De VRT, de N-va, en een ACOD dinges

Knack

Michelle Graus

Regisseur en voorzitter van ACOD

VRT Voorpublicatie: ‘De mythe van het rode bastion van de VRT gaat al lang mee, maar de functie is veranderd’

In het boek ‘Debatfiches van de Vlaamse Elite’ (EPO) wordt dieper ingegaan op ‘hoeveel rechtse woorden en slogans de laatste decennia in onze hoofden zijn geslopen’. Dit fragment van Michelle Graus (ACOD) gaat over het verstandshuwelijk tussen N-VA en Christian Van Thillo

Michelle Graus moet solliciteren voor de job van staand komediant. Want is het niet grappig ? Ze begint met de CD&V belachelijk te maken omdat die vond dat de VRT te links was – in die tijd wàs de VRT ook links – en dan doet ze hetzelfde als de CD&V toen en maakt dus ook zichzelf belachelijk, want zij vindt nu dat de VRT te rechts is – de VRT is nu ook te rechts. Niet dat links weg is bij de VRT. Daarvan is Michelle Graus het rondhuppelende bewijs: ze is links en regisseur.

Maar wat wil je in een democratie ? De VRT is een openbare omroep, betaald door ons, maar via de controlerende overheid. In een democratie wordt die overheid bepaald door verkiezingsuitslagen en in Vlaanderen hebben die verkiezingsuitslagen een uitgesproken rechtse meerderheid opgeleverd, en dus schuift de VRT mee op naar rechts. Misschien moet Michelle zich de vraag stellen of ze nog wel democratisch is ? Dat betekent niet dat ik het zo maar eens ben met de N-va in haar visie op de VRT, integendeel.

Ze verwijst naar Wallonië en zegt dat rechts daar niet door dringt, mede door het cordon médiatique. Dat zal wel meespelen, maar is toch slechts een zwak argument, want de aanwezigheid van het vlaams blok op de VRT is er pas gekomen nà de verkiezingsoverwinningen van het vlaams blok. Overigens is de mentaliteit van de gewone Waal in vele zaken juist even rechts als die van de gewone Vlaming. Onderzoek heeft uitgewezen dat de afkeer van vreemdelingen in Wallonië nog groter is dan in Vlaanderen. Alleen is het zo dat in Wallonië die rechtse gewone Walen nog altijd massaal op de PS stemmen omdat die hen omkoopt met allerlei sociale voordelen (die overigens grotendeels door Vlaanderen betaald worden). Het succes van de PVDA in Wallonië lijkt in deze niet relevant, want dat is er ook in Vlaanderen.

Michelle lult er dus maar wat op los.

Helemaal gortig maakt ze het als ze als linkse aanklaagt dat de N-VA minder reclame wil op de VRT. Wel, ik wil géén reclame op de VRT. Want reclame is een van de ergste hersenspoelingen die ons doen verzoenen met het kapitalisme. Heeft de linkse Michelle dat nog niet door ? Of is haar afkeer voor de N-va zo groot dat ze de intellectuele pedalen verliest ?

Begin nu niet te huilen dat ik een sympathisant ben van de N-va. Ik haat de liberale politiek van de N-va en heb vernietigende (althans dat hoop ik) blogs geschreven over de politiek van privatiseringen waar die partij grote voorstander van is. Ik marcheer ook helemaal mee met de mensen die aanklagen dat er in de N-va nog veel te veel (al dan niet) verdoken fascisten en nazi’s zitten en dat die niet genoeg worden ontmaskerd en gecontroleerd. Een en ander zal wel blijken als bij de volgende verkiezingen een aantal N-va-ers overlopen naar het vlaams blok. En op facebook heb ik gepost dat De Wever vorige week in de “Afspraak op vrijdag” over de oorlog in Oekraïne standpunten heeft uitgekraamd, een intellectueel onwaardig. Is dat voldoende ? 

Maar als De Wever iets zegt dat ik juist vind, moet je van mij niet verwachten dat ik zoals minpunt Michelle ga zeggen dat het niet juist is omdat het van De Wever komt. 

Weet je, ik zal vanaf nu goed opletten wie de regisseur is van het programma op de VRT en als dat Michelle Graus is, zal ik dat programma de grond in boren, zelfs al heb ik het niet gezien.

Maar waarom hoor ik Michelle niet over het feit dat de VRT zich onvoorwaardelijk en enthousiast inschakelt in de perfide hersenspoeling die wordt georganiseerd vanuit het koninklijk paleis door de koninklijke hark om zijn koninkrijk te redden, grondwettelijk vastgelegd profitariaat op kosten van de burger ? Dat gebeurt zeker niet op vraag van de N-va.

Kijk, dàt is het links van Michelle: de verdediging van een instituut dat je kan beschouwen als een voorbeeld van extreem kapitalisme, en van het belgische grootkapitaal dat zijn rijkdom heeft gebouwd op de kolonisatie van Congo en daarmee nog altijd doorgaat.

Moet ik me nu echt gaan afvragen of Michelle niet zozeer gedreven is door voorkeur voor links, maar wel door afkeer van de N-va die een bedreiging is voor dat belgië ? Het feit dat ze het totaal niet heeft over de VLD wijst in die richting. Als dat het geval zou zijn, is Michelle vleesgeworden valsheid.

Natuurlijk steun ik Michelle als ze de persgroepen aanvalt en, bijvoorbeeld, de subsidiëring er van aanklaagt.

Ik heb het er in mijn blog van gisteren nog over gehad dat alle mainstream media, buiten de openbare omroep, in handen zijn van grootkapitalisten en dat ze daardoor verworden zijn tot machines voor de massale hersenspoeling.

Overigens heeft ook de openbare omroep daar volop aan meegewerkt.

Waarom heeft de VRT de zelfverklaarde manipulator Van Ranst totaal vrij spel gegeven voor de verspreiding van de pensée unique en om de  bevolking zo ver te krijgen dat ze dictatoriale maatregelen van de overheid tot in de huiskamer heeft aanvaard ?

Waarom doet de VRT onvoorwaardelijk mee met de Amerikaanse hersenspoeling rond de oorlog in Oekraïne tegen de belangen van Europa in ?

Gisteren heb ik uitgelegd hoe dat komt.

Ondertussen zitten we in de omgekeerde wereld. Niemand stelt zich nog vragen bij het bestaan van de reclame-omroepen. Maar het voortbestaan van de VRT wordt wél in vraag gesteld.

Zo ver heeft het kapitalisme ons gebracht: we omarmen enthousiast de krachten die ons verslaafd maken aan bezit en onmiddellijk genot, platte materiële welstand, en tegelijkertijd in onze vrije tijd onze geesten vullen met een immense leegte en culturele barbaarsheid. 

Wel Michelle, zélfs als de VRT zich zou kunnen los maken van de verderfelijke macht van de N-va en een linkse zender zou worden in dienst van een linkse hersenspoeling, zou ik het er niet mee eens zijn. Mensen worden pas echt links als ze de confrontatie met rechtse ideeën zijn aangegaan.

Van de VRT verwacht ik dat ze zowel rechtse als linkse meningen in een zeker evenwicht aan bod laat komen. Alleen moet de VRT er over waken dat altijd duidelijk is vanwaar die ideeën komen. Ik wil niet stoemelings beïnvloed worden, niet in rechtse, maar ook niet in linkse richting. En laat het dan maar aan mij over.

Overschat ik nu de massa ? Wel ja, op dit ogenblik zijn er zeker heel wat mensen die het moeilijk hebben om om te gaan met een veelheid aan meningen. Maar laat dat dan een tweede taak zijn voor de VRT: de opvoeding van mensen tot kritisch denkende wezens. Dat mensen zich dan wel eens vergissen, hoort bij het leven.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *