zogezegd voor democratie en vrijheid, terwijl het eigenlijk gaat om gas en het geopolitieke spel tussen de VS enerzijds en Rusland – China anderzijds. De opstandelingen die in Birma hun leven riskeren zijn nuttige idioten. Ik heb het eerder al gezegd; nuttige idioot is geen scheldwoord, maar een technische term voor mensen die denken te strijden voor de goede zaak, maar in feite ijveren voor heel andere belangen.

Ondertussen noemt Biden Poetin een moordenaar. Dat is gewoon een herhaling van wat Bush zei over Sadam en wat Obama zei over Qadafhi. Even later vielen de VS er binnen. Of Poetin, Sadam, Qadafhi of Assad, al dan niet moordenaars zijn, is niet terzake. De Amerikaanse presidenten zijn even goed moordenaars. Nu is het nog wachten op “bewijzen” dat China Oigoeren vermoordt.

Overigens zijn er nu ook grote spanningen tussen Europa en Turkije om gasvoorraden in de Middellandse Zee.

Alle grote brandhaarden in de wereld op dit ogenblik gaan over gas. Daarbij ook schaliegas dat vele malen vervuilender is en slechter voor het klimaat dan olie of steenkool.

Maar leugenachtige Tinne Van der Straeten probeert ons wel wijs te maken dat dat vervuilende gas slechts een voorlopige tussenoplossing is. Ik geloof daar dus niets van: gas wordt door de machthebbers gezien als de opvolger van de olie en waar vroeger oorlogen werden gevoerd voor olie, verschuift dit nu naar oorlogen voor gas. Dat zou niet gebeuren als gas slechts enkele jaren moet dienen als overbrugging in afwachting van voldoende wind- en zon energie.

Daar waar gas wordt gezien als nieuwe energie voor de economie, zal de olie worden voorbehouden als energie voor oorlogvoering. Gevechtsvliegtuigen vliegen nu eenmaal (nog) niet op gas.

VuilgroeneTinne weet dat zo goed als ik. Ze belazert de boel, haar oprecht groene vrienden inbegrepen. Maar ja, haar advocatenkantoor dat alle grote energiespelers als klant heeft (zegt ze zelf met grote fierheid op haar website ! ) kan er maar wel bij varen.

https://www.trouw.nl/nieuws/shell-en-oekraine-stappen-in-schaliegasavontuur-effecten-op-milieu-en-russische-export~b1e62bd0/

https://www.parool.nl/wereld/turkije-met-eu-op-ramkoers-om-gas~bbb0b86c/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.be%2F

https://www.mo.be/artikel/ontdekking-gasvelden-plaatst-junta-pole-position

https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/08/23/oorlog-om-een-gaspijplijn-zo-heeft-u-het-syrische-conflict-nog-niet-bekeken/

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *