Mét gas zal het niet lukken !

MO*

IPS

‘Financiering moet worden omgeleid naar hernieuwbare energie’

Drie grootste economieën zetten CO2-uitstoot decennialang vast China, Japan en de Verenigde Staten hebben hun buitenlandse investeringen voornamelijk gericht op fossiele brandstofcentrales. Dat gaat mogelijk nog tientallen jaren voor schadelijke uitstoot zorgen, wat wereldwijde klimaatactie in het gedrang brengt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van enkele Amerikaanse universiteiten

Misschien moet Tinne dit eens lezen ? Of neen: ze weet dit al lang. Misschien moet ze dus maar eens stoppen met ons voor te liegen dat haar gascentrales onschuldig zijn.

En even goed moeten de groenen stoppen met Demir te bashen, want hun Tinne is erger. Demir doet misschien niet genoeg in de strijd tegen de klimaatverandering. Tinne boycot die strijd.

Ik heb het in eerdere blogs al aangehaald: momenteel worden er enorme sommen gepompt in de ontwikkeling van gas, zogezegd als alternatief voor vervuilender olie of steenkool. In dit artikel van IPS gaat het over de VS, China en Japan. 

Maar ook Europa doet vrolijk mee. 

Het investeert miljoenen in een nieuwe westelijke pijpleiding voor Russisch gas, Nordstrom. Daarover lees je soms wel iets als Merkel ter sprake komt. Merkel promoot tegen de wil van de VS in die nieuwe leiding met gas vanuit Rusland. 

Waar je in de reguliere media niets over hoort is de nieuwe gasleiding uit Quatar. Ze is de oorzaak van de oorlog in Syrië.

Het gaat de om keuze voor gas voor Europa dat ofwel uit Quatar ofwel uit Iran zou komen. Beide leidingen moeten door Syrië. Syrië kan dus kiezen vanwaar het gas voor Europa zal komen. Uit Quatar, bondgenoot van Amerika, ? Of uit Iran, bondgenoot van Rusland ?Gezien Assad bevriend is met Rusland en Iran, kiest hij voor het Iraanse gas. Dat vinden de Amerikanen natuurlijk niet fijn. En dus gaat de CIA aan het werk en organiseert volksopstanden in Syrië tegen Assad. Deze volksopstanden geven de Amerikanen een voorwendsel om Assad aan te vallen. 

Het contract voor de aanvoer van Iraans gas is ondertekend in 2011. We zijn nu 2021. Zo lang al wordt er dus gevochten voor dat gas. Geloof jij nog dat dit gaat over “voorlopig gas” ? Nochtans is dat wat Tinne ons voorhoudt. 

Zeebrugge heeft een langetermijncontract met Quatar voor de overslag van gas dat met schepen vanuit Quatar zal worden aangevoerd. Het contract bedraagt 1 miljard euro en loopt tot 2044. Als we tegen 2050 het klimaat willen redden, zal dat alvast niet lukken als we tot 2044 massaal gas invoeren en gebruiken. Het gas uit Quatar via Zeebrugge gaat over 15% van het aardgas dat in ons land gebruikt wordt. Ondertussen bouwt Zeebrugge ook aan nieuwe opslagtanks om ook Russische gas-schepen te ontvangen…

Ook Israël is begonnen met gasontginning. De EU-landen Italië, Griekenland en Cyprus hebben besloten om samen met Israël een plan te maken voor de bouw van de langste en diepste onderzeese gasleiding ter wereld, die van Israël naar Europa zal lopen. De bouw daarvan zal beginnen in 2025 en moet voorzien in 10% van de Europese behoefte, een project van 6 miljard euro.  Nog altijd voorlopig en van korte duur ?

Terzijde: ook voor de kust van Gaza is gas gevonden. De ontginning daarvan zou een grote bron van inkomsten zijn voor de Palestijnen. Dat is voor de Zionisten onaanvaardbaar, ze hebben die ontginning dus onmogelijk gemaakt. Ook Libanon heeft daar gas gevonden. Israël heeft gewoon dat stuk van de Middellandse Zee bezet en exploiteert nu zelf dat gasveld.

Ook Turkije zoekt naar gas onder de Middellandse Zee en heeft een groot gebied tot eigen economische zone uitgeroepen. Daarmee komt het in conflict met Europa en raakte het betrokken bij de burgeroorlog in Libië. In de reguliere pers lees je er weinig over, maar ondertussen hebben er al in 2020 confrontaties plaats gevonden tussen Europese en Turkse militaire vaartuigen.

Geloof jij nu nog dat Tinne haar gascentrales enkel een relatief kort durende overgangsmaatregel zijn ? Gas zal ten vroegste pas verdwijnen als al die miljarden zijn terugverdiend.

Nog even terug naar Nordstrom, de nieuwe leiding via de Oost-zee vanuit Rusland. De Amerikanen boycotten die leiding. Als argument daarvoor geven ze aan dat Europa daarmee te fel afhankelijk wordt van Rusland, partner van China in de oorlog die Biden nu voorbereidt, onder andere door de terugtrekking van zijn troepen uit Afghanistan. Maar zeker speelt ook mee dat de Amerikanen Europa onder druk zetten om vanuit de VS schaliegas te importeren dat met schepen zou worden aangevoerd. Europa heeft ondertussen al miljoenen euro voorbehouden voor de aanleg van overslaghavens voor dat schaliegas.

Schaliegas is nog vele malen erger voor het klimaat dan olie of zelfs steenkool !

Wist je overigens dat die gasleidingen ook onmogelijk echt dicht te maken zijn zodat ze een ernstige bron zijn van methaan-uitstoot ? Volgens nieuwe klimaatstudies lijkt het steeds waarschijnlijker dat methaan wel eens veel belangrijker zou kunnen zijn dan de CO2 !

Laat het duidelijk zijn mét het gas is het gewoon onmogelijk dat Europa de klimaatdoelstellingen haalt. Voor mijn part mag je zeggen dat Demir niet bijdraagt door niets te doen. Maar Tinne draagt niet enkel niets bij; ze maakt de zaak erger door wat ze doet.

Ondertussen is Tinne een toppunt van hypocrisie en leugenachtigheid. Met De Croo in de buurt wil dat wat zeggen !

En wat te zeggen van Ursula von en Timmermans ? Meer en meer wordt duidelijk wat ik al lang stel: gezien hun gaspolitiek en de geopolitieke achtergrond daarbij is heel hun verhaal van de Green Deal één groot bedrog. Zij zijn niet bezig met het klimaat. Hun plan is gericht op het creëren van nieuwe investeringsmogelijkheden voor de kapitalisten in sectoren die enkel winstgevend zijn door subsidiëring. Die subsidiëring komt natuurlijk uit de zak van de burger. De klimaatpaniek dient dan om de burger zo ver te krijgen dat hij zonder morren, vrijwillig en zelfs enthousiast die subsidiëring betaalt. Zeg de zaken zoals ze zijn: die subsidiëring is de winst van de kapitalist.

Mooi toch dat kapitalisme ?

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *