Neen, ik hou niét van racisten

Gisteren heb ik gereageerd op het antiracisme waar we op dit ogenblik mee te maken krijgen. En daarbij heb ik vele vragen en opmerkingen en vraag ik begrip voor de zwakkeren in onze samenleving voor wie racisme een vlucht is.

Maar er is een ander, veel fundamenteler racisme. En ik verwijt de huidige actievoerders dat ze daar niet mee bezig zijn. 

Laat ons het eens hebben over de kolonies.

Je kan er niet buiten, bijvoorbeeld onze paters hebben er niet enkel de missionarishouding beoefend, maar ook veel goeds gedaan op gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Betekent dat niets ? Jawel, maar het gebeurde in een context van uitbuiting. Nu mag ik niet de fout maken om enkel naar die context te kijken en dan te besluiten dat de acties van die paters eigenlijk hypocriet waren en dat ze feitelijk meewerkten aan de uitbuiting. Zeker persoonlijk wil ik die paters niet aanvallen. Iemand die in een werkkamp uit menslievendheid mensen probeert in leven te houden, werkt mee aan het onrecht want hij speelt in de kaart van de leiders van dat kamp die gebaat zijn bij werkers. Maar je kan hem toch niet zomaar als medeplichtige wegzetten ? Dat die paters ook zieltjes wilden winnen, speelt even niet mee. Zieltjes winnen is misschien paternalistisch, maar paternalisme is nog geen uitbuiting.

Laat me dus respect hebben voor het goede van de paters, maar dat mag van de andere kant toch niet doen vergeten dat, inderdaad, het kolonialisme pure uitbuiting was. Dat kolonialisme is het echte racisme. En dat is iets anders dan een vrouwtje dat weigert te verhuren aan zwarten. Want dat kolonialisme is verrijking op kap van zwarten. Dat vrouwtje verrijkt zich niet. Je kan niet beweren dat het zwarten weigert om van die zwarten rijker te worden.

Of nog: het echte racisme hangt samen met het kapitalisme. Fundamenteel is er geen verschil tussen een witte mens die door de kapitalisten wordt uitgebuit en een zwarte. Nu hoop ik dat er niemand gaat beweren dat witte mensen niet worden uitgebuit, en al zeker dat ze niet uitgebuit werden in de tijd van Leopold II. Het enige verschil ligt hem er in dat bij de uitbuiting van de zwarten ook hun zwart zijn heeft meegespeeld om hun uitbuiting moreel aanvaardbaar te maken.

Hier stoten we op een meerwaardigheidsgevoel van de witte cultuur over de zwarte. Hopelijk springt er nu niemand recht om te beweren dat er geen verschil is. Ik denk dat de Europese cultuur in een bepaalde fase van de geschiedenis inderdaad superieur was aan de Afrikaanse. Dat betekent niet dat de Europese mens superieur is aan de Afrikaanse. Want culturen komen op en zakken weer terug weg. Ooit is de Chinese cultuur veruit superieur geweest aan de Europese. Dat betekent niet dat de Chinese mens superieur is aan de Europese. Maar dat culturen op hetzelfde ogenblik in de tijd ongelijk zijn, is onmiskenbaar. Het is precies omdat de Europese cultuur superieur was dat Europa kon koloniseren.

Dat Europa van die macht heeft gebruik gemaakt om te koloniseren, en dus racisme te ontwikkelen is op zich geen kwestie van schuld. De schuld ligt in het feit dat de Europese mens met zijn superieure cultuur er niet in geslaagd is om haar menselijkheid zo hoog op te drijven dat ze het kapitalisme kon overstijgen. Nog eens: kapitalisme en racisme vallen samen. Het kapitalisme is per definitie racistisch en het racisme is per definitie kapitalistisch.

Overigens heeft Europa zijn overwicht op financieel en economisch gebied te danken aan het kolonialisme. Als we de grondstoffen niet hadden weggehaald uit Congo, zouden we nu niet de rijkdom hebben die we nu kennen.

De betogers leggen terecht een verband tussen racisme en kolonialisme. Maar ze vergeten de band door te trekken naar de diepste grond van het racisme: het kolonialisme is een pure vorm van kapitalisme.

Dat heeft verstrekkende gevolgen. Want eigenlijk gaat het kolonialisme nog altijd door. Neen, niet meer door een staatkundige bezetting, maar wel worden er nog altijd grondstoffen weggehaald uit Congo waar de Congolese bevolking slavenarbeid voor verricht en er verder geen enkel voordeel van heeft. Alleen is het nog erger dan tijdens het kolonialisme want van de paters is geen spoor meer. Dat kapitalistische racisme gaat nog altijd door. En het wordt niet gevoerd door verhurende vrouwtjes of eenvoudige mensen die angst hebben voor wat er allemaal gebeurt in onze samenleving, maar wel door de kapitalisten van nu met hun belangen in de Congolese mijnindustrie. De echte racisten heten Lippens, Davignon, Frère, Claes, De Croo, Michel, De Gucht, Wilmès, Saksen-Coburg… Daar hoor ik de betogers niet over. Ze geraken niet verder dan verhalen van kinderen die mekaar pesten met bijzondere kenmerken.

Voor wie nog niet overtuigd is: racisme wordt altijd in verband gebracht met Hitler en het nazisme. Maar wie hebben wij verwelkomd als onze grote bevrijders ? De Amerikanen ! De Amerikanen die de meest racistische samenleving ter wereld hebben opgebouwd. Toch eens over nadenken: fundamenteel is er geen verschil in de manier waarop de Amerikanen omgingen met de zwarte mensen in hun samenleving, en die van Hitler met de Joden. Hitler is alleen een beetje verder gegaan. 

In Zuid-Afrika bezocht ik een museum dat de vishaken toonde die de Engelsen in het meel verstopten dat ze aan de Boeren vrouwen gaven om zelf hun brood te bakken in de concentratiekampen waarin die vrouwen opgesloten werden. De concentratiekampen zijn niet uitgevonden door Hitler. Zeker de Engelsen waren al specialisten. Nu waren de Boeren wel niet van een zwart ras, maar voor de Engelsen wel van een ander ras dan het Engelse. Groot-Brittannië met zijn Queen is het meest kolonialistische en racistische land ter wereld. Wie het racisme wil aanklagen moet het daarover hebben. Of zijn de zwarten bevoorrechte slachtoffers van racisme ? Dat zou pas racisme zijn. Het kinderachtige antiracisme van de huidige actievoerders zou te vergeven zijn als het niet de aandacht zou weg houden van het échte racisme. Wie de aandacht vestigt op een verhurend vrouwtje en de koninklijke hark gerust laat is een misdadiger of op zijn minst een nuttige idioot. Ja, ik hou van dat vrouwtje. Maar niét van de echte racisten !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *