Hossen in terkamerenbossen

Doorbraak

Erik De Bruyn

Weekdierenfestival Viert één mei, feest van de aanstellerij!

Beste Joël De Ceulaer, wil u misschien de ondankbare taak op u nemen om dat groepje jongeren dat op 1 april ging feesten in het Terkamerenbos, en dat van plan is om dit op 1 mei nog eens dunnetjes over te doen, een brief te schrijven

Is dat nu niet grappig ? Ooit was Rode Erik een pijn in de aars van de Sp-a. Nu is hij zelf verveld tot een licht-roze kwalletje voor wie linksheid zich beperkt tot anti-N-va-isme. Dat kwalletje verwijt nu anderen dat ze weekdieren zijn. 

Ja, ik weet het: ik ben nu wel wat gemeen. Hij moet me dan maar niet kwaad maken.

Ja, ik word er kwaad van als ik de indruk moet geven dat ik de N-va verdedig, niet omdat ik het zo maar eens ben met de N-va, maar omdat ik niet tegen intellectuele oneerlijkheid kan.

Ik heb het nu natuurlijk over de sneer van Roze Erik naar Bart De Wever en Ben Weyts.

Het gaat over het verband dat De Wever legde tussen de feestjes in het Terkamerenbos en de sluiting van de scholen. Ook ik vind dat verband op zijn minst twijfelachtig en er zal zeker populisme hebben gezeten in die uitspraak. De Wever heeft zijn graantje meegepikt bij de verontwaardiging over die feestjes. Maar eigenlijk doet Roze Erik met zijn artikel hetzelfde, net als zovele anderen.

De Wever had wél gelijk met zijn boodschap dat de sluiting van de scholen een vergissing was. Van mij mag jij daar anders over denken, maar het is mijn overtuiging, zonder dat ik De Wever daarbij nodig heb. Overigens weet Roze Erik zeer goed dat er nog een andere, misschien wel veel belangrijkere boodschap vervat zit in de uitspraak van De Wever: hij steunt Weyts in zijn strijd voor het openhouden van de scholen. Daarmee sluit hij de rangen van de N-va in dit debat, daar waar Frank Vandenbroucke het spel smerig had gespeeld door Jambon te verwijten dat hij Weyts in de steek had gelaten, om op die manier verdeeldheid te zaaien in de N-va. Dat uit de verslagen van het overlegcomité blijkt dat dit “verraad” van Jambon niet klopt, deert Vandenbroucke niet. Weyts of de N-va aanvallen en Vandenbroucke gerust laten is niet correct.

Laat uit een en ander duidelijk zijn dat dit overlegcomité een krabbenmand is. Zeker niet alle besluiten en maatregelen zijn ingegeven door rationaliteit en objectieve gegevens, berustend op wetenschappelijke inzichten. Partnerbeschadiging speelt zeker mee. Vandenbroucke komt wel over als een communicantje, maar is het zeker niet. Hij is een meester in het verspreiden van in ratio verpakte rancune.

Samenvattend: de fundamentele uitspraak van De Wever is inhoudelijk juist. Er is zeker een verwerpelijk populistisch kantje. Maar een ietwat ernstige commentaar geeft ook het bredere plaatje weer.

Maar goed: het ging over weekdieren.

Dat kwal Roze Erik dat woord gebruikt is ongelukkig, maar inhoudelijk heeft hij natuurlijk wel gelijk: de platvloerse bende in het Terkamerenbos getuigt van een ongelooflijke minachting voor beschaving. Het beste voorbeeld daarvan is het wijf dat half naakt door een paard werd omvergelopen en nu op de meest leugenachtige manier in de media zichzelf voorstelt als een onherstelbaar beschadigd slachtoffer dat zeker schadevergoeding moet krijgen. Eigenlijk is het simpel: als je voor een aandravend paard gaat staan, word je omver gelopen en dan moet je niet naar dat paard of die ruiter wijzen, maar naar jezelf. Dat je zo zat bent als een schup is geen verzachtende, maar een verzwarende omstandigheid. Overigens vraag ik me af waar de vrienden van deze belediging voor de mensheid waren ? Waren ze zelf op de loop voor de paarden en lieten ze hun vriendin gewoon in de steek ?

Maar dat is anekdotisch en eigenlijk om te lachen.

Kijk, ik begrijp heel goed dat corona mentaal belastend is. Grootouders moeten hun kleinkinderen missen. Jongeren hun vrienden. En ik heb alle begrip voor een oma of jongere die stiekem een laarsje lapt aan een regelgeving die  soms onbegrijpelijk, belachelijk, en dikwijls ronduit onaanvaardbaar is. 

Ik heb ondertussen een grondige hekel gekregen aan de zogenaamde specialisten: virologen, epidemiologen… Ik ga het nu niet over Van Ranst hebben, want dan rijd ik de hele linkse meute tegen haar scheefhangende kar. Maar als ik Van Gucht hoor zeggen dat hij denkt dat de horeca op één mei niet zal kunnen opengaan, word ik ambetant. Van Gucht mag informeren over de toestand van het virus en van de besmettingen, maar daar houdt zijn expertise op. Een epidemioloog mag zeggen dat de contacten tussen de mensen moeten teruggeschroefd worden. Maar hoé dat moet gebeuren hoort niet tot zijn wetenschappelijke bevoegdheid. De hele aanpak van deze crisis is eigenlijk een aanfluiting van wetenschappelijkheid. 

Neem daar dan nog een dictatoriale figuur als Vandenbroucke bij, en de opstandigheid tegen de overheid wordt begrijpelijk.

Maar wil iemand me eens uitleggen hoe de menselijke contacten tussen jongeren gediend worden door zuippartijen in een bos ? Ik zie daar jongeren hossen door de bossen. Is, samen kreten slakend, op en neer springen contactverrijkend ? Laat dat aan de Masai over.

Roze Erik situeert het barbarenvolkje bij de 

jeunesse dorée van Brussel en Knokke, en aan de universiteiten van Gent en Leuven/Louvain-la-Neuve.

Voor mij mag je daar ook de stinkende zooi van de Antwerpse Reuzegommers bijvoegen. Ter herinnering: dat is dat elitaire studentenclubje dat leden doopt tot de dood er op volgt.

Het gaat om decadentie: verval van beschaving. Dat verval vind je natuurlijk op de eerste plaats bij de hoogbeschaafde elite: de mensen die hoog opgeleid zijn, veel geld verdienen, kortom, bij de leiders van “het volk”. Deze “jeunesse dorée”, onze toekomstige leiders, getuigt van een groot gebrek aan ethisch inzicht en bekommernis. Onze toekomst ziet er niet goed uit.

Mag ik tenslotte toch ook nog wijzen op de onbeschrijfelijke verantwoordelijkheid van misdadigers zoals Guy Mortier, protagonist van  het  nihilisme, en van Herman Schueremans en Chokri Mahassine die deze decadentie door hun festivals hebben verspreid bij de onnozele massa.

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *