Propaganda overspoelt ons

De Wereld Morgen

Miel Dullaert

Oorlogskoorts: een pletwals aan propaganda overspoelt ons

Over de NAVO-landen rolt een pletwals aan propaganda over het militair conflict in Oekraïne. In tv-studio’s lopen legerkolonels, oorlogszuchtige professoren en journalisten af en aan. Een diplomatieke weg uit de oorlog mèt compromissen mag niet eens vernoemd worden. Het volk begint te morren over de oorlog die de hunne niet is.

Het is duidelijk dat de oorlogspropaganda die ons overspoelt voornamelijk uit Amerikaanse hoek komt. Alle kranten en radio- of TV-zenders, kortom het volledige mainstream media-circus, roeren slaafs en trouw de Amerikaanse oorlogstrom. Ze werken enthousiast mee aan de demonisering van de persoon Poetin, zien in Oekraïne enkel het leed van de Oekraïense bevolking en niet dat van de Russische Oekraïners in de Donbass. Ze melden enkel Russische oorlogsmisdaden. 

Ze spelen het spel slim: ze beginnen met een bericht waarin de Russen de schuld krijgen, brengen dan een feitelijk juiste informatie waarin ook een Rus het woord krijgt om de indruk van onpartijdigheid te wekken, en eindigen dan opnieuw met een emotionele boodschap over Oekraïens lijden. Deze manipulatie-misdadigers weten zeer goed dat de emotionele boodschap de enige is die bij de gewone burger blijft hangen.

Deze manipulatiemisdadigers hebben namen: het zijn de namen van onze zogenaamde journalisten, verworden tot intellectuele wormen en van politici zoals Theo Francken, alhoewel je die de laatste tijd minder hoort. Maar ook een zich Alexander de Croote wanende neemt iedere gelegenheid te baat om mee te huilen met de Amerikaanse propaganda, vooral dan op internationale samenkomsten waarbij zijn gehuil bedoeld is om zijn ambitie voor een hoge Europese post of het secretaris-generaalschap van de Navo te dienen.

En zo verzeil ik dan op facebook in discussies met intelligente mensen die de domste dingen uitkramen, intellectueel totaal onwaardig. Ze zijn niet meer in staat om zelfs eenvoudige redeneringen zelf op te bouwen en al evenmin om evident juiste argumenteringen gewoon te begrijpen.

Ja, er is ook Russische propaganda, maar die bereikt de massa niet omdat ze door de media die die massa bezoekt, zorgvuldig wordt weggefilterd. Je vindt ze terug op kanalen zoals facebook, en ook die propaganda is, alhoewel minder emotioneel niet altijd als bewuste propaganda te ontmaskeren.

Het zijn moeilijke tijden voor wie op zoek is naar objectiviteit en feitelijke waarheid.

Daarom houd ik me niet bezig met discussies over de oorlogsmisdaden in, bijvoorbeeld, Boetsja. Zijn de Russen schuldig ? De Oekraïners ? Ik kan het gewoon niet weten. De ene versie kan al wat geloofwaardiger overkomen dan de andere, maar wéten kan ik het niet. De meeste mensen hebben een kant gekozen, en dus geloven ze “hun kant” en zijn er van overtuigd dat ze het weten. Maar wie, zoals ik, een beetje slimmer is, doet daar niet aan mee.

Wél weet ik dat oorlogsmisdaden aan beide kanten worden begaan. Of denk je nu echt dat de Oekraïense nazi’s koorknapen zijn die uit gevoelen voor fair play niet schoppen op iemand die op de grond ligt ? Het hoeven zelfs geen nazi’s te zijn. Oorlog brengt altijd mensen in situaties waarin de menselijkheid wordt aangetast. Dan begaan mensen ook daden die benedenmenselijk zijn. Nogmaals: wie bij mij afkomt met eenzijdige berichten over oorlogsmisdaden heeft er sowieso al gelegen: ofwel ik hij een smeerlap die bewust meewerkt aan de Amerikaanse propaganda, ofwel is het een gemanipuleerde nuttige idioot.

Het interesseert me ook niet wie waar aan het front aan de winnende hand is; net zo min of de Europese sancties iets uithalen in Rusland. Ik kàn het gewoon niet weten.

Maar er zijn dingen die ik wél weet.

Daarbij hoort de geopolitieke context van de inval van de Russen. 

Daarbij hoort de drang naar werelddominantie van de VS die in ieder geval veel acuter en concreet aanwezig is geweest in de geschiedenis na de tweede wereldoorlog dan, bijvoorbeeld, de drang van Rusland naar een terugkeer van het grote Russische rijk.

Ik denk dat ik ook mag terugvallen op overtuigingen die dateren van lang voor de inval door Poetin. Zo bijvoorbeeld de idee dat de Amerikanen in de tweede oorlog zijn gestapt om het Europese continent verdeeld te houden en daarvoor ook de koude oorlog hebben aangewakkerd en Rusland volgehouden als een bedreiging hebben voorgesteld.

Die overtuiging was er bij mij al veertig jaar geleden. Toen shockeerde ik er mensen mee. Nu lees je die interpretatie van de geschiedenis wel meer. Ik zeg dit natuurlijk met een zekere ijdelheid om mijn genie aan te tonen, en je mag me daar op pakken, maar dat belet niet dat deze interpretatie van zolang geleden, in tempore non suspecto, nu wel een verhelderend inzicht geeft in wat zich nu afspeelt.

Jullie weten ondertussen tot welke overtuiging een en ander me geleid heeft: de VS wil absoluut haar werelddominantie behouden. De grote dreiging voor die werelddominantie komt van China. De VS kan de economische oorlog met China niet winnen en bereidt dus de militaire oorlog voor. De oorlog in Oekraïne past perfect in de voorbereiding van die derde wereldoorlog. Hoe je het ook draait of keert: Oekraïne betekent een militaire en economische verzwakking van Rusland, de grote bondgenoot van China en de oorlog in Oekraïne bereidt ook Europa voor tot bereidwilligheid om een Westelijk front te openen tegen Rusland op het ogenblik dat de Amerikanen in het Oosten Taiwan als excuus gaan inroepen om daar militair op te treden tegen China.

Die bereidwilligheid wordt ondertussen gedragen door de gemanipuleerden hier die vrolijk meestappen in de verspreiding van de boodschap dat Rusland de grote schuldige is. 

Neen, Rusland is niet onschuldig. Als pacifist moet ik Poetin veroordelen omdat hij militair actief is in Oekraïne. Maar dat betekent niet dat Poetin de schuldige is voor wat er nu gebeurt. De schuldige is de VS die ons via de Navo meetrekt naar de horror.

En vergeet niet: de VS is door zijn ligging zowat het enige land dat met de huidige antiraketsystemen een nucleaire oorlog zou kunnen overleven. Wie denkt dat de VS zich zou laten tegenhouden doordat Europa zeker grotendeels vernietigd zou worden, is naïef. 

De enige manier om de derde wereldoorlog nog te vermijden is een Europa dat zich losmaakt uit de Navo en zich neutraal opstelt, zowel tegenover de VS, maar ook tegenover China; en dus weigert om dat westelijke front te openen. Daarzonder kunnen de Amerikanen niet winnen in het Oosten en kunnen ze de wereldoorlog niet beginnen.

Als iemand me nu kan aantonen dat het de Chinezen zijn die de derde wereldoorlog gaan beginnen terwijl ze de economische oorlog aan ‘t winnen zijn en dat ze ondertussen de VS met militaire basissen aan het omringen zijn om een inval voor te bereiden, moet ik mijn mening herzien.

Maar ook als China de grote boosdoener zou zijn blijft neutraliteit van Europa de enige verantwoorde optie.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *