Voor Poetin gaat het om de Krim

Het Laatste Nieuws

Kan Oekraïne de Krim heroveren? Dit zijn de opties en de valkuilen: “Het kan eindigen in waar bloedbad”

Vladimir Poetin had zich voorgenomen om Oekraïne in tien dagen te veroveren. Nu, negen maanden later, worstelt het Russische leger om het grondgebied dat het heeft kunnen innemen, vast te houden. Gesterkt door zijn militaire successen streeft Oekraïne er nu naar om alle bezette gebieden te heroveren, inclusief de Donbas en de Krim. Is dit überhaupt mogelijk en wat zijn de valkuilen? “Een Oekraïense poging om de Krim te heroveren zal zeer complex zijn en mogelijk eindigen in een bloedbad. En op westerse steun kan nauwelijks worden gerekend”, schrijft ‘The Economist’ in een uitgebreide analyse

Bij mijn nadenken over Oekraïne laat ik me niet leiden door de meningen van anderen, door officiële standpunten van overheden, of door duidelijke propaganda. Ik probeer naar de feiten te kijken en daaruit conclusies te trekken.

Feit: de Krim is de ligplaats van een belangrijk deel van de Russische vloot in de enige ijsvrije haven van Rusland. De Krim is van onmetelijk strategisch belang voor het Russische leger. Het is ondenkbaar dat Rusland de Krim zou opgeven. 

De Krim is deel van Rusland sinds de tweede helft van de 18e eeuw.

Chroetsjev, zelf van Oekraïense afkomst, heeft weliswaar ooit de Krim cadeau gedaan aan Oekraïne, maar dat was toen geen probleem want Oekraïne maakte deel uit van de Sovjet Unie. Zolang Oekraïne de facto in de Russische invloedssfeer bleef, maakte het niet uit dat de Krim op Oekraïens grondgebied lag.

Feit: door de Maidanrevolutie in 2014 ging Oekraïne over van de Russische invloedssfeer naar de Amerikaanse. Wat de Krim betreft was dat voor Rusland uiteraard onaanvaardbaar. Dus pakte het de Krim terug. Op dat ogenblik was het Oekraïense leger in feite nog een sovjetleger en geen bedreiging voor de Krim vanuit Oekraïne.

Feit: na de Maidanrevolutie hebben de Amerikanen in snel tempo het Oekraïense leger materieel gemoderniseerd en troepen opgeleid. Tegelijkertijd weigerden ze te  bevestigen dat Oekraïne geen lid zou worden van de navo en hielden dus de mogelijkheid open voor de installatie van Amerikaans oorlogstuig in Oekraïne. Zo werd Oekraïne een militaire bedreiging voor de Krim. Gezien de nucleaire bewapening van zowel Rusland als de VS was een militaire aanval van de VS op Rusland niet dadelijk te verwachten, maar, veel belangrijker: Oekraïne kreeg wel de militaire mogelijkheden om de Krim te bedreigen.

Mijn mening: daar ligt de echte oorzaak voor de inval van Poetin in Oekraïne. Hij heeft gedacht dat hij in enkele dagen Oekraïne weer in de Russische invloedssfeer kon trekken. 

Daar ligt ook zijn grote vergissing: hij heeft onderschat hoezeer de Amerikanen er al in geslaagd waren om een vinger in de Oekraïense pap te krijgen en van het Oekraïense leger een sterke tegenstander te maken.

Feit: om die vinger in de Oekraïense pap te krijgen hebben de Amerikanen het al aanwezige sluimerende nazisme in Oekraïne aangewakkerd.

Dat nazisme dateert uit de tweede wereldoorlog waarbij Oekraïners die onafhankelijk wilden worden van Rusland (misschien zelfs terecht: denk aan de holodomor ! ) de kant van de Duitsers kozen en vrolijk de Joodse Oekraïeners hebben uitgeroeid. Na Maidan zijn die Oekraïense nazi’s onder Zelensky begonnen met een aanval op de Russische Oekraïners. In de Donbass waar de meerderheid van de bevolking Russisch is, heeft dat geleid tot militair verzet en een frontlijn met de rest van Oekraïne. Die Russische Oekraïners in de Donbass hebben de hulp ingeroepen van het buurland Rusland. Eigenlijk is het ondenkbaar dat Poetin die hulp zou weigeren. De bedreiging van het Oekraïense nazisme voor de Oekraïense Russen gaf hem, zeker voor de eigen bevolking ook een goed excuus om in te grijpen in Oekraïne.

Mijn mening: de nazistische aanval op de Oekraïense Russen heeft zeker meegespeeld in de beslissing om Oekraïne binnen te vallen, maar is niet de hoofdoorzaak van het conflict. Die ligt bij de bedreiging voor de Krim.

Je krijgt zo een beeld van de val die de Amerikanen voor Poetin hebben gespannen om hem er toe te brengen om Oekraïne binnen te vallen: de bedreiging voor de Krim, aangevuld met de nazistische aanval op de Russische Oekraïners.

Door zijn inval in Oekraïne hadden de Amerikanen het gemakkelijk om Europa mee in het bad te trekken. Daarmee bereiken ze verschillende doelen:

De militaire en economische verzwakking van de grote bondgenoot van de Chinezen. Ik heb in deze blog niet genoeg woorden om het te argumenteren, maar het is voor mij duidelijk dat de Amerikanen, zeker al onder Obama, tot de oorlog met China hebben besloten en die voorbereiden. De oorlog in Oekraïne past in die voorbereiding.

Een ander doel is het afbreken van de groeiende verstandhouding van Europa – vooral Duitsland (Schröder, Merkel) – met Poetin. Het is een constante in de Amerikaanse politiek sinds de Tweede Wereldoorlog dat de VS niet dulden dat er een Europees continent zou ontstaan met een goede verstandhouding tussen West-Europa en Rusland. Dat Europees continent zou Amerika zowel economisch als militair overvleugelen en een einde betekenen van de Amerikaanse werelddominantie.

Terug naar het artikel van het Laatste Nieuws.

De echte oorzaak van de Russische inval is de Krim. Het is ondenkbaar dat Poetin de Krim zou opgeven en daarmee ook zijn Zwarte Zeevloot.

Als Zelensky echt de Krim zou aanvallen zou dat tot de totale oorlog leiden tussen Poetin en Zelensky.

Die totale oorlog is (nog) niet in het belang van de VS. De totale oorlog wordt voor hen pas interessant op het ogenblik dat ze klaar zijn in het Oosten voor het opdrijven van de spanning met de Chinezen rond Taiwan die dan zal leiden tot de derde wereldoorlog.

Op dat ogenblik moet er natuurlijk een tweede front geopend worden in het Westen. Daarzonder kan de VS de oorlog met China in het Oosten niet winnen.

De Amerikanen hebben alle eigen troepen nodig in het Oosten en rekenen dus op het Europese kanonnenvlees om de Russen in het Westen bezig te houden.

Een tekeningetje is niet nodig om duidelijk te maken in welke horror we dan terecht komen. Zelfs als die oorlog niet nucleair zou worden (wat eigenlijk uitgesloten is) zouden de vernielingen en het aantal slachtoffers – ook bij ons – enorm zijn. Rijken zullen er rijker van worden, maar hier zullen vaders en moeders, zonen, dochters en kleinkinderen gruwelijk sterven.

De mensen gewone burgers – en politici ! – hier die nu meewerken aan het verspreiden van haat tegen de Russen of het aanmoedigen van Zelensky, dragen een verpletterende verantwoordelijkheid, want zij beletten de enige mogelijkheid om die derde wereldoorlog nog tegen te houden: een Europa dat zich losmaakt uit de navo en zich neutraal verklaart, zowel tegenover de VS als tegenover China en dus dat Westerse front niet wil openen waarzonder de Amerikanen niet aan de oorlog kunnen beginnen.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *