Stikstof ? Demir heeft gelijk en de N-VA en VLD spelen het spel smerig

Het is heel simpel: in het denken van deze tijd (misschien gaan we ooit verlangen naar meer stikstof ? ) heeft Demir gewoon gelijk. Ze dient het algemeen belang. De CD&V dient het belang van een groep in de samenleving. Dat de CD&V dat doet omdat die groep het verschil kan maken tussen opdoeken of voortbestaan kan haar houding begrijpelijk maken, maar is fundamenteel geen excuus. 

De Boerenbond moet zijn vuile smoel houden, want het is de Boerenbond die in puur kapitalistische logica de boeren in de richting van de huidige catastrofe heeft geduwd. Misschien moet er eens onderzocht worden in hoeverre de Boerenbond mee heeft gedeeld in de winst die de banken hebben opgetrokken toen ze de boeren hun leningen verschaften ? Tenslotte heeft het ACW waar de Boerenbond deel van uitmaakt een kwalijke reputatie in die zaken. Denk maar aan de Arco-affaire. 

Heb ik dan geen begrip voor de boeren ? Natuurlijk wel. Het is om te janken als je ziet waar die mensen voor staan. En ze hebben gelijk als ze stellen dat boer-zijn niet zo maar een stiel is, maar dat het hun leven is. Dat ze slachtoffer zijn van een Boerenbond maakt hun verhaal nog schrijnender en de verantwoordelijkheid van ACW en bij uitbreiding de CD&V nog groter. De belangen van de boeren mogen en moeten dus verdedigd worden. Maar zonder afbreuk te doen aan de oplossing voor het stikstofprobleem. 

De verdediging van de belangen van de boeren zal veel geld vragen. Héél veel geld.

Van ACW en Boerenbond moet je op dat vlak niets verwachten. Bij Arco hebben ze bewezen dat ze hun staart intrekken als er aan hun portemonnee wordt getrokken.

De lafaard Cortebeeck heeft juist voor het uitbarsten van Arco ontslag gegeven en het schip verlaten. Dat hij hiervoor beloond is door een topjob bij de Internationale Arbeidsorganisatie is een regelrechte schande: hij heeft het ACW op de rand van de afgrond gevoerd en mag zich dan gaan nestelen in het pluche van de salons van de rijken.

Lode Ceyssens (een gouwgenoot van Brouns) is nu pas voorzitter van de Boerenbond geworden. Peter Wouters is voorzitter van Beweging.net, het vroegere ACW. Ik ben benieuwd of zij wél op post zullen blijven  als er ooit sprake zou van komen om de Boerenbond mee verantwoordelijk te stellen voor het debacle van de boeren. Niet dat ik denk dat die verantwoordelijkheid juridisch hard te maken valt.

Maar misschien moeten deze voorzitters van christelijk geïnspireerde organisaties eens proberen om op zoek te gaan naar hun geweten.

Maar goed: zonder compensaties voor de boeren zal het – en mag het – niet gaan. En daar zal dus heel veel geld bij te pas komen.

Daarom zou het goed zijn dat Jambon de VLD buiten spel zet die vanuit begrotingsbekommernis zeker een rem is op de bereidheid om dat geld op te hoesten. Daarbij heeft de VLD er zeker geen belang bij dat de CD&V haar slag thuis haalt, want de boeren die de CD&V verlaten zullen quasi zeker overstappen naar de VLD. Hoe meer de CD&V kapot gaat, hoe meer de VLD die zelf op sterven na dood is, kans heeft om het einde toch nog wat te rekken. Natuurlijk geldt een zelfde overweging ook bij de N-VA: daar zijn al stemmen opgegaan om samen te gaan met de CD&V. De CD&V heeft dat toen afgewezen. Als de N-VA via het stikstofverhaal de CD&V helemaal kapot kan krijgen is dat probleem ook al weer opgelost. Het zal wel zijn dat de sfeer niet goed is in de Vlaamse regering.

Er wordt door belgicisten nogal spottend verwezen naar “Wat we zelf doen, doen we beter”. Zoals altijd zijn ze intellectueel niet op peil ofwel oneerlijk.

De slogan zoals die door Gaston Geens werd gelanceerd luidde: “Wij zullen moeten bewijzen dat wij wat we zelf doen, beter doen. “

Die slogan is meer dan ooit van toepassing

Wie nog wat dieper doordenkt, moet me gelijk geven als ik stel dat we naar een democratie moeten zonder politieke partijen.

De belgicistische zich links wanenden zouden beter werken aan een Vlaanderen met een echte democratie zonder dat partijpolitieke gerotzooi.

Lees hierover ook mijn blog van 8 februari 2023: Partijfinanciering ? Ik heb de oplossing: schaf ze af: de politieke partijen.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *