Nina lult wat over Connerke en racisme

De Wereld Morgen

Nina Henkens

De ondraaglijke lichtheid van Conner Rousseau over racisme

Dat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zich ergens tussen fascisten en wokers opstelt, noemt Nina Henkens ‘politieke leegheid’

Nina Henkens moet haar mond houden over leegheid, want haar betoog zelf is oneindig diep leeg. Waar heeft ze het eigenlijk over ?

Ze heeft het over Connerke en verwijt hem dat hij bezig is met zichzelf. Dat is natuurlijk zo. Maar als ze een beetje intellectualiteit zou vertonen, zou ze zich afvragen van waar die zelfbetrokkenheid komt bij Connerke ? Ik denk wel dat er een aangeboren narcisme speelt. Maar er is ook meer. En dat meer is politiek relevant.

Het is duidelijk dat Conner de socialistische partij organiseert rond zijn persoon. Mag ik er daarbij van uitgaan dat hij inspeelt op een trend in het politieke gebeuren waarbij mensen niet stemmen op de ideeën van een partij, maar op het mooie gezicht van een politieker en op zijn communicatieve vaardigheden ?

De voorzitterwissels bij de CD&V en de PVDA zijn zeker hier door ingegeven.

Zelfs als die politieker niet populistisch optreedt, dan nog is het feit dat voorzitters op basis van hun “uitstraling” worden verkozen, op zich populistisch.

Voer om over na te denken: wat betekent dit voor het politieke gebeuren ? Gaat dit leiden tot een “verrechtsing” van het politieke gebeuren op zich, waarbij je dan een politieker krijgt die populistisch linkse ideeën verkondigt ? Conner, Hedebouw…

Verbind dat met de door de voorzitter sterk centraal aangestuurde organisatie van de partij (De Wever, nu ook Mahdi…) en je ziet een evolutie richting fascisme. Merk op dat ook Mussolini oorspronkelijk marxist was en dat je zijn fascisme zeker niet asociaal kon noemen.

Neen, ik beweer niet dat Connerke, De Wever, Hedebouw of Mahdi… de ambitie hebben om een nieuwe Mussolini te worden, maar er waait wel een fascistisch windje door ons politieke landschap. Voor mijn part een windje dat stinkt: want die sfeer vergemakkelijkt de komst van het echte fascisme.

Het meisje Nina ergert zich aan de aanval van Connerke op de wokisten. Natuurlijk: ze is zelf zo woke als wat.

Kif Kif is een onverdraagzame club die er geen probleem in ziet om mensen via wetgeving en politieoptreden te dwingen om in haar pas te lopen.

Dat gaat samen met de onwrikbare overtuiging dat de Kifkiffers gelijk hebben: ze zijn tegen racisme.

Ik ben ook tegen racisme. Maar naast het agressieve en dwingende duikt dan ook het extreme op: Nina en consoorten zijn zo gefocust dat ze niet meer contextueel kunnen denken. Ze willen racisme zien, en dus zien ze racisme. En als er geen te zien is, dan vinden ze het uit. Simpeler gezegd: ze plakken het etiket racisme op zo wat alles wat er al dan niet terecht, met al dan niet goede wil,  ook maar voor in aanmerking komt.

Dàt is de fout van de wokers: ze denken dat ze de overtuigingen van mensen kunnen veranderen door dwang.

De strijd tegen discriminatie mag je voeren met dwang. Het kan dat die discriminatie is ingegeven door racisme. Maar dat is zeker niet altijd zo. Als je er dan toch het etiket racisme op plakt, verzwak je de eigenlijke strijd tegen het racisme.

De eigenlijke strijd tegen het racisme is een strijd om het denken en voelen – om de harten – van de mensen. Die strijd kan je niet voeren met dwang. Nooit. Als je dat toch doet verzeil je in dictatuur, manipulatie of hersenspoeling. Ook een hersenspoeling die het racisme zou uitroeien is onaanvaardbaar omdat je daarmee de menselijkheid aantast.  

Woke zal oorspronkelijk wel OK geweest zijn, maar het is verzand in een vorm van fascisme – het fascisme waar ik het zojuist over had. Je komt dan uit bij boeken die uit de handel worden genomen, films die niet mogen vertoond worden, Russische muziek die niet meer mag gespeeld worden, Zwarte Piet die verbannen wordt naar de schouw, en mensen die verplicht worden om te verhuren aan Marokkanen – de tegenhanger van mensen die niet mogen verhuren aan Joden.

De zich links wanenden waarschuwen – terecht – voor het fascisme en nazisme van het vlaams blok. Maar ze zien niet dat ze zelf onze samenleving vergiftigen met hun fascisme in dienst van het goede.

Nina is verbijsterend eerlijk als ze Connerke verwijt dat hij niet agressief of polariserend antiracist wil zijn. Het besluit is duidelijk: zelf wil ze wél agressief en polariserend zijn. Als je naar de acties van Kifkif kijkt, is dat in de praktijk ook zo. Nina en haar debielenclubje zijn één stap verwijderd van straatgevechten met de bende van Dries Van Langenhove. Daarmee worden we terug gekatapulteerd in de tijd van de opkomst van Hitler met de strijd tussen de fascisten en de communisten. Zo’n strijd wordt altijd gewonnen door de fascisten omdat die gevechten beroep doen op het primitieve in de mens en de partij die in haar ideologie ook al inspeelt op dat primitieve dus altijd wint.

Ninaatje verwijt Connerke dat hij angst heeft voor het woke-verwijt. Misschien moet ze zich de vraag stellen waarom Connerke daar angst voor heeft ? Zou het kunnen dat de overgrote meerderheid van de gewone mensen dat woke-gedoe zo beu zijn, dat een politieker rekening moet houden met die beu-heid ?

Volgt daaruit voor Ninaatje niet de vraag hoe het komt dat de gewone mensen haar onnozelheden beu zijn ?

De meeste gewone mensen zijn in zich goede mensen met zwakke kanten (angst voor het vreemde…). Wat is er mis met een samenleving waarin juist die zwakke kanten versterkt worden ?

“Ik ben geen racist, maar…” Er wordt door links meewarig gedaan over dat zinnetje. Misschien moet de zich links wanende zich gaan afvragen of de mens die zo iets zegt, geen gelijk heeft ? Veronderstel dat die mens dan verder gaat met: “maar… ik vind wel dat er te veel vreemdelingen in ons land zijn.” Is die mening over die vreemdelingen racisme ? Die mens zegt toch in essentie niets over de vreemdeling an sich ? Hij heeft het over “teveel”. Misschien kan hij wel heel goed opschieten met de vreemden in zijn straat en heeft hij op zich niets tegen die mensen. Hij is inderdaad géén racist, maar… ! 

Ik ga de groenen plezier doen: ik vind dat er teveel auto’s rondrijden. Wil dat zeggen dat ik iets tegen de auto heb ? Wij hebben er in ons gezin twee omdat we er niet zonder kunnen. En toch vind ik dat er teveel auto’s rondrijden.

De gewone mensen zijn veel slimmer dan de Nina’s.

Blijkbaar is dat ook niet moeilijk.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *