Bedenking bij het PFOS-gifschandaal

Doorbraak

Johan Sanctorum

PFOS-gifschandaal: ook media zwegen oorverdovend

Na de bom die milieuminister Zuhal Demir dropte in het Vlaams Parlement door zelf een onderzoekscommissie voor te stellen, blijken de schokgolven een steeds groter deel van het Vlaamse politieke establishment te bereiken. Ook in Demirs eigen partij, de N-VA, waarvan de vertegenwoordigers in de Vlaamse regering én het Antwerpse stadsbestuur al in 2017 het probleem van de bodemvervuiling kenden. Via een mail nog wel van Lantis, de bouwheer van Oosterweel

Het is te vroeg om in deze zaak te wijzen naar de schuldigen. 

Maar Sanctorum heeft gelijk: het is overduidelijk dat de media hun rol niet hebben gespeeld.

Gisteren had ik het over hét grote wereldprobleem, de manipulatie, welnu, wat Sanctorum hier meldt is de perfecte illustratie bij mijn blog van gisteren.

Het gaat over de verwevenheid van politiek en media met het grootkapitaal. Structureel gezien gaat het over de macht die in het kapitalisme bij het kapitaal ligt zodat de politiek als uitvoering van macht niet anders kan dan zich in dienst stellen van het kapitaal.

Ook Vivaldi is een mooi voorbeeld hiervan. De enige bestaansreden van Vivaldi is de verdediging van de belangen van het belgische grootkapitaal. In dat belgische grootkapitaal speelt het koningshuis een belangrijke rol. Is het nog niemand opgevallen dat onze media het nooit hebben over de koninklijke hark als eigenaar van een enorm grootkapitaal ? Ja, de media hebben het wel eens over de koninklijke dotatie, want dat gaat dan over de grootte van de som, en de gemiddelde belg ligt daar niet wakker van want de media hebben vrolijk het propaganda spel van het hof meegespeeld en de foto’s gepubliceerd van de toch zo gelukkige koninklijke familie die er buitengewoon gewoon uit ziet. 

En ja, dat stinkend rijke koninklijke profitariaat en het belgische grootkapitaal worden bedreigd door de Vlaamse nationalisten die belgië willen afschaffen waardoor de politieke structuur waarop dat grootkapitaal geënt is in mekaar zou stuiken.

Dàt is de enige bestaansreden van Vivaldi. Herinner je De Croo die met trillende stem de ploeg van elf miljoen voorstelde en voortdurend de eenheid benadrukt. Een eerste minister als reclame jongen voor de rijken.

Nu is dat natuurlijk niet te verwonderen, want de familie De Croo hoort bij die rijken.

De Croo heeft zijn regering dan ook vol gestoken met ministers en staatssecretarissen die banden hebben bij het grootkapitaal.

Buiten De Croo zelf is er Wilmès, Van Peteghem, Verlinden, Van Der Straeten, Clarinval, De Bleeker, Michel, Dermine.

Recent heeft de Pvda uitgezocht hoe het zit met de kabinetten van deze ministers. Het resultaat is verbluffend, alhoewel natuurlijk niet verwonderlijk.

De kabinetschef van Alexander De Croo (Open Vld), Geert Van Cronenburg, was hoofdeconoom bij patronale organisatie VBO. 

Een kabinetsdirecteur van Vincent Van Quickenborne (Open Vld), Karla Basselier, werkte voorheen als lobbyiste voor Antwerp World Diamond. 

Minstens acht (!) medewerkers van het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) werden geleverd door privébedrijven in de energiesector (Engie, Eneco, EDF Luminus …).

Het kabinet van staatssecretaris Thomas Dermine (PS) bestaat uit minstens vier medewerkers de draaideur namen vanuit de grote advies- en accountantsgroepen (McKinsey, PwC …).

Een kabinetsmedewerker die uit de verzekeringssector komt, volgt bij vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS)… de politiek rond de verzekeringen op.

Dit is werkelijk ongezien en schaamteloos. Hoe is het mogelijk dat zo openlijk wordt toegegeven dat deze regering economisch extreem rechts is ? Het antwoord is simpel: die openheid is er eigenlijk niet, want onze media zwijgen hier over in alle talen.

De socialisten en groenen gaan door voor links. Vergeet het: ook zij zitten volledig in de greep van dat grootkapitaal.

Nu, dat is belgië. Maar Vlaanderen is natuurlijk geen haar beter.

Je zou nog kunnen stellen dat er een verschil is tussen het belgische grootkapitaal en het Vlaamse grootkapitaal. Het belgische vindt zijn oorsprong in de  grote zware industrieën. Het Vlaamse is meer gebouwd op Kleine en Middelgrote bedrijven. Het kapitaal van KMO’s zou je niet echt als grootkapitaal kunnen bestempelen. Al zijn er natuurlijk ook wel echt grootkapitalistische Vlaamse bedrijven, toch zou je dat onderscheid tussen Vlaanderen en belgië kunnen maken.

Maar ondertussen heeft een partij als de N-va door deelname aan de federale regering ook wel bij de belgische grootkapitalistische vleespotten gezeten. In ieder geval heeft ze de oorspronkelijke sociale inspiratie van de Vlaamse beweging totaal verlaten, om niet te zeggen: verraden.

Ondertussen zitten we we met een schandaal als dat van die PFOS vergiftiging. 

Maak je over de afhandeling in een bijzondere commissie daarvan geen illusies: die commissie is er enkel gekomen omdat zowat alle partijen bij dat schandaal betrokken zijn en ze mekaar dus in evenwicht kunnen houden en niemand het zich kan permitteren om de andere echt aan te vallen.

En maak je nog minder illusies over de toekomst: na dit schandaal zullen er andere volgen. De meesten daarvan zullen in een doofpot blijven; af en toe zal er een aan het licht komen.

Na die commissie zullen er maatregelen komen “om zulke toestanden in de toekomst te vermijden”. Maar die maatregelen zullen niets veranderen aan de grondoorzaak: een economisch systeem dat alles opoffert aan winst; een politiek die in dienst staat van dat systeem; en media die in handen zijn van de smeerlappen die met de winst gaan lopen.

Ik heb medelijden met de mensen die oprecht begaan zijn met het milieu. Ze vechten tegen de bierkaai. Af en toe krijgen ze een botje toegeworpen dat hen de indruk moet geven dat ze iets betekenen. Binnen het systeem betekenen ze niets. Vechten voor het milieu valt samen met vechten tegen het systeem. Dat betekent de totale ongeloofwaardigheid voor een partij als Groen. Als je de lijst van ministers en kabinetmedewerkers bekijkt, blijkt de groene Tinne Van Der Straeten nog het meest banden te hebben met het grootkapitaal.

En weet je wat grappig is ? De oplossing van het gifprobleem zal winst opbrengen voor de kapitalisten die al winst gemaakt hebben door de vergiftiging.

Zeg nu nog dat het kapitalisme geen schitterend systeem is. 

De vervuiler betaalt ? Als puntje bij paaltje komt zijn jij en ik het die betalen. Altijd.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *