Kerstmis

Voor de overgrote meerderheid van de menselijke meute is kerstmis een feest van de commerce, overgoten met een sausje sentiment. 

Ja, natuurlijk is het samen-zijn van familie belangrijk. Maar als we niet oppassen krijgen eten en drinken en cadeautjes de bovenhand en wordt de echte waarde een dun soepje.

Als ik over kerstmis begin  krijg ik altijd te horen: dat geloof je zelf toch niet ? Dat is dan de vraag van mensen die nog enigszins geïnteresseerd zijn. De anderen beginnen over de fondue.

Is er een goede tweeduizend jaar geleden een kind geboren in een stal in Bethlehem ? Het lijkt niet waarschijnlijk. Zelfs toen werden kinderen niet in een stal geboren. Maar het zou natuurlijk kunnen. De moderne mens kan plannen zoveel hij wil, maar zelfs nu volgt de natuur de planning niet altijd. Dat er tweeduizend jaar geleden wel eens een kind geboren is op vreemde plaatsen zal dus wel voorgekomen zijn .

Alleen is die stal in dit verhaal niet zo maar een vreemde plaats. Hij is een plaats met betekenis.

Is Jezus in Bethlehem geboren ? Er is geen enkele reden om te geloven dat dit in werkelijkheid gebeurd is. Het verhaal is ontstaan een hele tijd na de dood van Jezus. Zijn volgelingen hadden de verrijzenis vastgeplakt aan zijn kruisdood en waren er van overtuigd dat hij de Messias was, de gezalfde, de leider die vrede zou brengen. 

Voor de Joden onder die volgelingen was de komst van die Messias voorspeld in het Oude Testament, en wel precies in Bethlehem. Ze geloofden echt dat hij de Messias was, en dus kon het niet anders of hij was geboren in Bethlehem. En zo begint dus het verhaal en dit verhaal is een mythe. Dat betekent dat het historisch waardeloos is. Zelfs als er historische elementen zouden zijn, zijn die van geen belang. Het gaat hem om de betekenis.

Neen, het kerstverhaal is niet waar gebeurd, maar het is wel een waar verhaal. Alvast voor mij, omdat ik geloof in de betekenis er van.

Morgen wil ik reflecteren over die betekenis.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *