Europa op de rand van de afgrond (1)

Nieuwsblad

Macron en Scholz verdedigen Oekraïense aanvallen in Rusland, Poetin dreigt met “zware gevolgen”

De Franse president Emmanuel Macron oordeelt dat Oekraïne in staat moet zijn om de militaire bases uit te schakelen vanwaaruit Rusland raketten op Oekraïens grondgebied afvuurt. Dat heeft hij dinsdag gezegd tijdens een persconferentie aan de zijde van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, in het kasteel van Meseberg bij Berlijn

Weten Macron en Scholz niet dat ze met vuur spelen ?

Natuurlijk weten ze het, maar het kan hen niet schelen, want ze weten ook dat de echte oorlog met Rusland onvermijdelijk is. De VS hebben beslist dat die oorlog er komt en dus zal hij er komen. Europa wordt het slachtoffer, maar daar is gewoon niet aan te ontsnappen. Ook dat weten Macron en Scholz en dus hebben ze beslist om het Amerikaanse spel mee te spelen. De keuze tussen de pest en de cholera.

Overigens gaat het hierbij niet enkel om Macron en Scholz, maar om alle lidstaten van de Navo.

De achtergrond is niet moeilijk te begrijpen. We moeten enkel kijken naar Oekraïne.

Waarom is Poetin Oekraïne binnengevallen ?

Natuurlijk spelen ook de bodemrijkdommen van Oekraïne mee. Maar die verantwoorden, ook voor Poetin, niet de inzet die de oorlog nu van Rusland vraagt.

Als je naar de Russische verliezen kijkt, zowel qua militair materieel als qua manschappen – om de economische gevolgen niet te vergeten – dan moet het om levensgrote belangen gaan voor Poetin. Hij heeft zelf die belangen aangegeven toen hij  al lang voor zijn invasie waarschuwde voor de gevolgen van een toetreden tot de Navo van Oekraïne.

De ligging van Oekraïne maakt dat Rusland militair onaanvaardbaar kwetsbaar is voor Navo-aanvallen vanuit Oekraïne. Poetin kon en kàn niet aanvaarden dat sommige buurlanden lid worden van de Navo, juist omdat aanvallen vanuit die landen met Navo wapentuig niet te verdedigen zijn.

Je zou het kunnen vergelijken met Russische raketten op Cuba. Denk je dat de VS de installatie van die raketten daar zou dulden ?

Ondertussen is de Navo er wel in geslaagd om al oorlogstuig te installeren in Oekraïne. De levering van de F-16 is daarvan een mooi voorbeeld. Een F-16 is natuurlijk geen modern gesofisticeerd wapen meer en als zodanig niet de bedreiging waartegen Poetin de oorlog begonnen is, maar toch.

Zolang die F-16 niet naar Rusland wordt gestuurd, kan Poetin daar klaarblijkelijk mee leven. Maar aanvallen op Russische doelen op Russisch grondgebied zijn dan weer een rode lijn voor hem.

Macron en Scholz spelen met vuur.

Poetin toont een grote koelbloedigheid als hij de rode lijn pas trekt als die F-16 op Russisch grondgebied worden ingezet en niet al als ze aan Oekraïne worden geleverd.

Die koelbloedigheid zal ook wel ingegeven  zijn door het onvermogen om de installatie van die wapensystemen te beletten.

Hij kan immers de oorlog in Oekraïne niet winnen. 

De Amerikaanse tactiek bestaat er in om Zelensky zoveel wapens te leveren dat Poetin niet kan winnen, en zo weinig dat Zelensky niet kan winnen. Hoe langer de oorlog duurt, hoe beter voor Biden, want hoe erger Rusland op alle vlakken wordt verzwakt. In voorbereiding van de oorlog met China is dat strategisch van levensbelang voor Biden, want hij kan niet winnen in de Indische Oceaan als de grote bondgenoot van China, Rusland, niet  grotendeels is uitgeschakeld.

Dat zal zo zijn, want samen met de huidige verzwakking is het de bedoeling om de aanval op China te laten samenvallen met een aanval op Rusland vanuit Europa zodat Poetin zijn handen vol zal hebben in het Westen en zo niet veel steun zal kunnen geven in het Oosten.

Er zijn nogal wat mensen die blijven steken in primitief denken en argumenteren dat het toch Rusland is dat is binnengevallen in Oekraïne. Welnu, wie de facto de eerste bom zal werpen, Poetin of Biden, is op zich irrelevant. Het is een aloude tactiek van de VS om situaties te creëren waarbij de vijand niet anders kan dan militair te reageren zodat de schuld voor de oorlog in de schoenen van de vijand kan worden geschoven. Dat helpt om de oorlog te verkopen aan de bevolking die het kanonnenvlees zal moeten leveren.

Ook hiervan is Oekraïne een voorbeeld.

Hetzelfde spel als in Oekraïne wordt nu herhaald in Georgië.

Veel kans dat hetzelfde zich zich later herhaalt in China dat Taiwan aanvalt.

Mensen vragen me soms of ik een propagandist van Poetin ben ?

Neen dus, met de hand op mijn hart: ik heb niets met Rusland.

Ben ik gehersenspoeld door Russische propaganda  zodat ik onbewust Poetin verdedig ?

Ook niet. De Russische propaganda heeft op mij evenmin invloed als de Amerikaanse.

Raar dat die mensen wel Russische propaganda herkennen, maar geen Amerikaanse

(Morgen het vervolg van dit trieste verhaal)

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *