De energiefactuur

VRT NWS

Deze vrouw ziet haar energiefactuur stijgen van 400 naar 1.289 euro per maand: “Dit is onbetaalbaar”

Voor sommige mensen lopen de forse stijgingen van de energieprijzen echt uit de hand. Dat is onder meer het geval bij Kris Van Eeckhout. Zij ziet haar voorschotfactuur stijgen van 400 naar 1.289 euro per maand, zo vertelt ze bij “De inspecteur” op Radio 2. “Dat is toch onbetaalbaar?”

Ok, dit is een extreem voorbeeld, maar dat er een probleem is, is wel duidelijk. Anders zou de hele politieke wereld niet op zijn kop staan. Politiekers hebben niet de gewoonte om problemen aan te pakken als ze niet bestaan.

Ondertussen is heel de discussie totaal irrelevant.

Iedereen is het er over eens dat er dadelijk iets moet gebeuren. En dan komen natuurlijk de ballonnetjes. Daling van de BTW, de energiecheques… En vermits het om “dadelijk” gaat, wordt er ook bijgezegd dat het om voorlopig moet gaan.

Maar iedereen is het er ook over eens dat de prijsstijgingen nog niet gedaan zijn. Ze zullen nog verder oplopen. Gaan ze dan de BTW nog verder verlagen of de cheques wat zwaarder maken ?

De prijzen zullen niet enkel nog verder oplopen, maar er is geen enkel vooruitzicht dat ze op korte termijn ook weer gaan dalen… 

Zeker de geopolitieke spanningen met Rusland maken het zeer onwaarschijnlijk dat de gasprijs nog zal dalen. Mooi toch dat in deze tijd van absurd stijgende gasprijzen, Tinne volop inzet op gas. Nog mooier wordt het als je bedenkt dat de kans elke dag groter wordt dat Poetin de kraan helemaal dicht draait.

En dan komtTinne in Terzake en maakt zich daar belachelijk, want Jonathan Holslag countert haar met het grootste gemak. Tinne mag blij zijn dat die Jonathan een vriendelijke mens is, want hij heeft haar nog gespaard. 

Eigenlijk komt het er op neer dat Holslag aantoont dat de argumenten die Tinne aanhaalt, qua cijfers en feitelijkheid wel juist zijn, maar dat ze niet relevant zijn. Ook Tinne weet dat ze niet relevant zijn. Als je niet-relevante argumenten binnenhaalt, ben je bezig met een vorm van liegen. Als ik de laatste optredens van Tinne overloop begint ze in de buurt te komen van haar voorzitster het superliegebeest Almaci.

En neen dus: Poetin zal zich door de opbrengst van de leveringen aan Europa niet laten tegenhouden om de kraan dicht te draaien. Bij Oekraïne staan veel grotere belangen op het spel, en, belangrijker, iets wat hier nooit in het nieuws komt: Poetin heeft al een alternatief voor de Europese markt. Nog niet zo lang geleden is een enorme pijplijn geopend naar China. Vergeet niet dat Rusland en China buren zijn en bij die pijplijn geen enkele vijandige staat de boel kan saboteren zoals Amerika nu doet met de Nordstream 2.  De enorme Chinese markt kan gemakkelijk de Europese vervangen…

En veronderstel nu even dat er Europese staten betrokken raken bij een eventueel maar zeer waarschijnlijk conflict in Oekraïne (Polen, Litouwen…) dan zal Poetin wel verplicht worden om de kraan dicht te draaien. Hij gaat de militaire vijand toch niet van energie voorzien ?

Dan kan Tinne wel beweren dat slechts 4% van het belgische gas uit Rusland komt, in Duitsland gaat dat wel om 1/3e. Wel, schrijf maar op: als in Duitsland het licht uitgaat, dan ook in belgië. Overigens komt de overgrote meerderheid van het belgische gas uit Nederland en Noorwegen. En die zijn hun productie aan ’t afbouwen. Goed bezig Tinne ! En daarbij: als de kerncentrales dicht gaan, zal onvermijdelijk onze energievoorziening meer afhankelijk worden van gas… Overigens worden ook de belgische (Nederland, Noorwegen) gasprijzen bepaald op de Europese markt, en dus door Poetin. Of nog: Nederland en Noorwegen doen er niet toe in de prijszetting. Dat verzwijgt Tinne allemaal. Mag ik dat liegen noemen ?

Als je daarbij weet dat belgië slechts 12 dagen reserve heeft om in eigen behoefte te voorzien, weet je wel genoeg: we zijn afhankelijk van continue aanvoer en die wordt elke dag onzekerder…

Maar er is meer en fundamenteler.

Wie betaalt het sociaal tarief, de cheques, de BTW verlaging ? Het antwoord op de vraag wie betaalt is in het kapitalisme altijd hetzelfde: de gewone burger, de werkmens, jij en ik. Kortom: de belastingbetaler. Ondertussen weet iedereen dat inkomsten voor de belastingen die van de kapitalisten komen, minimaal zijn.

Nochtans zijn er mensen stinkend rijk aan ’t worden door de stijging van die energieprijzen. Het is simpel: de productie van gas en het vervoer van dat gas is niet duurder geworden. Het kost vandaag evenveel als gisteren of eergisteren. Als de productieprijs niet stijgt, maar verkoopprijs wel, is er stijging van winst. Waar is die eigenlijk naartoe ?

Engie-Electrabel boekt met haar Belgische  kerncentrales 2,577 miljard euro  meer winst dank zij de historisch hoge elektriciteitsprijzen. Dat gaat dan enkel over de kerncentrales. Ook alle andere energiebronnen (windmolens, gas…) delen mee. Let op: het gaat om méér winst. Nog meer winst. Als je de 2,755 miljard euro van de kernenergie als referentie neemt voor de andere  energiebronnen, gaat het om fenomenale bedragen. 

Zou het niet een heel klein beetje fair zijn dat ook de mensen die nu schandalig rijker worden wat zouden bijdragen om het vuur brandend te houden ?

Weet je wie die winnaars van de prijzenpot heel goed kent ? Tinne ! Ze zijn klanten in haar advocatenkantoor. Nu heeft Tinne toen ze minister werd wel ontslag genomen in dat kantoor, maar dat betekent niet dat ze die rijker wordende rijken niet meer kent. Het zal wel zijn dat Tinne enkel naar de belastingbetaler kijkt, en niet naar haar vriendjes, de kapitalisten !

Nu staat Tinne daarmee natuurlijk niet alleen. Behalve van de PVDA heb ik heb nog van geen enkele partij iets gehoord dat in de richting van die  nochtans evident faire bijdrage gaat. De PVDA pleit voor de BTW-verlaging, maar wil die laten betalen door die woekerwinsten af te romen. Ik heb soms felle kritiek op de PVDA, maar als het goed is, mag het ook gezegd worden.

Ik hoor nog altijd van mensen dat ze me niet geloven als ik zeg dat binnen het kapitalisme de politiek per definitie in dienst staat van het kapitaal. Is het feit dat geen enkele “normale” politieke partij (als antikapitalistisch reken ik de PVDA daar niet bij) bij de energiecrisis aan de kapitalisten denkt, niet genoeg ?

Tenslotte (ik kan het niet laten) toch nog een punt van kritiek op de PVDA.

De PVDA doet het niet, dus zal ik het maar doen:  als de oorzaak van de prijsstijging niet bij de productiekost ligt, kan die enkel bij de markt liggen, bij de wet van vraag en aanbod.

Wie de echte oorzaak wil aanpakken moet de energie dus onttrekken aan de markt.

Maar dat soort denken past niet in de absurde kapitalistische logica. Of moet ik nu nog aantonen hoe absurd die is ? 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *