Wie wapens levert is medeplichtig !

Knack

Gerard Bodifee

Filosoof en doctor in de wetenschappen

’ Wie wapens levert, is medeplichtig’

‘Wat ook de oorzaak van het conflict is, de oorlog zelf is het kwaad, het grootste kwaad, altijd een groter kwaad dan het onrecht dat de aanleiding tot het conflict is geweest’, schrijft filosoof Gerard Bodifee in reactie op Mark Van de Voorde

Gerard Bodifee heeft gelijk. Wat die Van de Voorde betreft: de hele familie Van de Voorde is een militaristisch bolwerk. Daar moet je dus niets van verwachten als het over vrede gaat. Van de Voorde is dan ook de typische katholiek die het christendom verkracht omwille van zijn militaristische ideologie. Voor de rest moeten we daar geen woorden aan vuil maken.

Ik word er ziek van als ik kijk naar de beelden van de Oekraïense vluchtelingen. Achter iedere vluchteling zit onnoemelijk leed. Nog erger is het als ik denk aan de mannen die achtergebleven zijn in Oekraïne, een wapen in hun hand gestopt hebben gekregen en van wie wordt verwacht dat ze heldhaftig het vaderland verdedigen en sneuvelen voor outer en heerd. Wat een dwaasheid ! 

Misschien nog erger is dat bij ons ook dat beeld van het heldhaftige Oekraïense volk wordt verspreid. Het is op basis daarvan dat de idioot Van de Voorde, samen met zoveel andere idioten, pleiten voor hulp, maar dan niet voor humanitaire hulp, waar ook ik voor ben, maar voor militaire hulp: ze pleiten voor rechtstreekse medewerking aan de waanzin, niet van Poetin, maar van de oorlog.

De idee van die heldhaftigheid en dwaasheid van de Oekraïense helden is het resultaat van een schandelijke en misdadige manipulatie. Wil eindelijk eens één politieker en één journalist de zaken zeggen zoals ze zijn ? De zaken zeggen zoals ze wéten dat ze zijn ?

In Oekraïne speelt het geopolitieke spel van het mensonterende Amerikaanse imperialisme: de voorbereiding van de oorlog met China en de verdeeldheid van het Europese continent. Ik ga daar hier niet op in. Ik heb het er over gehad in mijn blogs van 3 en 4 maart.

Maar er is ook de interne Oekraïense factor: de olie en gas rijkdom (naast landbouw en ertsen) van dat land. Het is een basisidee: een oorlog gaat àltijd over economische belangen. Die belangen kunnen schuilgaan onder religieuze of nationalistische vlaggen; ze kunnen gaan over vrijheid en zelfbeschikking of onafhankelijkheid. Maar daaronder zit altijd de échte oorzaak: de economie: de rijkdommen van dat land: vruchtbaarheid, ertsen; tegenwoordig zowat altijd olie en gas.

Daar moet geen tekeningetje bij: die ertsen en olie en gas zijn niet eigendom van de gewone Oekraïner, maar van grootkapitalisten.

Deze oorlog is een oorlog tussen grootkapitalisten die de gewone Oekraïner naar het slagveld sturen. Als de gewone Oekraïner vrij zou zijn van propaganda en manipulatie en een beetje zijn verstand zou gebruiken, zou hij zijn wapens omsmeden in ploegen om op zijn veld te gaan werken en tegen het grootkapitalistische krapuul zeggen: vecht het zelf maar uit. Nog beter: hij zou de grootkapitalisten afschaffen en de rijkdom verdelen onder de gewone mensen.

De Oekraïense rijkdom is altijd verbonden geweest met Rusland en onbereikbaar voor het Westerse grootkapitaal. Bij de val van de Sovjet-Unie kwam die rijkdom in handen van Russische oligarchen, maar tegelijkertijd kwamen er ook kansen voor Westerse grootkapitalisten.

In 2004 grepen die hun kans en slaagden er in pro-Westerse politici aan de macht te krijgen. Jullie kennen mijn stelling: de politiek staat altijd in dienst van het kapitaal. En dus kwam de olie- en gasrijkdom van Oekraïne vrij voor de Westerse grootkapitalisten. Bij die Westerse grootkapitalisten de familie Biden. Laat het dus duidelijk wezen: Biden heeft rechtstreekse financiële belangen bij de oorlog. Als Poetin wint, verliest hij geld. Veel geld. Het geniale van Biden bestaat er in dat hij anderen de ijzers uit het vuur laat halen. Natuurlijk op de eerste plaats de Oekraïners, maar ook West-Europa: het zijn wij de de vluchtelingen moeten opvangen; wij lijden onder de energievoorziening; onze economie lijdt er onder; wij lopen het eerste risico bij een escalatie. Biden heeft zojuist zijn pilletje genomen en zit ons nu vrolijk uit te lachen.

In 2010 heroverde de pro-Russische partij opnieuw de macht. Dat was uiteraard niet naar de zin van de Westers grootkapitalisten en dus kwam er in 2014 een spontane ( ! ) volksopstand die opnieuw de bondgenoten van het Westen aan de macht bracht.

Door het geopolitieke spel heeft Poetin zich laten verleiden om Oekraïne binnen te vallen. Natuurlijk is het voor Biden en consoorten ondenkbaar dat ze hun Oekraïense inkomsten zouden verliezen en dus sneuvelen nu de Oekraïners om de rijkdom van het groot-krapuul te verdedigen.

Dàt is waar belgië aan meewerkt door de wapenleveringen. Wil iemand me eens uitleggen hoe de levering van die wapens het leven van ook maar één Oekraïense soldaat zal redden ? En als dat wapen toch het leven van een Oekraïner zou redden, zou het het leven kosten van een Russische soldaat. Zijn Russische soldaten geen mensen ?

Wapens redden geen levens. Ze kosten levens. Wapens zijn de middelen om de waanzin werkelijkheid te laten worden.

Neen, ik sta niet aan de kant van Poetin. Ik ben tegen oorlog en dus ook tegen zijn inval in Oekraïne. Maar dé grote smeerlap in het spel is Zelensky, want Zelensky is de manipulator (hier noemen ze hem de communicator) die in dienst van de Westerse grootkapitalisten “zijn” mensen naar het slagveld jaagt om daar enthousiast hun leven te geven voor de verrijking van Biden en zijn kliek.

Die Zelensky wordt door onze politici en reguliere pers voorgesteld als een held die alle steun verdient. Wat zegt dat over een De Croo (om zo maar iemand te noemen), over de hoofdredacteuren van onze kranten; over de berichtgeving van de VRT die eigenlijk pure propaganda is ?

Wordt het niet tijd om de stal eens grondig uit te mesten ?

Niet dat ik me daarover illusies maak: nogal wat mensen onder ons voelen zich goed in de mest. Knaldrang, weet je ? Laat het knallen, jongens, tot je er bij neervalt.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *