De Croo en het land

Business AM

Bart Van Craeynest

belgië moet beter kunnen

In een combinatie van acht internationale rangschikkingen komt België pas op een 20e plaats, slechter dan elk van onze buurlanden en ver achter de toplanden. België moet en kan beter. Dat moet vooral via structurele hervormingen. Verschillende politieke partijen spraken de voorbije dagen ambitie uit op dat vlak. Hopelijk blijft het deze keer niet bij vrijblijvende praatjes, maar wordt er ook echt werk van gemaakt.

Voor de inhoud moet je dit artikel niet lezen. Dat belgië het niet goed doet, weet ieder kind, ook zonder internationale rangschikkingen. Dat er dus structurele hervormingen nodig zijn is een evidente conclusie. Van Bart Van Craeynest had ik echter wat meer doortastendheid verwacht. Tenslotte is hij hoofdeconoom van Voka en niet van het VBO FEB. Ik zou dus van hem verwachten dat hij niet zo maar pleit voor hervormingen, maar gewoon voor het afschaffen van dit onland.

Hij waarschuwt voor halfslachtigheid bij de hervormingen, maar blijft zelf halfslachtig.

Dat is zo doordat hij een belangrijke vraag niét stelt: hoe komt het dat belgië het zo slecht doet ?

Hoe komt het dat een land met een hoog opgeleide bevolking die je toch niet lui kan noemen; met een “normale” democratie die “normaal” bekwame bestuurders aan de macht brengt… er toch niet in slaagt om een beetje fatsoenlijk te functioneren; toch niet fatsoenlijk genoeg om mee te draaien met landen die qua mogelijkheden vergelijkbaar zijn ?

Iedereen wijst altijd maar naar de kortzichtigheid van onze bestuurders die niet verder kijken dan de volgende verkiezingen. Maar dat is in die “betere” landen ook zo.

Dat gebrek aan goed bestuur en een efficiënte organisatie van het land is al veel langer aan de hand. Ondertussen hebben de bestuurders mekaar opgevolgd. Het kan toch niet dat gedurende al die jaren telkens onbekwamen en kortzichtigen in het bestuur zijn gekomen ?

Het kan toch niet dat elke staatshervorming telkens opnieuw heeft geleid tot een slechter functioneren van deze staat door de onbekwaamheid van de hervormers ?

Het wordt tijd om te erkennen dat belgië een onoplosbaar probleem is. Schaf het dus af.

Het echt opvallende aan dit artikel is de foto er bij: De Croo voor een schild van het Wereld Economisch Forum.

Want dat is ondertussen wél duidelijk: van de zich Alexander De Croote wanende moeten we niets verwachten. Samen met Verhofstadt is hij de slechtste premier die belgië sinds lang heeft gekend. Charles Michel zou je er ook bij kunnen zetten.

De foto bij het artikel suggereert dat De Croo als premier iets te maken heeft met het gebrek aan hervormingen.

Dat is natuurlijk ook zo; de zich Alexander de Croote wanende is meer begaan met zijn ambitie voor een hoge post in Europa of om secretaris-generaal van de Navo te worden, dan met zijn taken als premier. Hij is niet premier om “het land te dienen”, doch enkel omdat hij door zijn premierschap toegang krijgt tot de cenakels die hij gunstig moet stemmen voor zijn ambitie.

Of hij een goede premier is voor het land, maakt daarbij niets uit. Als hij op het juiste moment maar “aan de goede kant van de geschiedenis staat”, zoals zijn voorganger als omhoogkruipsel, Charles Michel, hem heeft voorgedaan.

Ook het Wereld Economisch Forum op de foto is van belang. De zich Alexander De Croote wanende is een vooraanstaande figuur in dat WEF. Het is dat WEF dat op dit ogenblik, zeker in de Westerse wereld, een dikke vinger in de pap heeft bij de aanstelling van machtige figuren op belangrijke posten.

Voor De Croo is het WEF veel belangrijker dan een land dat goed functioneert voor zijn burgers.

Niet de inhoud van dit artikel op Business AM is interessant, maar de combinatie van tekst met foto.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *