Oekraïne en Duitsland

Onze mainstream media – en onze politici (op de PVDA na) hebben zich volledig in dienst gesteld van de Amerikaanse propaganda. Die propaganda probeert ons zo ver te krijgen dat we focussen op de actuele gebeurtenissen  om te voorkomen dat we gaan nadenken over een breder kader waarin de oorlog om Oekraïne plaats vindt.

Heb jij in onze media al ergens dat breder kader teruggevonden ? Bij de aanvang van het conflict zijn er enkele commentatoren geweest die een breder kader hebben aangebracht, maar die zwijgen ondertussen in alle talen hier over. Te gevaarlijk.

Het breedste kader in onze media is de boodschap dat Poetin een gefrustreerde gek is die terug wil naar het Russische rijk van de Tsaren. Er zijn zelfs mensen die daarin mee-marcheren. Nuttige idioten marcheren altijd.

Nochtans moet het toch voor iedereen duidelijk zijn dat er een breder kader is, en dat dat niet enkel aan Russische kant te vinden is. Of wil je nu echt geloven dat de Amerikanen geen strategie hebben en dat die strategie geen rol heeft gespeeld ? Geloof je nu echt dat het er gewoon om gaat dat Poetin in zijn waanzin plots voor de lol en uit frustratie een oorlog begint ? Van Trump zou je dat kunnen aannemen. Maar toch niet van Poetin ? 

Gisteren heb ik de oorlog in Oekraïne geplaatst in de context van de oorlog met China die Biden voorbereidt. 

Maar er is ook het aspect Europa. 

De VS zijn altijd al beducht geweest voor een Verenigd Europa dat hen economisch zou overvleugelen. Ook nu nog getuigen belgische diplomaten er van dat de Amerikanen voortdurend binnen de huidige Europese Unie verdeeldheid proberen te zaaien. De huidige problemen met Hongarije, Polen… kan je daarmee zelfs in verband brengen. Natuurlijk is dit geen openlijke actie, diplomatie werkt altijd in het verborgene, maar ze is er wel. 

Zeker een Verenigd Europa dat zou samenwerken met Rusland is voor de VS totaal onaanvaardbaar.

Je zou dan een Europese economie krijgen die ongeremd beroep kan doen op de enorme Russische rijkdom aan energiebronnen en ertsen.

Dàt is ten andere ook de reden waarom de VS in de Tweede Wereldoorlog zijn gestapt. Naïevelingen denken dat dat was om ons te bevrijden van het nazisme. Dat is natuurlijk nonsens.

Denk je nu echt dat een Amerikaanse president – in dit geval Roosevelt – duizenden Amerikaanse levens zou offeren, enkel om ethische redenen ? Het zou ethisch zelfs niet verantwoord zijn: een Amerikaans president is verkozen om de belangen van de Amerikanen te dienen, niet om belgen te bevrijden. Hij kan en mag pas in een oorlog stappen als die oorlog nuttig is voor Amerika.

Welaan dan: wat was het nut voor Amerika toen het in de Tweede Wereldoorlog in Europa stapte ? 

Wie die oorlog ook zou winnen, Hitler of de Russen, het resultaat zou dat sterke Europa zijn, met daarin Rusland, dat de Amerikanen niet willen. Dàt hebben ze voorkomen door in die oorlog te stappen. 

Na de oorlog was Europa netjes verdeeld. Een samenwerking tussen Rusland en West-Europa was onmogelijk geworden. Door de koude oorlog op te stoken voorkwamen de Amerikanen vakkundig een mogelijke vrede tussen West-Europa en de Russen.

Waren de Russen dan niet echt een bedreiging voor West-Europa ? Natuurlijk niet. Ze hadden 23,4 miljoen doden. Ze hadden de Duitsers tegen gehouden met de tactiek van de verschroeide aarde wat betekent dat zowel hun landbouw, industrie als de volledige infrastructuur van wegen, treinen…was vernietigd. Hoe zou dat land een veroveringsoorlog kunnen beginnen ?

Overigens wisten hogere militairen, ook in belgië, zeer goed dat het Russische leger ook nog vele jaren na de oorlog totaal onvoldoende was uitgerust om Europa met tanks te overspoelen.

En dan kwam de implosie van de Sovjet-Unie en de val van de muur. Plots was Rusland geen militaire bedreiging meer en opende zich de mogelijkheid van een echte continentale Europese vrede.

Stilaan zijn de vredevolle betrekkingen dan ook gegroeid, vooral tussen Rusland (Poetin) en Duitsland (Merkel). Ik hou niet van Merkel, maar dat ze stapje voor stapje de weg van de vrede en samenwerking met Rusland is opgegaan is een enorme, en zeker haar grootste verdienste. Dat werk is nu volledig afgebroken. De reden is simpel: de basis strategie van de Amerikanen: een Europa met samenwerking tussen de Russen en de rest van Europa is voor de VS onaanvaardbaar vanuit het streven naar wereldhegemonie. Kortom: het Amerikaanse imperialisme heeft toegeslagen; verdeelt Europa en houdt het in oorlogsmodus.

Wat er ook van zij, net zoals in het kader van de strijd met China, hebben de Amerikanen hun slag thuis gehaald in het kader van de verdeeldheid van Europa.

Misschien moeten goedmenenden zich toch eens gaan bezinnen. Is het niet schandelijk dat de Amerikanen feitelijk al sinds de tweede wereldoorlog oorlog stoken tussen Rusland en West-Europa om hun eigen economische belangen te vrijwaren ?

Echte vrede op het Europese continent was in de maak en in handbereik. De kans is verkeken.

Ik zie dit kader van de Europese verdeeldheid als een kader binnen in het kader van de voorbereiding van de oorlog met China.

Wat er ook van zij: de Amerikanen hebben een dubbelslag geslagen.

En het zijn zoals altijd de anderen die betalen. Op de eerste plaats het Oekraïense volk. Op de tweede plaats Europa dat de kans op vrede ziet verdwijnen. Maar ook de Europese mensen, jij en ik, die zwaar zullen betalen voor de gevolgen van de sancties tegen Rusland.

En de oorzaak ligt bij het Amerikaanse imperialisme. Maak nu de optelsom van het lijden dat dat imperialisme de laatste tientallen jaren in de wereld heeft veroorzaakt. Denk daarbij aan de oorlogen in Libanon, Irak, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Afghanistan, Libië, Syrië… de rotzooi in Latijns-Amerika: Haïti, Venezuela, Honduras, Paraguay, Brazilië, Bolivië, Ecuador, Guatemala, El Salvador (Romero ! ) Peru, en de vuile oorlogen in Chili, Argentinië. Nooit ging het om verdediging van Amerikaans grondgebied, altijd om het handhaven van het imperialisme.

Gisteren eindigde ik met de vraag: in welk wereld leven wij ? Wordt het niet tijd dat we onze wereld uit de klauwen van de Amerikaanse kapitalisten halen ? Ik durf het bijna niet schrijven: maar is niet alles beter dan die Amerikaanse wereld ?

Wat er ook van zij: op onze “leiders” moeten we niet rekenen. Die staan onvoorwaardelijk aan de kant van Amerikaanse moordfabriek.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *