Pissen onder de douche

Uitpers

Ludo De Brabander

Met een aantal F35-vlieguren heb je een brandweerwagen

Het is al een anachronisme dat het leger het nog steeds noodzakelijk vindt om natuurgebieden te gebruiken voor schiet- en andere oefeningen, terwijl bezoekers van natuurdomeinen de striktste regels in acht moeten nemen om brandgevaar en vernietiging van fauna en flora te voorkomen

Ludo De Brabandere brengt hier interessante informatie en zet die in een mooi kader.

In zijn eerste alinea gaat hij wel in de fout. Het leger houdt geen schietoefeningen in natuurgebied. Het is precies omdat het leger er schietoefeningen houdt dat het natuurgebied is. Als dit geen schietveld was, zou er geen natuurgebied zijn. Hoe meer schietvelden, hoe meer natuurgebieden. Het leven kan grappig zijn.

Voor de rest heeft De Brabandere natuurlijk groot gelijk.

De aankoop van de miljardenverslindende F-35 is  misdadig.

Ten eerste hebben militairen die het kunnen weten er grote bedenkingen bij. Het tuig heeft zoveel mankementen dat wie er de eerste jaren mee zal vliegen in constant levensgevaar is. 

Door de stealthtechnologie zou het onzichtbaar zijn voor de vijandelijke radar. Die stealthtechnologie maakt  het echter minder wendbaar zodat het eigenlijk geen gevechtsvliegtuig meer is. Erger is het feit dat die technologie achterhaald is. De Russen hebben nieuwe radartechnieken ontwikkeld die de F-35 wél oppikken. Je krijgt dus een totaal ondeugdelijk gevechtsvliegtuig. 

Natuurlijk zit het ding vol informatica. Die is zo ontworpen dat die vanuit de VS kan gestuurd worden. belgië koopt voor miljarden een toestel waar het niet zelf de baas over is. 

Maar in het parlement blijft het oorverdovend stil. Want er is absurd veel geld mee gemoeid.

Ooit sprak ik met een lagere officier van de landmacht. Hij had slechts één doel: binnen geraken op de aankoopdienst van het leger, want daar viel wat te ritselen. Zeg niet dat dat vroeger zo was, maar nu niet meer: herinner je de affaire van de coronamaskers die door het leger werden aangekocht in opdracht van de regering. Die maskers werden gekocht bij een obscure postbusfirma in Luxemburg waarbij bij onderzoek bleek dat ze geen enkele ervaring had in de productie of verhandeling van dergelijk materiaal. Even was dit een klein schandaal, maar het werd snel weggehaald uit de media.

Nu is dat natuurlijk anekdotisch. Als het over het grote geld gaat, gaat het over de sponsoring door de wapenindustrie bij de Amerikaanse verkiezingen. Maar ook over de omkoping van, bijvoorbeeld belgische ministers.

Herinner je de grote mars tegen de plaatsing van de kernraketten in Kleine Brogel. Het was de grootste betoging in belgië ooit. 400.000 mensen trokken door Brussel. Het interesseerde eerste minister Wilfried Martens geen fluit. Hij trok zich niets aan van de democratie en zette het parlement buitenspel. In een schijnvergadering van de regering werd zogezegd beraadslaagd over de beslissing tot installatie, terwijl die beslissing al lang gevallen was. Twee uur na de vergadering van de regering, vertrokken in de VS de vliegtuigen met de raketten naar hier. Dat kan enkel als de Amerikanen al zeker waren. 

Even tevoren was Martens naar Washington op het matje geroepen… Gezien de geplogenheden in dat wereldje mag je er van uitgaan dat er tweeërlei druk op Martens werd uitgeoefend: hij werd bedreigd (ik weet je wonen, en waar je kinderen naar school gaan !) en beloond. Martens is daar zeker niet armer van geworden.

Ken jij in de belgische politiek één premier, minister van buitenlandse zaken of defensie, die géén heftige voorstander van de NAVO was ? Vraagt niemand zich of of dat wel normaal is ? Wie NAVO zegt, zegt Amerika. Die politiekers zaten/zitten in de zak van de Amerikanen.

Ik kan het natuurlijk niet bewijzen, maar ik ben er van overtuigd dat Vandeput niet alleen burgemeester van Hasselt is geworden, maar ook de nationale politiek volledig heeft verlaten, precies omdat hij niet meer in de situaties van bedreiging en corruptie wilde zitten, die samen gaan met het ministerschap van defensie.

En dus gaan wij die dure misaankoop betalen. 

De leugenachtige verdedigers schermen dan met de werkgelegenheid die de aanwezigheid van die vliegtuigen zeker met zich zal meebrengen. Daar zal wel wat werkgelegenheid mee gemoeid zijn. Maar in vergelijking met het geheel van de kosten is die verwaarloosbaar. Overigens zijn Vlaanderen en Wallonië nu al aan het touwtrekken om wie die werkgelegenheid zal binnenhalen. “ Tous ensemble “, weet je wel ? 

Ondertussen heeft De Brabander natuurlijk gelijk dat hij ook de aandacht vestigt op de “groene” kant van de zaak.

Maar hij is wel naïef als hij van het leger verwacht dat dat zich iets aantrekt van natuur of klimaat. Als je het geen probleem vindt om huizen te bombarderen, wat zou je je dan zorgen maken om een groene dikkwaakkikker die zich dood schrikt als er naast hem een kogel inslaat ?

Misschien toch nog even er aan herinneren dat het leger in vredestijd slechts op één ding focust: klaar zijn voor de oorlog.

Ergens in de jaren zeventig ving ik een gesprek op tussen twee majoors die het er over eens waren dat belgië absoluut opnieuw moest betrokken worden in een echte oorlog. De vredestijd had zo lang geduurd dat de laatste soldaten met échte oorlogservaring afzwaaiden, en een leger zonder echte oorlogservaring, dat kan eigenlijk toch niet ?

Hallo Groenen in de regering ? Hoe wil je mij er van overtuigen om mijn zuinig benzinewagentje te ruilen voor een duur elektrisch geval, als jullie je mond houden over de kerosinezuipende legervliegtuigen ?

De mensen die nu het leger aanklagen omdat het een natuurgebied in brand heeft gestoken, maken zich belachelijk als ze niet ook de aankoop van die F35 ondingen aanklagen.

En misschien moeten ze het ook eens hebben over de oorlogspropaganda tegen Rusland en China die vanuit de VS wordt aangestuurd en waar onze pers zo gretig aan meedoet.

Ik heb het er in eerdere blogs al over gehad: de voorbereiding op een reële oorlog is volop bezig. Die oorlog is gewoon onvermijdelijk. Hoe lang het nog duurt voor hij uitbreekt is moeilijk te voorspellen, maar het zou sneller kunnen gaan dan we denken.

Dan zullen de stemmen van Greta en Anuna overdonderd worden door  het lawaai van bommen en granaten. Ik heb zo ’n voorzichtig vermoeden, dat er wel wat CO2 zal uitgestoten worden, en het klimaat er ook niet beter zal van worden. 

En ik maar pissen onder de douche !

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *