Ik hou niet van water

Knack

‘Verplichte identiteitscontroles in zwembaden, is dat de maatregel die we nodig hebben?’

Ann Vermeulen Buddy voor vluchtelingen, mensenrechtenactivist en fractieleider Groen Beveren ‘

Verplichte ID-controles in zwembaden geven een vals gevoel van veiligheid’, schrijft Ann Vermeulen, fractieleider van Groen in Beveren.

Ann Vermeulen is buddy voor vluchtelingen, mensenrechtenactivist, fractieleider Groen Beveren en een fundamentalistische trut.

Ze begint met te erkennen dat er een probleem is. Maar dan gaat ze dat dadelijk relativeren. Zijn er cijfers om aan te tonen dat er een probleem is ? En is het nu erger dan vroeger ? Mag ik vragen wat dat er mee te maken heeft ? Is het aanvaardbaar omdat het niét erger is dan vroeger ? Bij mijn weten was het inderdaad ook vroeger al erg. En dan ?

Ann wil ook weten wat er allemaal leeft in onze zwembaden, en ze wil daar cijfers over. Welnu, ik moet niet alles weten wat er leeft. Als ik weet dat bendes allochtone jongeren de boel verpesten weet ik genoeg om alvast daar iets aan te willen doen. Maar Ann niet. Ze vindt dat we allochtone jongeren niet mogen discrimineren. Ik vind dat ook. Maar die bepaalde allochtone jongerenbendes moeten wel weggehouden worden uit onze zwembaden. Ja, ik weet het. Daarmee verschuif je enkel het probleem, want als die jongeren niet meer aan hun allochtone seksuele trekken komen in zwembaden, zullen ze het elders proberen.

Nu hoor ik de politiek correcte wolven in het bos al huilen omdat ik het specifiek heb over allochtone seksualiteit. Ja, natuurlijk zijn er ook eigen volk losgeslagen jongeren, en dan moeten we gaan zoeken naar de oorzaak hiervan. Ik wil daar graag aan meewerken en zal het al maar dadelijk zeggen: de oorzaak (buiten persoonlijkheidskenmerken) is te vinden in onze consumptiemaatschappij die bij een aantal mensen er toe leidt dat ze ook seks als consumptie gaan zien. Die maatschappij bouwt ook op onmiddellijke genotbevrediging. Ja, onze westerse samenleving is decadent. Maar zolang er geen berichten binnenkomen van bendes autochtone jongeren is het niet nodig om daar repressief op in te spelen. Die berichten komen er wél van allochtone jongeren. En als je iet of wat kennis hebt van de islamitische denkwereld, kan je niet anders dan besluiten dat daar zeker ook die denkwereld een rol speelt. Als je jongens opvoedt in de overtuiging dat vrouwen er zijn om je seksuele behoeften te voldoen en je kinderen te schenken; als je daarbij aangeeft dat vrouwen hun haren moeten bedekken omdat het haar een symbool is van seksualiteit; als dat betekent dat vrouwen die hun haar niet bedekken, hoeren zijn die aangeven dat ze beschikbaar zijn; als dat samengaat met de plicht tot een totale lichaamsbedekking (de nikab, bourka, bourkini) en je dan bijna naakte meisjes voorgeschoteld krijgt… moet je niet verwonderd zijn dat die jongens hun testosteron niet onder controle weten te houden. Daarmee heb ik niet gezegd dat dit op alle moslimjongens van toepassing is. Maar op de jongeren die amok maken in het zwembad dus wel. Ik discrimineer dus niet een totale bevolkingsgroep, maar ik denk dat je er niet onderuit kan om te erkennen dat de islamitische visie op de man-vrouw verhouding zoals ik die hierboven schetst een rol speelt in de opvattingen en houdingen van die jongeren.

Ann wil preventie. Ik ben het daar mee eens.

Maar wat zijn de preventieve maatregelen die zij wil nemen ?

Ze wil een campagne over grensoverschrijdend en storend gedrag in en buiten de zwembaden. Welnu, als er een campagne nodig is om jongens er van bewust te maken dat ze meisjes niet zo maar mogen betasten, moet Ann zich toch de vraag stellen of het niet ook nodig is om een campagne te voeren om te voorkomen dat de campagne rond de zwembaden nodig is. Dan komen we terug bij mijn analyse van de islamitische component. Maar daar wil Ann natuurlijk niet van weten, want we moeten toch respect tonen voor die andere cultuur. Hoe dwaas kan je zijn ?

Ann wil ook opleidingen voor het zwembadpersoneel om bij conflicten aangepast tussen te komen. Bij mijn weten is dat geen preventieve maatregel. Net zoals het aanstellen van bemiddelaars, komt het na de feiten.

Ook een meldpunt vindt Ann belangrijk. Ook dat komt er na de feiten, en is dus niet preventief.

Is dat domheid of bewust misleiding van haar lezers dat Ann die eigenlijk geen preventieve maatregelen kent, toch de nadruk wil leggen op preventie ?

Ja, de inzet van jeugdopbouwwerkers (welke groene sukkelaar heeft dat woord uitgevonden ?) zou je als een preventieve maatregel kunnen zien. Maar die opbouwwerkers worden al ingezet in de wijken waar die jongeren leven. Als ze daar mislukken, waarom zouden ze dan wél lukken in een zwembad, oord van verderf en verleiding ?

Eigenlijk heeft Ann niets te vertellen. Dat ze dan haar mond houdt.

Ah ja, Ann vindt ook dat zwemmen moet toegankelijk zijn voor iedereen die zich aan de regels houdt. Dus ook voor illegalen die zich aan de regels houden. Maar bestaat illegaliteit er niet precies in dat men zich niet aan de regels houdt ?

Ann vindt dat ook asielzoekers en toeristen recht hebben op hebben op zwemgenot. Ik gun die mensen dat. Maar bij mijn weten is zwemgenot niet opgenomen in de universele verklaring van de rechten van de mens. Ja, woonst en voeding horen bij die mensenrechten. Misschien moet Ann zich daar eens op gaan concentreren. Er zijn nog wel enkele miljarden mensen voor wie dat mensenrecht dode letter is. Als Ann daar iets wil aan doen, moet ze misschien van partij veranderen en overstappen naar de pvda, ook al is die op dit ogenblik niet fel begaan met de strijd tegen het kapitalisme. In ieder geval moet Ann zich dan niet concentreren op het verdedigen van – ja, van wat eigenlijk ? – maar op de strijd tegen het kapitalisme.

Maar ik wil positief eindigen. Het siert Ann dat ze zich zorgen maakt over de werkelijke gevolgen van het invoeren van een identiteitscontrole. Die gevolgen zijn inderdaad verschrikkelijk want losgeslagen allochtone (en andere ! ) jongeren, asielzoekers, illegalen, en sommige toeristen zullen in sommige zwembaden niet meer binnen kunnen. Weer een mensenrecht geschonden. Maar als die identiteitscontrole het beoogde effect hebben, en onze mooie meisjes daardoor ongestoord mogen paraderen, vindt ik dat toch belangrijker.

Misschien had ik dat beter niet zo geschreven, want misschien gaat Ann me nu verwijten dat ik zelf een voyeuristische pervert ben. Maar ik kan haar gerust stellen: ik kom niet in zwembaden, want ik hou niet van water.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *