Vrijheid en onafhankelijkheid ? Is dat een grap ?

Grenzeloos

Silvio Prado

Anti-imperialisme en Poetins oorlog tegen Oekraïne

Net als de inval van de USSR in Tsjecho-Slowakije zal de oorlog van Poetin tegen Oekraïne een waterscheiding zijn voor het anti-imperialisme.

Spontaan heb ik altijd sympathie gehad voor de Trotskisten; althans meer dan voor de Stalinisten. Dat is natuurlijk niet moeilijk, want voor de Stalinisten heb ik nooit ook maar een zier sympathie gehad.

Maar wat die Trotskisten er van bakken in verband met de oorlog in Oekraïne is van zo ’n bedroevend intellectueel peil dat ik me begin af te vragen of iemand als deze Silvio Prado niet een infiltrant van de CIA is in het Trotskistische clubje.

Het begint al met Ho Chi Minh. 

Ooit ben ik fan geweest van Ho Chi Minh. Niet omdat ik het met hem eens was, maar omdat hij de eerste is geweest die de Amerikanen een oorlog heeft doen verliezen. Daar genoot ik van.

Voor de rest is die Ho Chi Min een “leider” die net als alle leiders literatuur verkocht om zijn bevolking voor hem en zijn geldschieters te laten marcheren.

“Niets is kostbaarder dan vrijheid en onafhankelijkheid”. Wie vindt het uit ? Hoe is het mogelijk dat mensen daar in trappen ?

Voor Ho Chi Min en Zelensky – of Silvio Prado – betekent die leuze dat een mens bereid moet zijn om heldhaftig zijn leven te geven voor vrijheid en onafhankelijkheid. Welnu, leg me eens uit wat ik heb aan vrijheid en onafhankelijkheid als ik kapot geschoten in een graf wordt gegooid ? Misschien verschijnt mijn naam later nog wel op het graf van een onbekende soldaat en komt een koninklijke hark met zijn beste lijkbiddersgezicht bloemen neerleggen. Maar ik ben er zeker van dat ik me zelfs dan niet vrij en onafhankelijk zal voelen.

Zijn de Vietnamezen na de smadelijke aftocht van de Amerikanen vrij en onafhankelijke mensen geworden ? Ik denk het niet. Ze zijn gewoon onder een ander juk terecht gekomen dan dat van de Amerikanen.

Gaan de overschietende Oekraïners na de nederlaag van Poetin vrij en onafhankelijk zijn ? Laat me niet lachen. Ze gaan verplicht keihard hun botten moeten afdraaien om de Amerikaanse en belgische betonboeren grote winsten te laten maken aan de wederopbouw.

Ja maar, wij, hier in belgië wij zijn toch vrij en onafhankelijk ?

Ben jij vrij en onafhankelijk ?

Wees eerlijk: heel je levensritme wordt gedirigeerd.

Weet je waarom vakantie voor veel mensen zo belangrijk is ? Omdat ze zich buiten de vakantie niet vrij en onafhankelijk voelen.

Natuurlijk bestaat totale vrijheid en onafhankelijkheid niet. Een mens moet werken om te eten te hebben, en hij leeft samen met anderen waar hij rekening moet mee houden.

Ik heb er dus geen probleem mee dat er een overheid is die de samenleving ordent.

Maar elke overheid is ook machtsuitoefening. Als die machtsuitoefening enkel gericht is op het ordenen van de samenleving met de bekommernis om de overheidsbemoeienis zo minimaal mogelijk te houden, kan ik daar niets op tegen hebben.

Maar durf jij zeggen dat dat nog zo is ?

Weet je wat de vrijheid was van de Vlamingen in het pas gestichte belgië ? Ze mochten vrijwillig hun botten gaan afdraaien in de Waalse mijnen. Niemand heeft ooit een Vlaming met geweld naar Wallonië gevoerd. Maar bij mijn weten is ook geen enkele Vlaming ooit vrolijk fluitend, blij om zijn vrijheid en onafhankelijkheid naar een Waalse mijn getrokken.

De overheid is een aantasting van mijn vrijheid en onafhankelijkheid. Maar nog veel erger is het grootkapitaal dat de facto het land bestuurt.

Vergis je niet: hoe het draait en keert in belgië wordt niet beslist door de overheid, maar door het VBO, de grootkapitalistische kliek rond het koningshuis.

Maar we kiezen toch zelf onze politieke leiders ?

Ik heb hier niet de plaats om aan te tonen hoe waanzinnig belachelijk die aanspraak is. Slechts één element: we kunnen enkel kiezen tussen mensen die door de voorzitters van de politieke partijen naar voor worden geschoven. Daarmee vervalt de basis voor de democratie.

Ons kiezen bestaat er in dat we mogen kiezen wie de belangen van het grootkapitaal gaat verdedigen.

Dat er ook linkse idealisten ooit verkozen raken, verandert daar niets aan. Ook zij staan onder de macht van het grootkapitaal en moeten naar dat pijpen dansen. En zo krijg je dan een Di Rupo die de loonnorm (verbod van loonsverhoging) verstrengt. Niet dat Di Rupo een linkse idealist is.

Oekraïne vrij en onafhankelijk ? Als Zelensky de oorlog wint, zal de vrijheid van Oekraïne er in bestaan dat het de Oekraïense grootkapitalisten zullen zijn die de macht krijgen om winst te slaan uit het wroeten van de gewone Oekraïner.

Net zoals de vrijheid en onafhankelijkheid van belgië betekent dat het het grootkapitaal rond het koningshuis is dat mag teren op het werk van de belgen, en niet, bijvoorbeeld, de Hollandse grootkapitalisten. Ik had bijna geschreven: en niet de Franse grootkapitalisten, maar sinds Verhofstadt onze energie aan het Franse grootkapitaal heeft verkocht, lijkt dat een beetje belachelijk.

Ik pleit voor zo weinig mogelijk overheid. En dus rijd ik tegen de kar van de socialisten. Ben ik dan een donkerblauwe liberaal ? Als je me bezig hoort over het grootkapitaal, kan je dat toch moeilijk denken.

En neen, ik ben zeker niet voor individualisme.

Ik ben voor echte vrijheid en onafhankelijkheid en daarvoor hebben we mekaar nodig. Maar niet de overheid.

Waarom eigenlijk hebben mensen een overheid nodig om solidariteit te organiseren ?

Ik wil in een gemeenschap leven. Enkel in een gemeenschap kan een mens zichzelf zijn. Maar dat kan alleen in een gemeenschap waar ik vrijwillig in treed.

En dat is niet de staat en ook niet de “socialistische” gemeenschap.

Wie vrijheid en onafhankelijkheid wil moet niet vechten voor een land, maar op zoek gaan naar een gemeenschap die bij hem past.

En alle vechten van landen onder mekaar is mensonwaardig. Van mij mag je dat zeggen van Poetin. Maar zeg het dan ook van Zelensky en zijn domme Oekraïners, en maak daar geen held van.

Als het niet om te huilen was, zou het om te lachen zijn: Silvio Prado, de Trotskist, die de facto de belangen van het Amerikaanse grootkapitaal verdedigt … in naam van vrijheid en onafhankelijkheid.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *