Advent

De katholieken beginnen vandaag hun voorbereidingstijd op Kerstmis: ze kijken uit naar iemand die komen gaat.

In de katholieke viering van vandaag horen we een visioen van de profeet Jesaja (Oude Testament): “De berg van de Heer zal vaststaan en alle volkeren stromen toe. Zij zullen hun zwaarden omsmeden tot ploegijzers, en hun speren tot snoeimessen. Geen mens zal meer weten wat oorlog is.” 

Ik ga het hier nu al niet over Kerstmis zelf hebben, maar het verhaal vertelt wel dat er engelen zingend boven de stal hingen te zweven.

Alstublieft, begin nu niet te zeveren over het al dan niet bestaan van engelen en of ze al transgender bij voorbaat waren. 

In 1453 behaalde het Ottomaanse rijk een beslissende overwinning door de val van Constantinopel na een beleg van twee maanden. Tijdens die oorlog discussieerden de wereldvreemde hovelingen over het geslacht der engelen.

Het lijkt er op alsof de geschiedenis zich herhaalt: wij discussiëren nu over een LGTBQ-armband terwijl wij verwikkeld zijn in een wrede oorlog, opstapje naar de derde wereldoorlog.

Ik wil maar zeggen: we hebben wel wat beters te doen dan over het al dan niet bestaan van engelen te discussiëren. We zouden beter luisteren naar hun boodschap: Vrede op aarde…

In het lied van de engelen wordt die vrede in verband gebracht met God: Ere aan God in de hoge, en vrede…” Als het over God gaat wil dat zeggen dat het gaat over iets dat alles overstijgt; over het allerbelangrijkste. 

De tekst gaat verder: “… en vrede op aarde… aan de mensen van goede wil”.

Mag ik die goede wil parafraseren tot: als er maar genoeg mensen van goede wil zijn ?

Ben jij van goede wil ?

Schreeuw het dan uit dat je vrede wil !

Ga boven je stal hangen en zing het !

Zing het luid en duidelijk dat je weg wil uit de logica van de oorlog die nu overheerst.

Schreeuw het van het dak van de stal en van de daken van de huizen dat je weigert mee te gaan met de logica van “Si vis pacem, para bellum”.

Laat deze advent een tijd worden van groeiend besef van de waanzin van wat er al bezig is; en van de nog veel grotere waanzin van wat er staat aan te komen. Vertel het verder, stuur mails of tweets naar onze politici, naar de vakbondsleiders, naar de al dan niet gesubsidieerde kunstenaars, naar de journalisten van goede wil, naar Hanne Decoutere, naar Frank Deboosere…

Bestaan er engelen ? Natuurlijk bestaan ze: jij kan ze doen bestaan door er een te worden. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *