Pukkelpop gaat niet door. Met dank aan het virus.

Knack

Pukkelpop gaat dan toch niet door

Het heeft niet mogen zijn. Pukkelpop 2021 moet dan toch de handdoek in de ring gooien. Het gewijzigde testbeleid deed het festival de das om

Hiep hiep hiep, hoera ! Pukkelpop gaat niet door.                                      Er is ook slecht nieuws: volgend jaar zou het wel weer door gaan.

Jullie hebben al begrepen dat ik geen fan ben van dat soort evenementen. Meer nog: ik moet er van kotsen.

Dat staat zelfs los van het hele coronagebeuren.

Blijkbaar brengt het virus dan toch nog iets goeds.

Wil iemand me eens uitleggen hoe een redelijk mens ooit heeft kunnen geloven dat zo iets als Pukkelpop in deze coronatijd zou kunnen doorgaan ? Iedere expert, de huisartsen, kortom, iedereen met gezond verstand wéét dat een samendromsel zoals Pukkelpop, vragen is om een uitbarsting van besmettingen.

Ja maar, zeggen dan de mensen die, bevangen door hoop en ziekelijk verlangen, de realiteit uit het oog verliezen: als er voldoende gevaccineerden zijn en er genoeg getest wordt, moet het toch mogelijk zijn ? Welnu, zelfs als iedereen volledig gevaccineerd zou zijn, zou het in deze fase onverantwoord zijn, omdat het virus nog totaal niet onder controle is en er morgen een variant kan opduiken die lacht met het vaccin. Laat ons de zaken zeggen zoals ze zijn: pas na verschillende vaccinatierondes met telkens nieuwe vaccins, aangepast aan de varianten, zal het echte normaal terugkeren.

Ondertussen moeten we natuurlijk zo gewoon mogelijk leven en aanvaarden dat totale veiligheid niet  mogelijk is. Dat betekent dat het vaccin relatief kleine samenkomsten onder bepaalde condities wél mogelijk maakt. Als er dan ergens een besmetting uitbreekt, zullen de gevolgen beperkt zijn.

Maar als het bij Pukkelpop misloopt is de kans groot dat we terug moeten naar grote verstrengingen. Wil iemand dat risico lopen omdat een bende nietsnuttige idioten de beest wil uit hangen ?

In de krantcommentaar van het Belang van Limburg, presteert Yves Lambrix het zelfs om Pukkelpop te verdedigen als zou het een test zijn. Als Pukkelpop veilig zou verlopen, zou dat de deur openen voor een terugkeer naar de volledige losbandigheid die nu als “het normaal” wordt voorgesteld. Wat de gevolgen zijn als het misloopt laat Lambrix even buiten beschouwing. Dat de kans groot is dat het misloopt schijnt niet tot hem door te dringen.

Ondertussen blaast Frank Vandenbroucke warm en koud tegelijk: het mag, maar enkel als… Eigenlijk wil hij niet dat het doorgaat en hoopt dat het “als” niet zal lukken, maar dat durft hij niet zeggen omdat het bij Pukkelpop over veel geld gaat. 

Het persoonlijk vermogen van de organisator Chokri Mahassine wordt geschat op drie miljoen euro. Het eigen vermogen van de organisatie op 8 miljoen euro. Voor een socialist heeft Chokri niet slecht geboerd. Maar ja hij hoort dan ook in de stal van Hilde Claes, die als burgemeester van Hasselt is moeten opstappen door verschillende financiële schandalen, onder andere bij het bevoordeligen van Chokri. Die Hilde Claes is de dochter van Willy Claes die als socialist !!! secretaris-generaal was van de Navo en ook hij is daar weggejaagd wegens een financieel schandaal. Appel Hilde valt niet ver van boom Willy. Overigens was die Willy ook persoonlijk bevriend met Albert Frère, een van de rijkste mensen van dit onland die zijn rijkdom heeft opgebouwd door een onvoorstelbare corruptie bij de Waalse socialisten. Dàt is het milieu waarin Chokri floreert. Het zal wel zijn dat er niet velen zijn die hem iets in de weg durven leggen.

Ik hoop dat de steun die hij gekregen heeft van Steven Vandeput enkel is ingegeven door meeleven met de jeugdbewegingen en de talloze inwoners van Hasselt die een graantje meepikken door een eetstalletje te organiseren in de buurt van de weide der decadentie of te helpen bij het afsluiten van wegen en dat soort dingen.

Maar er is natuurlijk ook fundamentelere kritiek op ondingen zoals Pukkelpop. Die kritiek heeft niets te maken met corona. Ook zonder corona zou het verschijnsel Pukkelpop ondenkbaar moeten zijn.

In de eerste plaats situeert Pukkelpop zich in de cultuur van brood en spelen die in onze tijd overheerst. 

Zowat alle gemeentebesturen hebben ondertussen als een van hun hoofdactiviteiten het organiseren van allerlei feestelijkheden om de mensen te amuseren. Pretparken zijn een toevluchtsoord voor wilsonbekwamen die zich niet zoals Branson of Bezos een ruimtetripje kunnen veroorloven. 

De voetbalarena’s zijn de moderne variant van het Colosseum in Rome en die zogenaamde sport wordt gul gesteund door allerlei overheidsgeld.

Even herinneren: de tijd van brood en spelen was de tijd van de decadentie in Rome, voorbode voor de instorting van het Rijk.

In dat verhaal is het belangrijk om de mensen samen te brengen in grote massa’s waarin ze zichzelf verliezen. Observeer het gedrag van voetbalsupporters: ze doen slaafs alles wat de “leiders” hen opdragen. Als de leider beveelt: hef de armen, dan heffen ze. Als de leider beveelt: zing, dan krijsen ze… De massa kent de antwoorden op de vragen en scandeert ze enthousiast. Het lijkt op de pastoor in de kerk die zegt: “de Heer zij met u… En met uw geest.” “Laat ons knielen…” Lukaku als pastoor vooraan in de kerk. Overigens worden die leiders op TV-uitzendingen nauwgezet buiten beeld gehouden.

Op Pukkelpop gebeurt hetzelfde.

Heel het gedoe is puur atavisme: een terugkeer naar primitief stamgedrag. Als dat stamgedrag dan leidt tot een stammenoorlog schreeuwt de hele deftige meute om stadionverbod in plaats van om verbod op stadions.

Neen, niet iedereen hangt de beest uit op Pukkelpop. Maar het is wel een verzamelplaats van beestig gedrag. Welke sfeer leidt er eigenlijk toe dat mensen zich massaal overgeven aan roes en seks die is teruggebracht tot masturbatie waarbij handen worden vervangen door dingesen en dingesen ? Ja, ik weet dat ik hiermee de transgenders tegen de borst(en) stoot, maar de dingesen zijn zoals ze zijn.

Brood en spelen en decadentie.

Maar goed dus. Het gaat niet door. Met dank aan het virus.

Blijf goed je handen wassen !

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *