Voetbal

Het Laatste Nieuws

Lof voor zowel “kleurrijke vechtploeg vol ‘wereldmarokkanen’” als voor Fransen in internationale media: “Ze zijn gemaakt om te vechten

“Ze zijn gemaakt om te vechten”. Is dat prijzend bedoeld ? Ik vind het beangstigend. En nog beangstigender dat het geprezen wordt.

Ik beken: ik ben ooit geïnteresseerd geweest in het voetbal en zelfs supporter van een ploeg. Maar sinds ik heb leren denken, ben ik daarvan genezen.

Het is precies omdat ik supporter was, dat ik op een bepaald ogenblik besefte: dit is primair primitief gedoe. Het valt terug te brengen tot denken in stamverband. Ergens in de tijd van de Neanderthalers. Asterix is vermakelijk, maar tienduizenden joelend en huilenden die zich laten gaan in nationalisme, zijn dat niet. Als ze zich dan ook nog Mayi-Mayi-gewijze beschilderen met de oorlogskleuren word ik helemaal misselijk.

Ik vind het beangstigend als ik zie hoe mensen die veel meer verdienen dan nodig is om zichzelf een beetje te kunnen ontwikkelen, met vlammende ogen en uit volle borst een nationale hymne mee krijsen. Ik denk dan: tot wat zijn die mensen in staat als het gaat om “de eer” van hun land ?

Wat is er toch maar mis met de mensheid als gealfabetiseerden zo gemakkelijk tot het gedrag van apen worden teruggebracht ?

Bij ons probeert ondertussen iedereen de lof te zingen van de Marokkanen en te beweren dat de rellen niets vandoen hebben met Marokkanen. Ik wil daar wel in meegaan. Je mag een groep niet vereenzelvigen met een relatief klein aantal relschoppers. Maar wat me wel wringt, is het gedrag van niet-relschoppende Marokkanen tijdens de match: ze zijn de onsportiefsten van alle landen. De Marokkaanse supporters zijn de enigen die de tegenstander gedurende de match constant trakteren op een snerpend gefluit als hij de bal heeft. Blijkbaar zijn ze nog erger dan de Hollanders die tijdens een strafschopreeks de tegenstander uitschelden om hem uit concentratie te brengen.

Ik wil maar zeggen: er is toch ergens iets mis.

Nog erger is het gedrag van de verslaggevers op de TV die lovend de aandacht trekken op het gedrag van de Marokkaanse supporters van Marokko als ze de eigen ploeg aanmoedigen bij eigen balbezit, maar, andersom, het walgelijk onsportieve fluit-gedrag zorgvuldig niet ter sprake brengen. Blijkbaar mogen we niet weten dat Marokkanen de onsportiefste supporters zijn.

Sorry dat ik het over Marokkanen heb. Je zou kunnen gaan denken dat ik anti-Marokkaan en racistisch rechts ben. Niet dus: maar hoe kan ik het niet over Marokkanen hebben als ze zelf oorverdovend krijsen dat ze Marokkanen zijn ?

Ondertussen heeft het fenomeen van de relschoppers er voor gezorgd dat we al blij zijn met het gedrag van de “gewone” supporters na een match, net alsof dat normaal gedrag is ?

Mogen mensen dan niet blij zijn en feesten ?

Natuurlijk wel.

En mogen ze dat niet doen vanuit eigen cultuur ?

Natuurlijk wel.

Maar hoort het dan tot de Marokkaanse cultuur om toeterend straten te versperren ? Rare cultuur.

En neen: hier gaat het niet zo maar over Marokko. De Turken doen hetzelfde. En voor je me beschuldigt van islamofobie: ook de Italianen hebben zo een toetercultuur. 

Maar mag ik het alstublieft dwaas vinden ?

Mag ik vanuit mijn cultuur vinden dat dit ongepast gedrag is ?

Of is cultuur of nationalisme enkel toegelaten bij anderen ?

En daarbij: leg me eens uit waarom de hysterie van de voetbalvelden absoluut moet overgebracht worden naar de Champs Elysées ? Hoe ver is het dan nog naar de slachtvelden ?

Ook dat is raar: het zijn de zich links wanenden die hier het door nationalisme en cultuur/identiteit ingegeven gedrag goedpraten.

Jullie weten al dat ik tegen elk nationalisme ben. Ook het Vlaamse. Maar de zich links wanenden zijn blijkbaar selectief  in hun afwijzen van nationalisme. Ze verketteren het Vlaamse nationalisme, maar omhelzen het Marokkaanse, en godbetert het: ook het belgische.

Het zal wel zijn dat ons democratisch bestuurd land zelfmoordgewijze kant kiest in Oekraïne en ook daar het Oekraïense nationalisme omarmt, ook al is dat duidelijk nazistisch.

There is something rotten…

Maar maak je geen zorgen. Ik ben een zuurpruim. Laat het zich zorgen maken maar aan mij over.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *