Het klimaat en het militair-industrieel complex

Uitpers

Soetkin Van Muylem

Klimaatverandering en militarisering versterken elkaar

Er bestaat een belangrijk verband tussen de opwarming van de aarde en een dalende mondiale veiligheid. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Guterres waarschuwde niet zo lang geleden dat klimaatveranderingen “niet alleen het milieu schaden waarvan we afhankelijk zijn, maar ook onze politieke, economische en sociale systemen verzwakken”.

Is het niet om moedeloos van te worden ? Enkele dagen geleden besprak ik nog de melding dat de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) miljoenenleningen verstrekt aan monstervervuilers. Jouw en mijn geld wordt gebruikt om kapitalisten winst te laten slaan uit de opwarming. Anuna sponsort haar vijanden.

Evenzeer wordt jouw en mijn geld gebruikt om legers in stand te houden die alle jarenlange inspanningen om de opwarming tegen te gaan in enkele seconden te niet doen.

Elke vlucht die “onze F-16” hebben uitgevoerd boven Syrië en Irak heeft de belgische belastingbetaler een bom geld gekost en de klimaat-en milieu-inspanningen van duizenden naar de dinges geholpen.

Waar zijn wij eigenlijk mee bezig ?

belgië heeft 34 F-35 gevechtsvliegtuigen besteld, kostprijs een kleine 80 miljoen Euro het stuk. Bij elke oefenvlucht worden de klimaatinspanningen van belgië belachelijk gemaakt.

Als je er over nadenkt is de hele discussie tussen Vlaanderen en de rest van belgië over de klimaatinspanningen surrealisme in zijn puurste vorm. Eigenlijk zou het volstaan om gewoon die F-35 dingen in de VS te laten. Als we dan dat geld gebruiken om enkele kleine kernenergiecentrales te zetten, worden we de eerste van de klas.

Maar misschien nog erger: de hele bende in Brussel wéét dat, Tinne op kop, maar van die bende zullen we deze informatie niet te horen krijgen. We worden gewoon belogen en bedrogen en dan vragen ze ons om de rekeningen te betalen.

Heeft iemand zich overigens afgevraagd wat al die belgische ministers en ambtenaren in Glasgow gaan doen als ze zelf beweren dat we ons daar door de Vlaamse houding belachelijk maken ? Waren ze daar dan niet beter weggebleven ? Tenslotte betalen wij toch ook die reisjes waarvan iedereen wist dat ze um sonst zouden zijn.

Ondertussen maakt Meryame Kitir reclame voor zichzelf door foto’s waarop te zien is hoe ze de trein pakt naar Glasgow. Wat gaat die daar doen ? En de burger laat zich vangen. De grootouders voor het klimaat kunnen ook niets gaan doen in Glasgow. Maar die betalen tenminste zelf hun reis. En als ze daarbij de veel duurdere trein dan het vliegtuig willen nemen, moeten zij dat weten, en krijgen ze zelfs nog mijn respect. Maar Kitir neemt de duurdere trein op jouw en mijn kosten en het is dan nog maar de vraag of ze dat doet uit oprechte klimaatbekommernis, of omdat dat propaganda voor zichzelf is ?

Trump was de baarlijke duivel, en Biden wordt door nogal wat linkse idioten nog altijd gezien als de neergedaalde engel. Maar de dreiging van een derde wereldoorlog is bij Biden veel groter dan bij Trump. Trump was onberekenbaar. Je kon je indenken dat hij in een bui van narcistische woede op de rode knop zou drukken. Maar Biden is perfect berekenbaar: hij heeft al beslist dat hij op die knop zal drukken, maar wacht gewoon nog het goede moment af.

Maar die Biden geeft wel acte de présence op klimaattops en wordt dus door de klimaat activisten terug de hemel in geprezen. Ze zien in hem een teken van hoop ! 

Hoop ?

Al twintig jaar is het vijf voor twaalf. Al van in het begin van de klimaathetze worden we belogen en bedrogen. Van ons wordt gevraagd dat we pissen onder de douche, geld steken in isolatie en nieuwe verwarmingssystemen terwijl de oude nog perfect werken en met scheurende papieren zakken door de supermarkt sleuren. Tegelijkertijd wordt het allemaal terug te niet gedaan omwille van winst voor rijken die dan zelfs nog geen belastingen betalen.

Van Anuna wordt gezegd dat ze extreem intelligent is. Welnu, als ze dat echt is, zou ze het allemaal kunnen en moeten weten en dan is heel haar optreden één grote leugen. Hoe intelligenter ze is, hoe erger vleesgeworden leugen ze is. Maar ik denk dat ze zelfs niet beseft dat ze liegt: ze is zo vol van zichzelf en kijkt met zoveel bewondering naar zichzelf dat ze niets anders meer ziet dan zichzelf. Het klimaat is de nagel waar de spiegel aan hangt.

Ja, ik ben dat kind grondig beu !

Als ik nog even een klein secondje de tijd krijg voor de oprecht idealistische klimaatverontrusten me met pek en veren beladen aan de schandpaal nagelen… Neen ! Dat ik Anuna beu ben betekent niet dat ik de klimaatproblematiek minimaliseer. Maar wordt het niet tijd dat ze eerlijke en bekwame mensen op me af sturen om het er met mij over te hebben. Eigenlijk zou het niet nodig moeten zijn, maar laat me het toch nog maar even zeggen: Tinne hoort niet bij die eerlijke en bekwame mensen.

De Croo roept de wereld, vertegenwoordigd door een lege zaal, toe dat we het moeten doen en wel nu ! Hij liegt. Biden liegt. De hele bende liegt en bedriegt me.

Wil dat zeggen dat ik niét moet pissen onder de douche; dat ik niét klimaatvriendelijk moet proberen te leven ?

Natuurlijk wél. Ook zonder de opwarming zou ik klimaat- en milieuvriendelijk moeten leven. En dat probeer ik dan ook te doen, gewoon omdat ik een bewust en verantwoordelijk mens wil zijn.

Misschien moeten ze eens stoppen met te zeggen wat we moéten en stoppen met het ons te verplichten op straf van boete. Misschien moeten ze beroep doen op onze zin voor verantwoordelijkheid waarbij iedereen doet wat hij kan naar eigen inzicht en vermogen; en waarbij iedereen gewaardeerd wordt voor wat hij doet, ook al is dat weinig.

Misschien moeten ze stoppen met ons te behandelen als marionetten die met geweervuur naar hun voeten worden verplicht om te dansen naar het pijpen van kapitalisten, politici en Anuna’s die ons chanteren door kinderen – kinderen ! – de staat op te jagen tijdens de schooluren.

Maar ja, als volwassenen echt als verantwoordelijke mensen zouden handelen, zou Biden niet bestaan; zou de hele planeet vernietigende machinerie van de moderne oorlogsvoering zelfs niet denkbaar zijn en zou het kapitalisme al lang – ook zonder Marx – als mensonwaardig zijn afgeschaft. En dus doen de de rijken, de in hun kont kruipende politici en Van Ranst, kortom de machtigen der aarde, er alles aan om ons te behandelen als kinderen, zodat we ons ook gaan gedragen als kinderen.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *