Ontmasker de oorlogspropaganda

Doorbraak

Joeri Casteleyn

De klok van de geschiedenis doet tik tok

De Nederlandse regering besliste onlangs om rijksambtenaren te verbieden TikTok te installeren op hun werktelefoon. Vorige week besliste de Europese Commissie hetzelfde voor haar eigen Europese ambtenaren. Het lijken op het eerste zicht twee banale berichten die je zou kunnen wegstoppen bij ‘faits divers’, maar wie er even bij stilstaat merkt dat er meer aan de hand is.

Onthou de naam Joeri Casteleyn en mijdt die man voortaan als de pest. Hij is erger dan de pest. Want de oorlog is erger. En Joeri is een oorlogsstoker.

Toen ik las dat die verlopen barhouder werkt als pers-en communicatieadviseur, had ik het moeten weten: ik veronderstel dat hij dus een diploma communicatiewetenschappen heeft en van mensen met zo ‘n diploma kan je geen waarheid verwachten. Als ze iets zeggen dat waar is, is het bedoeld om je te bedriegen.

Ik weet niet wie Casteleyn betaalt om dit artikel te plegen op Doorbraak. Als hij het onbetaald doet, is het nog erger.

Hij begint goed. Alle goede leugenaars beginnen goed.

Ik denk dat het goed mogelijk is dat Tiktok kan gebruikt worden  als spionagemiddel. Het lijkt geloofwaardig.

“Duitsland is door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA meer afgeluisterd dan elk ander Europees land – ook gegevens van Duitse burgers worden verzameld…”

Dit is een bericht van het Duitsland instituut (4 juli 2013) De woede in Duitsland was toen groot. Heel even. De hele zaak is vakkundig uit de aandacht weggewerkt. Overigens bespioneerden de Amerikanen – en de Duitsers ! – even goed de belgische veiligheidsdiensten. Onze bondgenoten mogen ons toch bespioneren, nietwaar ?

Nog uit dat artikel van het Duitslandinstituut:

Uit de informatie van The Guardian en Der Spiegel blijkt dat de NSA Duitsland als “bondgenoot derde klasse” beschouwt. Het wordt daarom net zo bespioneerd als China, Irak of Saoedi-Arabië. Bondgenoten tweede klasse, die niet op zo’n schaal worden afgeluisterd, zijn Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.Toen is dat aan het licht gekomen,..”

Dat de Duitsers slechts bondgenoten derde klasse zijn, blijkt ondertussen ook wel uit de houding van de VS tegenover Europa in de Oekraïne-crisis. In welke klasse belgië dan zit, zullen we ons maar niet afvragen zeker ?

Maar waar het om gaat: als de Amerikanen ons bespioneren, dan lijkt het me niet verwonderlijk dat ook de Chinezen dat doen. Ze zouden wel zot zijn om het niet te doen.

Maar er is toch iets wat me wringt in dat verhaal: als de Chinezen de technologie hebben om via Tiktok onze geheime vergaderzalen binnen te dringen of mee te luisteren naar wat kabinetmedewerkers aan de koffiemachine vertellen, dan moet er van die technologie toch iets te merken zijn op zo ’n foondinges ? Waarom heb ik dan nog van niemand gehoord dat hij die software heeft ontdekt ? En kan het dan zo moeilijk zijn voor de geniale ontwikkelaars van onze foons om een eigen software te ontwikkelen die de Chinese prul uitschakelt ?

Of: waarom hoor ik nergens iets van bewijzen van spionage via Tiktok ?

Dat de Chinezen spioneren is zeker. Maar nu plots gaat het via een app die zowat iedereen van ons aangaat. Of: de communicatiespecialist probeert ons er persoonlijk bij te betrekken.

En dan komt de oorlogspropaganda er bij kijken.

Want in het vervolg van zijn artikel debiteert de gediplomeerde kroegbaas de hele canon van wat tegenwoordig op ons wordt afgestuurd om ons er maar van te overtuigen dat de `Chinezen een bedreiging zijn en een oorlog willen.

Je hebt het verhaal van de Chinese economische dominantie. We moeten af van onze afhankelijkheid van de Chinese economie, want die is een bedreiging.

China wil absoluut een grootmacht zijn. En het beseft dat het moment daar is om die macht te grijpen. Dat gaan we toch niet laten gebeuren ?

Natuurlijk moet dan ook Taiwan in het vizier komen. De hoog opgeleide cafébaas geeft al aan waarom China Taiwan zou binnenvallen: daar maken ze chips. Als je dat zo hoort, schiet je in een lach, maar in de context van het hele artikel kan een onschuldige lezer er zich wel aan laten vangen.

Het smerigste is nog de verwijzing naar Oekraïne: we geloofden niet dat Poetin het meende en toch begon hij de oorlog. Nu moeten we oppassen dat we niet dezelfde fout maken en wél geloven dat Xi Jinping het wél meent. Bedoelt de communicatiepervert dat we Xi Jinping moeten voor zijn en zelf de oorlog beginnen, of in ieder geval niet dezelfde fout moeten maken als in Oekraïne waar we Poetin al veel te ver hebben laten gaan ?

Dit artikel is pure anti-Chinese propaganda, bedoeld om ons er mentaal op voor te bereiden dat we vrolijk marcherend ten oorlog moeten trekken.

Lang geleden al heb ik er voor gewaarschuwd dat we meer en meer met dit soort manipulatie zouden te maken krijgen. Kijk rondom je, wees niet naïef, ontmasker de propaganda, en je ziet het gebeuren.

Een en ander moet ons helpen om de basis te vergeten: China heeft geen enkel belang bij een oorlog. Integendeel. Het wint de economische oorlog. Het heeft geen oorlog nodig om een grootmacht te worden. Een oorlog kan dat proces van groei naar economische grootmacht enkel in gevaar brengen.

Maar de Amerikanen hebben reeds een hele tijd geleden vastgesteld dat ze de economische oorlog met China niet kunnen winnen. Het is voor hen ondenkbaar dat ze dominantie over de wereld zouden verliezen. En vermits ze de economische oorlog niet kunnen winnen, hebben ze beslist tot de militaire oorlog.

Alleen zullen ze er alles aan doen om de schuld van die oorlog in de schoenen van de Chinezen te schuiven, kwestie van ons aan ’t marcheren te krijgen.

Het is een tactiek die ze al toepassen sinds de Tweede Wereldoorlog. Kijk naar alle oorlogen die ze sinds toen hebben gevoerd: altijd was het om de democratie, vrijheid, mensenrechten … te verdedigen; zogezegd. Maar als ze de olie te pakken hadden, waren ze weg, ook al was er van vrijheid of democratie geen sprake …

Voor mij is Casteleyn krapuul. Of hoe moet je iemand anders noemen als hij meewerkt aan de vernietiging van een groot gedeelte van de mensheid; als het al niet de hele mensheid wordt.

En kom me niet vertellen dat hij niet weet waar hij mee bezig is.

PS Als je het bovenstaande hebt gelezen. Wat is Van Quickenborne dan ?

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *