Nog even geduld en het kapitalisme lost het wel op

VRTNWS

Mucomedicijnen voor baby Remi zijn onbetaalbaar, mama getuigt: “Zijn leven zou zoveel beter kunnen zijn”

België is een van de weinige landen in Europa waar  levensnoodzakelijke medicijnen voor de erfelijke ziekte mucoviscidose niet worden terugbetaald. In “Terzake” getuigen enkele ouders van kinderen die de medicijnen erg nodig hebben. “We zijn naar Nederland verhuisd omdat mijn zoon daar wél een behandeling kon krijgen”, vertelt een van hen. De medicijnen kunnen het leven van een zieke drastisch verbeteren, maar zijn momenteel onbetaalbaar voor patiënten in ons land

Word jij hier ook zo kwaad van ?

Je kan hier allerlei bedenkingen bij formuleren. Bijvoorbeeld de vraag: willen jij en ik meer belastingen betalen om de terugbetaling van dit medicijn mogelijk te maken ? Of ben je na deze vraag plots wat minder kwaad ?

Je kan ook de vraag stellen hoe het komt dat dit medicijn zo duur is ? Zitten er speciale ingrediënten in  die het duur maken ? Heeft het onderzoek zoveel gekost ? En ook: hoe komt het dat wij niet weten waarom dit zo duur is ?

In het artikel is er een zinnetje dat weinig aandacht trekt omdat we het allemaal zo normaal vinden: 

“In 2016 is het medicijn Orkambi op de markt gekomen…” Wil iemand me eens uitleggen waarom medicijnen op de markt moeten komen ? En wat is dat voor een markt als het essentieel is dat de onderhandelingen geheim zijn ? We hebben dat ook gehoord bij de coronavaccins. Dat gedoe over de markt maakt mijn eerste vraag overbodig: neen, het zijn niet de speciale ingrediënten of het dure onderzoek. Op de markt gaat het niet om de productieprijs, maar gewoon over onderhandelingen. Je moet als zieke mens dan maar de pech hebben dat voor jou medicijn jouw onderhandelaar even een slechte dag heeft…

Ja, op de markt speelt de wet van vraag en aanbod. Als de vraag klein is, daalt de prijs. Bij deze medicijnen is de vraag klein. Waarom ligt de prijs dan zo hoog ? Omdat het aanbod zo klein is ?  Of speelt hier even niet de wet van vraag en aanbod en gaat het er om dat de productieprijs, gedeeld door de lage vraag hoog blijft ? Of produceert Vertex met opzet te weinig om de prijs op te drijven ?

Ik weet het allemaal niet. Maar wil iemand me het dan even uitleggen ?

Wil iemand me ook eens vertellen waarom Europa kan onderhandelen over de vaccins om zo een sterkere onderhandelingspositie te hebben, maar niet over andere geneesmiddelen ? Wie in Europa houdt eigenlijk tegen dat Europa hier als Europa optreedt ? 

Of op kleinere schaal: Nederland betaalt het geneesmiddel wél terug. Weet belgië wat Nederland betaalt voor dit geneesmiddel ? Waarom niet ? En waarom komt hier de Benelux niet in werking en onderhandelen Nederland en belgië niet samen om zo sterker te staan ?

Het antwoord is simpel: er is geen politieke wil om dit probleem ten gronde aan te pakken. 

Eigenlijk is dit een mooie illustratie bij de stelling dat in het kapitalisme de politiek per definitie in dienst staat van het kapitaal.

Als onze politiekers beslissen om dit geneesmiddel wél terug te betalen, zal dat betaald worden uit de zak van de gewone man, belastingbetaler, en zal die gewone man dus rijken weer rijker maken.

Nu is dat natuurlijk niet enkel waar voor geneesmiddelen. Als de overheid beslist om de ring rond Antwerpen te overkappen zal ook dat rijken nog rijker maken.

Nu is het natuurlijk ook weer waar dat Vertex misschien weer méér voordeel heeft als Europa de onderhandelingen doet en Vertex  wat minder verdient per product, maar in totaal weer meer omdat er méér verkocht wordt. Al speelt dit waarschijnlijk minder omdat de vraag altijd klein zal blijven. Ik bedoel maar: wat is dat allemaal voor nonsens ?

En iedereen vindt dat normaal.

De hoofdreden voor dit nonsensgedoe is het feit dat in het kapitalisme de productie niet dient om noden te lenigen, maar om winst te maken.

De farma-industrie produceert niet om zieken te genezen, maar om winst te maken. Natuurlijk moet een geneesmiddel ook nodig zijn. Zonder zieken gaat het niet. Wacht maar, ooit komt nog aan het licht dat de eigenaars en winstmakers van de farma aandelen hebben in de tabak-industrie.

Maar dat er ook vraag moet zijn, verandert niets aan het feit dat productie in het kapitalisme niet gericht is op behoeftebevrediging, maar op winst. Iets wat echt nodig is, zal niet geproduceerd worden als er geen winst uit te halen is. Nu kan je zeggen dat als iets echt nodig is, er ook wel winst zal zijn. Maar dat is zeker niet altijd waar: als morgen de overheden zouden beslissen om het geneesmiddel voor muco enkel tegen kostprijs te kopen, zal het niet meer geproduceerd worden. Hetzelfde geldt voor de vaccins en meer algemeen: voor alles wat geproduceerd wordt. Andersom wordt er dan weer veel geproduceerd wat eigenlijk niet nodig is, maar waar een gek of door reclame gemanipuleerde onnozelaar wel geld wil voor neerleggen. 

Hier stoten we op een fundamenteel probleem van het kapitalisme. 

Ondertussen zijn we allemaal zo geprogrammeerd dat we dat probleem zelfs niet meer zien. En we de rotzooi normaal vinden.

Wie toch nog voorstander is van het kapitalisme, moet dan toch eens nadenken over de vraag of althans voor geneesmiddelen en gezondheidszorg in het algemeen de wetten van het kapitalisme niet zouden moeten uitgeschakeld worden. 

Maar ja, ik weet het: de tendens gaat de andere kant op. Ik heb het in eerdere blogs al gehad over de kapitaalaccumulatie die het voor het kapitalisme noodzakelijk maakt om nieuwe markten aan te boren. Dat betekent privatisering van wat nu nog niet of niet helemaal marktgebonden is, zoals gezondheidszorg (gedeeltelijk) of onderwijs. We gaan dus de andere kant op: de farma is al helemaal geprivatiseerd, de ziekenhuizen zullen meer en meer volgen. We gaan naar een gezondheidszorg met twee snelheden: een zorg die buiten de markt wordt georganiseerd door de overheid en een andere die privé is. De privé zal dan op een veel hoger peil gebeuren dan de openbare omdat ze zich zal richten op de mensen die het kunnen betalen. Het systeem bestaat al in andere landen: je hebt er ziekenhuizen mét kakkerlakken en andere zonder…

Ja kijk, waarom zou ik nog medelijden hebben met mensen in miserie als ze het kapitalisme aanhangen ?

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *