Muziek op zondag. Arvo Pärt

Kerknet

Piet De Loof

Arvo Pärt ~ 62 jaar engelenmuziek in 8 fragmenten

Arvo Pärt componeert al meer dan 60 jaar muziek. Hij is volgens verschillende ranglijsten de meest uitgevoerde hedendaagse componist ter wereld. In 1957 publiceerde Arvo Pärt (84) zijn eerste officiële composities, zoals een collectie van 4 pianostukjes voor een kindertheater. Een onschuldig begin van een lange en soms heftige zoektocht, die zou eindigen in religieuze muziek waarin stilte en klank even belangrijk zijn. Muziek die van hem de populairste hedendaagse componist zou maken. Een chronologisch overzicht in 8 composities

in dit artikel op de website van Kerknet vind je links waar je muziek van Pärt kunt beluisteren.

Muziek is waarschijnlijk het fenomeen dat het best aansluit bij religiositeit en spiritualiteit. Dat is niet noodzakelijk zo. Er is door en door “heidense” muziek. Maar ik ben er van overtuigd dat geen enkele kunstvorm (literatuur, schilderkunst, beeldhouwkunst…) evenzeer geschikt is om de religieuze sfeer op te roepen. Daarmee heb ik niets verkeerds gezegd over “heidense” muziek waarvan ik intens kan genieten.

Het rare aan het hele verhaal ligt in het feit dat die religieuze muziek altijd ook zo “menselijk” is. Bach’s Matteüspassie is een toppunt van religieuze muziek, maar ook van diepe menselijkheid. Voor mij gaat dat samen met de overtuiging dat het christendom in essentie een hoogtepunt van humanisme is. Ik kan er hier niet dieper op ingaan, want anders zou ik een boek schrijven, maar de idee van God die mens wordt, en daarna de mens opneemt in zijn goddelijkheid laat uiteraard God bovenaan staan. Maar eigenlijk gaat het over de mens. In het bijbelse scheppingsverhaal is het God die schept. Maar het hoogtepunt is de schepping van de mens. Daar is het om te doen…

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *