Maatregelen ? Ja ! Misschien ? Maar niet omdat het IPCC het zegt.

Uitpers

Ronnie De Fossé

De ultieme waarschuwing: nu actie, of de hel

“Laatste Klimaatrapport” bijzonder alarmerend

Al twintig jaar hoor ik dat het vijf voor twaalf is. Maar nu echt.

Ronnie De Fossé” denkt niet genoeg door.

Hij zegt dat de wetenschappers goed werk hebben geleverd, maar dat de politieke instanties die de rapporten schrijven in de fout zijn gegaan.

Hij geeft toe dat de IPCC rapporten politiek worden gestuurd.

Daarbij heb ik twee opmerkingen.

Eén: de wetenschappelijke rapporten zijn het resultaat van een opdracht van die politieke instanties. Hoe kan De Fossé dan nog beweren dat ze ok zijn ? We weten ondertussen al dat de wetenschappers zich in dienst stellen van hun broodheren. Ze zullen misschien niet liegen, maar hun rapport wel zo schrijven dat het hun broodheer welgevallig is.

Twee: hij geeft toe dat de IPCC rapporten wetenschappelijk verknoeid zijn en in dienst staan van de politiek. Waarom dan gaat hij er eerst van uit dat die rapporten wél correct waren en het feit dat die rapporten geen gevolg hebben gekregen in wereldwijd handelen een drama zou zijn ? Waarom zou het laatste IPCC rapport wél een echt extreem alarmerende toestand weergeven ?

Hij zoekt de verklaring voor het feit dat de politiek de eigen rapporten niet volgt in het geopolitieke spel.

Maar waarom zou ik niet denken dat de politiek wéét dat de rapporten eigenlijk niets betekenen ? En waarom zou ik me dan niet de vraag stellen waarom die rapporten dan toch worden uitgebracht ? En waarom zou ik dan niet tot de overtuiging komen dat ze dat ze niet bedoeld zijn om wereldwijde ingrijpende maatregelen in de strijd tegen een klimaatverandering in het economisch gebeuren op gang te brengen, doch enkel op dat tweede luik: het gedrag van de burger.

Want dat is duidelijk: de economie trekt zich niets aan van het klimaatprobleem. Nog nooit is er zoveel geïnvesteerd in ontginning van steenkool en gas.

Maar de burger heeft wel zijn gedrag veranderd. Of liever: hij heeft aanvaard dat hij geld moet steken in de ontwikkeling en aankoop van elektrische wagens, in nieuwe verwarmingsinstallaties, isolatie van zijn woning … 

Moet ik niet beginnen te geloven dat het hele IPCC-gedoe eigenlijk enkel is  bedoeld om de burger te bewerken, in dienst van het kapitaal ?

Ik gebruik nu met opzet niet het woord kapitalist, maar wel kapitaal. Want er zijn natuurlijk kapitalisten die garen spinnen bij de”groene vernieuwing”. Maar er zijn er ook anderen die daar geen voordeel bij hebben.

Kapitalist valt niet samen met kapitaal. Kapitalist gaat over concrete mensen of instanties binnen het systeem. Kapitaal gaat over het systeem zelf.

De hele boel is één grote volksverlakkerij om ons zo ver te brengen dat we enthousiast in de pas lopen en de Green Deal van Ursulla verwelkomen.

Is er dan niets aan de hand met het klimaat ?

Ik heb de neiging om te denken van wel. Dat de CO2 niét de bepalende factor is, lijkt voor steeds meer “wetenschappers” duidelijk te worden, maar ik hoor natuurlijk ook de berichten over de droogtes in Afrika, de overstromingen …

De vraag is natuurlijk of ik die berichten nog wel echt moet geloven. Die droogte en die overstromingen zijn natuurlijk feiten. Maar ze voeren daarbij voor mijn part te veel mensen op “van ter plaatse” die met tranen in de ogen beweren “dat ze zo iets nog nooit in hun leven hebben meegemaakt”. Als dat me moet overtuigen over de uitzonderlijkheid van de feiten en dat ze k aderen in de opwarming, dan word ik kwaad, want geen enkel mensenleven is lang genoeg om over een klimaatverandering te kunnen spreken. Als ik dat soort berichtgeving in het kader van de klimaatverandering te veel tegenkom, begin ik te denken dat ik belazerd word.

Is er dan niets aan de hand ? Nogmaals, ik wéét het niet. Iemand die mij komt vertellen dat hij het wél weet, heeft er bij mij gelegen. Maar het kan, en eigenlijk denk ik van wel.

Als een serieuze Vlaamse wetenschapper aan de Vlaamse regering aanbeveelt om maatregelen te nemen om onze kust te beschermen tegen overstromingen, dan vind ik dat de Vlaamse regering dat moet doen.

Maar zwijg me over het IPCC  ! 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *