Finland en Zweden maken het duidelijk: de derde wereldoorlog is op komst

Knack

Belga

Finse president en premier bevestigen officiële aanvraag NAVO-lidmaatschap: ‘Historische dag’

Finland wil lid worden van de NAVO. Het land zal het lidmaatschap van de militaire alliantie aanvragen. Dat hebben de Finse president Sauli Niinistö en regeringsleider Sanna Marin zondag in Helsinki bekendgemaakt. In buurland Zweden heeft de sociaaldemocratische regeringspartij van premier Magdalena Andersson zich ook uitgesproken voor NAVO-lidmaatschap

Voor wie er nog aan twijfelde: het lidmaatschap van Finland en Zweden is een teken dat de derde wereldoorlog nabij is.

Nogal wat mensen willen het zelfs niet horen. Ze weigeren het ondenkbare te denken. Het zal wel een menselijke reflex zijn zeker, afgekeken van de struisvogels: de kop in het zand steken.

Tot de dag voor de Duitsers van Hitler belgië binnenvielen waren er mensen die niet geloofden dat het kon gebeuren. Ze herinnerden zich de miserie van de eerste wereldoorlog en konden zich niet inbeelden dat iemand opnieuw aan zo iets zou beginnen. Hitler deed het.

Nog altijd geloven mensen dat niemand een atoombom zal durven laten vallen. De Amerikanen deden het in Hiroshima en Nagasaki. Toegegeven: toen waren ze nog de enigen die zo ’n bom hadden, en ze moesten dus niet vrezen dat iemand zo’n bom op de VS zou droppen. Maar dat is het ‘m juist: de dag dat een kernwapenland een systeem vindt om vergelding te voorkomen – denk aan raketschilden – zal niets het tegenhouden om het wapen te gebruiken. Wie denkt dat het dodental en de onmetelijke vernietiging een rem zouden vormen om de aanval in te zetten, vergist zich. De mensen die kernwapens ontwikkelen wéten wat de vernietigingskracht is en dat ze die wapens ontwikkelen, wijst er op dat ze bereid zijn om ze in te zetten als dat strategisch en tactisch mogelijk is. 

Voor deze onmensen telt menselijk leed niet. Mag ik herinneren aan Madeleine Albright, de recent overleden en dus in onze pers en door politici bejubelde Amerikaanse Minister van Buitenlandse zaken ? Tijdens de periode van de VN-sancties in de jaren negentig stierven volgens VN-cijfers een half miljoen kinderen, een op acht, aan de gevolgen van ondervoeding of een gebrek aan medicijnen door de boycot van de Amerikanen. Toen aan de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright op televisie werd gevraagd of een half miljoen kinderen geen bijzonder hoge prijs was voor de sancties antwoordde ze: “Dat is een moeilijke keuze, maar uiteindelijk loont het de moeite die prijs te betalen.” Laat deze uitspraak eens goed tot je doordringen.

Menselijk leed betekent niets voor de psychopaten die overal aan de macht zijn. Je geraakt niet aan de macht als je geen psychopaat bent. Dat geldt voor Poetin. Dat geldt voor Biden. Dat geldt voor de Europese leiders, Ursula von en Michel… Voor het gemak vergeet ik even de rest van de wereld. Maar ook Erdogan en Xi Jinping moeten misschien ook vernoemd worden. En De Croo.

Of er al dan niet een oorlog komt hangt dus enkel af van de opportuniteit/noodzaak en van de strategische afwegingen van de kansen op overwinning.

Noteer daarbij dat mensenrechten, democratie, vrijheid… niet horen bij die noodzaak. Ik snap het niet: het is van een onvoorstelbare belachelijkheid om de vrijheid van mensen te verdedigen met de dood van mensen. Moet je dan gaan tellen of je méér mensen “bevrijd” hebt, dan mensen de dood in gejaagd? Is één méér voldoende ? Tien ? En toch blijft een gehersenspoelde massa daar in trappen.

Nu dus Finland en Zweden.

Ik hoor op de radio dat ze dat lidmaatschap van de navo aanvragen omdat Poetin onberekenbaar is en Rusland een bedreiging.

Dat is natuurlijk zever: Poetin is prefect berekenbaar. Biden heeft voortdurend voorspellingen gedaan over wat Poetin zou doen. Hij heeft Poetin dus zeer goed kunnen berekenen. Dat is natuurlijk niet moeilijk: hij volgt dezelfde rekenkunde als Poetin. Je kan uit de inval van de Russen en het verloop van de oorlog onmogelijk besluiten dat Poetin irrationeel handelt. Het is allemaal koel berekend. Alleen heeft hij zich vergist en is hij in de val getrapt.

Wie zich niet heeft vergist is Biden. Hij heeft goed berekend wat Poetin zou doen, en hij heeft de omstandigheden geschapen waarvan hij wist dat ze Poetin tot zijn daden zouden brengen. Dat betekent dat hij ook bewust de kans op vrede heeft laten liggen – en ook nu nog laat liggen – en wetens en willens voor de oorlog in Oekraïne heeft gekozen, met de daarbij horende miserie. 

Het argument dat Rusland een bedreiging is voor, bijvoorbeeld Finland, is al even belachelijk. Je moet maar kijken naar het verloop van de oorlog in Oekraïne om in te zien dat Poetin gewoon het leger niet heeft om een land binnen te vallen, en nu voor tientallen jaren al zeker niet om nog een ander land binnen te vallen. Alle landen zijn op dit ogenblik perfect veilig voor Rusland.

De motieven die de Finnen en de Zweden naar voor schuiven zijn dus vals, en zij weten dat even goed als ik.

Wat is dus hun echte motivering ?

Ik zie er slechts één: ze zijn er van overtuigd dat de derde wereldoorlog tussen de navo en China (met eventuele bondgenoten) er komt, en ze zijn er van overtuigd dat de vs die oorlog zal winnen en willen aan de kant van de winnaar staan.

Als je het opportunistisch bekijkt, hebben de Finse en Zweedse leiders dus zelfs gelijk. Als de VS winnen.

In de mate dat Rusland militair en economisch verzwakt, komt die derde wereldoorlog dichterbij. Het hangt er gewoon van af wanneer het Pentagon beslist dat Rusland genoeg verzwakt is. Want dat is natuurlijk een voorwaarde: een overwinning tegen een bondgenootschap van een sterk Rusland, China en eventueel India, is waarschijnlijk niet verzekerd.

En zo hebben de VS ons in de verlies-verlies situatie gemaneuvreerd: de oorlog in Oekraïne brengt onnoemelijk leed in dat land en betekent een immense verarming voor de West-Europese bevolking, maar we zijn gedoemd om hem zo lang mogelijk te laten duren (daarom leveren de VS slechts geleidelijk aan wapens aan Zelensky) en hoe langer hij duurt hoe sneller we in die derde wereldoorlog zitten.

Biden heeft niet enkel goed berekend wat Poetin zou doen, maar ook wat wij zouden en zullen doen. Biden is de slimste der psychopaten.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *