38 miljoen mensen op de vlucht

Uitpers

Francis Jorissen

De Amerikaanse oorlogen hebben sinds 9/11 minstens 38 miljoen mensen op de vlucht gejaagd

Volgens het “War Costs”-project van het Watson Institute bij de Brown University in de VS hebben de “Wars on Terror” voor zeker 38 miljoen vluchtelingen gezorgd

38 miljoen ? Eigenlijk is dat toch wel heel wat volk. 

Tegelijkertijd herinnert een en ander er ook aan dat we al twintig jaar lang in oorlog leven.

Over Korea, Vietnam, zullen we het maar even niet hebben ?

Aanhangsels van Europa, genre Verhofstadt en de hele parasitaire kliek die het Europees parlement uitmaakt, beweren graag dat de Europese Unie er toch maar mooi in geslaagd is om Europa sinds de Tweede Wereldoorlog oorlog-vrij te houden. Ja, binnen Europa is er niet veel oorlog meer gevoerd. Voor het gemak van de Europese aanhangsels vergeet ik nu graag de niet zo fraaie taferelen in de Balkan, het vroegere Joegslavië…

Maar Europa heeft wel vrolijk meegedaan met alle oorlogen die de Amerikanen hebben gevoerd. Eigenlijk is het nog erger: het Europese kapitaal was even goed gediend met die oorlogen en even gemotiveerd als het Amerikaanse kapitaal, alleen is het cynische Europa er in geslaagd om onder de paraplu van de Amerikanen te kruipen en hen de kastanjes uit het vuur te laten halen, terwijl het even goed profiteerde van de winsten die de oorlog meebracht in de vorm van gewaarborgde voorziening van olie en gas.

De hele media-meute schreeuwt nu dat de oorlog in Afghanistan een mislukking is geweest. Maar jongens toch: de oorlog in Afghanistan is een succesverhaal voor de smeerlappen die er achter steken.

Op de eerste plaats was de invasie in Afghanistan een overwinning op de Russen. Daarbij hebben de Amerikanen twintig jaar lang de regio gedomineerd en olie- en pijpleidingen onder controle gehouden. Twintig jaar lang zijn grootkapitalisten daar goed mee gediend geweest en hebben ze zich kunnen verrijken.

Laat dit toch goed dit duidelijk maken: die oorlogen waren niet de oorlogen van het Amerikaanse (of Europese) volk, maar van het Amerikaanse en Europese grootkapitaal. Het volk heeft ze wel betaald, met belastinggeld en mensenlevens.

En ja, toegegeven: onze economie is er wel bij gevaren. Die oorlogen hebben mensen werk verschaft en inkomen. Ik kan me voorstellen dat de een of andere liberale econoom (er zijn weinig andere, ze worden allemaal geïndoctrineerd) daarom voorstander is van die oorlogen. Maar als je de winst voor onze economie en onze bevolking, afweegt tegenover het verlies dat de slachtoffers van de oorlog hebben geleden, moet een beetje menselijke mens zich toch vragen stellen.

Maar ja, dat is nu eenmaal het kapitalisme: de motor is de concurrentie. Het gaat altijd om winnaars en verliezers. Als wij niet de winnaars zouden geweest zijn, zouden we de verliezers zijn geweest. Eigenlijk hadden we geen keuze: in het kapitalisme kan je niet zeggen: we doen niet mee aan de strijd. En soms (tegenwoordig altijd) vraagt de strijd ook om wat wapengekletter, missende precisie-bombardementen en drone-moorden. Daar is niets aan te doen. Dat is het systeem.

Ondertussen hebben miljoenen gewone mensen have en goed moeten achterlaten in een poging om te overleven. Misschien moeten de goede mensen hier die emotioneel geraakt zijn door de verwoeste huizen door de watersnood in Wallonië en de berichten over mensen die overleven in caravans, hun emotie ook maar eens laten door lopen naar de verwoeste huizen van de mensen in Afghanistan, Irak, Syrië… en naar de mensen die in tentenkampen overleven zonder zuiver water, gas, elektriciteit… Die mensen hebben geen last van diepvries die ontdooit door het uitvallen van de elektriciteit. 

Eigen volk eerst (laat ons de Walen nu maar even tot het eigen volk rekenen) mag. Maar een klein beetje “ander volk ook”, hoort toch ook bij de menselijkheid.

En dan proberen die mensen op de vlucht naar hier te geraken. Europa is het niet-beloofde, maar verlangde land. Wel, ik kan die mensen geen ongelijk geven. Of is het niet logisch en redelijk dat die mensen een huis vragen aan wie hun huis kapot heeft gebombardeerd ?

En ook hier is weer niet de kapitalist die opdraait voor de kosten, maar de gewone man in de Europese straten. Ondertussen worden door de kapitalistische marktmechanismen ook voor die gewone Europese man de huizen meer en meer onbetaalbaar..

Moet de Europese gewone mens zich schuldig voelen over die oorlogen en over die vluchtelingenstroom ?

Ja, hij heeft er van geprofiteerd. Maar hij heeft niet de beslissingen genomen en zijn profijt bestaat slechts uit kruimels die van de rijk gevulde tafelen van de rijken vallen. Neen dus: de gewone man moet zich niet schuldig voelen.

Ik wil meegaan met de mensen die echt geraakt zijn door het lot van de vluchtelingen. Maar als ze activisten worden die mij een schuldgevoelen willen aansmeren, marcheer ik niet mee.

En neen: die vluchtelingen naar hier halen, lost niets op. Het is wachten op een kritische massa, en het brengt ook hier miserie. Daar heeft niemand iets aan.

Ik heb geen schuldgevoelens nodig om begaan te zijn met het lot van die vluchtelingen. Het is gewoon kwestie van menselijkheid. En dus moeten we in actie schieten om die mensen menswaardige opvang te bezorgen, zo kort mogelijk bij hun thuisland.

Dit is geen kwestie van liefdadigheid en dus geen zaak van NGO’s. belgië – Vlaanderen – moet

in beweging komen. Niet gewoon met algemeen belastinggeld, maar met een speciale belasting waarvan de mensen weten waar ze voor dient zodat ze bewust worden aangesproken in hun menselijkheid. Europa moet de opvang-terreinen coördineren, maar belgië – Vlaanderen – moet een bepaald terrein toegewezen krijgen, in verhouding met bevolking en inkomen. Onze mensen moeten in beeld en woord concreet de huizen en voorzieningen kunnen zien die met hun geld worden opgebouwd, en daar fier op kunnen zijn.

En tenslotte: sleep het PS Wallonië voor een mensenrechtbank die het verplicht om de wapenfabriek van FN Herstal te sluiten. Onder de grootkapitalisten die de échte schuldigen zijn, zijn de wapenfabrikanten de ergste. Vermits de belgische deelstaat Wallonië volle eigenaar is van FN Herstal, hoort hij bij die ergsten. Opdoeken die ziekelijke handel.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *