Neen, de doorgedreven controle is niet onschuldig

VRT NWS

Elke betaalmededeling wordt gecontroleerd: “Mijn boodschap ‘Syrië’ voor een Syrische afhaalmaaltijd was verdacht”

Je moet soms echt opletten welke mededeling je bij een betaling zet. Dat blijkt uit het verhaal dat Chris Van Thielen vertelt bij “De inspecteur” op Radio 2. “Mijn betaling met als mededeling ‘Syrië’ voor eten uit een Syrisch restaurant werd gemarkeerd als verdacht.” Payconiq by Bancontact bevestigt dat elke mededeling bij een betaling gemonitord wordt. “We zijn dat wettelijk verplicht.

Hallo ? Leg me eens uit waarom we dit soort onzin moeten pikken ?

Of liever: word wakker ! 

In naam van strijd tegen terrorisme en misdaad worden we steeds meer gecontroleerd. 

Dat op zich al is problematisch, of liever: gewoon onaanvaardbaar. 

Hier wordt geen controle uitgeoefend op mij omdat er aanwijzingen zouden zijn dat ik een terrorist of misdadiger ben. Er is geen gerechtelijk bevelschrift nodig. Feitelijk komt dit soort controle er op neer dat er van uitgegaan wordt dat iedereen, ook jij en ik, een potentiële terrorist of misdadiger zijn. Welnu, ik aanvaard dat niet.

Patrick Loobuyck die als ethicus betrokken is bij de coronamaatregelen stelt dat de staat mijn vrijheid mag beperken als dat nodig is voor de vrijheid, de gezondheid, de veiligheid van anderen. De staat mag mij verplichtingen opleggen voor het voorkomen van “schade aan derden”. Dat klinkt goed, maar is natuurlijk nonsens, want het principe lost niets op: wat als het voorkomen van schade aan derden, schadelijk is voor mij ?

Het eerste principe moet zijn: de staat moet zo weinig mogelijk verplichten of verbieden, meer algemeen: zich moeien met mijn leven. De relatie tussen mijn eigen belang en het belang van derden moet in de eerste plaats geregeld worden tussen de mensen zelf. De term gezond verstand is hip tegenwoordig. Welnu, inderdaad: het gaat om gezond verstand.

Maar het zit ook dieper: het opnemen van verantwoordelijkheid is essentieel voor het mens-zijn. Of nog: de mens is per definitie een ethisch wezen dat bezig is met de vraag wat is goed en wat is kwaad en dat zich door zijn ethisch inzicht laat leiden.

Iedere verplichting is een aantasting van de ethische essentie van de menselijkheid. Als ik een coronamasker draag omdat ik anders een boete krijg, handel ik niet ethisch. Ik zit dan op het niveau van mijn hond die gaat zitten omdat hij anders een stamp krijgt. Persoonlijk prefereer ik om te werken met koekjes, maar je begrijpt wat ik bedoel.

Welnu, overloop eens je leven en maak een lijstje van alles in je leven waar de staat zich mee moeit… Het is allemaal aantasting van menselijkheid. De Groenen zijn daar meester in.

Bij de grote meerderheid van die zaken heeft de staat wel een goede uitleg, en zo nodig haalt hij Loobuyck er wel bij, maar het geheel verlaagt de mens wel tot een uitvoerder van bevelen.

Er loopt zoveel mis in onze samenleving. Ik heb het eerder al gehad over oorzaken van burnouts, zelfmoorden… misschien moet ik aan dat lijstje ook nog de moeizucht van de staat toevoegen: als de mens wordt aangetast in de essentie van zijn mens-zijn, kàn hij niet gelukkig zijn en het drama bestaat er in dat zijn ongelukkig – zijn zich bevindt op een niveau waarop de mens zelfs niet meer beseft dàt hij ongelukkig is. Dan wordt aanpak van het probleem gewoon onmogelijk. Het leven wordt zinloos, onverdraaglijk. Mens – zijn wordt onverdraaglijk.

De mens probeert dan te overleven door de ontwikkeling van surrogaat zingeving. Hij gaat zich overgeven aan de altijd onvoltooide zoektocht naar genot. Of wil je ontkennen dat een groot aantal mensen een perverse genotcultuur hebben ontwikkeld ? Wat is de opstand van de Terkamerenbosboumers anders dan een teken dat feestjes bouwen een ziekelijke noodzaak is geworden voor mensen in hun overigens triestig bestaan ? Op TV hoor je jonge mensen bezig over de festivals (Werchter, Pukkelpop) alsof hun leven er van afhangt of die al dan niet kunnen doorgaan.

Mens – zijn is gereduceerd tot hard werken om geld te hebben om terrasjes te kunnen doen na het “fun”shoppen. Wie graag funshopt hoort thuis in een psychiatrische instelling. En een winkel die aan “beleving” doet, moet door elk zinnig mens streng vermeden worden.

Terug naar de steeds meer ingrijpende controle die we langs alle mogelijk kanten over ons heen krijgen.

Mensen zeggen dan: als ik niets verkeerd doe, heb ik er geen last van. Welnu, het is allemaal toch niet zo onschuldig.

Bij Syrië kan je nog zeggen dat het mogelijks over terrorisme zou kunnen gaan. De meesten van ons vinden dat terrorisme beter wordt bestreden. Maar ik zou toch eens willen weten wat er gebeurt als daar in plaats van Syrië “Cuba” had gestaan ? Na een orkaan heb ik ooit geprobeerd om vrienden in Cuba wat te helpen door een overschrijving naar Cuba te doen. Die werd door de bank geweigerd omdat de bank dan zou te maken krijgen met Amerikaanse sancties wegens het overtreden van de Amerikaanse boycot tegen Cuba.

Het gaat er om dat die controle gestuurd wordt en dat we niet mogen weten wie die stuurt en in welke richting. Wist jij dat de betaalmededelingen gecontroleerd worden ? 

Het voorbeeld van Syrië toont aan dat politieke factoren meespelen in die sturing. Ben jij er zeker van dat die sturing altijd zal gebeuren vanuit een (voor jou) aanvaardbare politiek ?

Of durf jij, linkse, beweren dat een terugkeer van een extreem-rechtse machthebber echt onmogelijk is ? Volgens de peilingen is Van Grieken goed op weg om zo ’n machthebber te worden.

Wat ooit in databases is opgeslagen gaat nooit meer verloren. Beseffen die mensen van het Syrië – incident dat ergens hun naam staat opgeslagen op een lijst van mensen die verdacht zijn geweest van banden met het terrorisme ?

We beleven rare tijden. De mensheid lijkt op vele vlakken opnieuw op een scharniermoment gekomen. Scharniermomenten zijn momenten van strijd. Zaken die nu onmogelijk lijken worden dan plots wel weer mogelijk. Een burgeroorlog leek enkele maanden geleden nog onmogelijk in Israël, nu waarschuwt de Israëlische geheime dienst er voor.

Veronderstel dat het vlaams blok de verkiezingen wint, voldoende N-va-overlopers meekrijgt voor een absolute meerderheid en eenzijdig de Vlaams onafhankelijkheid uitroept. Zijn straatgevechten dan nog ver af ?

Wie gaat dan de controlemachine in handen krijgen ?

Stof om over na te denken.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *