MO*
Een oligarchenbank in een oligarchenland
‘Monstervervuilers’ in Oekraïne krijgen miljoenenleningen, ondanks strenge milieuwetgeving
De toestanden die hier worden aangeklaagd worden gefinancierd door Europees belastinggeld. Jouw en mijn geld. Het geld van de milieu-activisten.
Hiermee is alles al gezegd over het milieu-activisme waartoe ik opgeroepen wordt om er aan mee te doen: het heeft totaal geen impact op wat er toe doet.
Ik kan enthousiast staan te pissen onder de douche, mijn laatste spaargeld aanspreken om gedwongen een elektrische auto te kopen en weigeren om nog melk te drinken omdat koeien scheten laten… Alles wat alle belgen samen individueel kunnen doen op een jaar tijd om het klimaat en milieu te redden wordt elders in de wereld op één dag terug teniet gedaan door één enkele grote vervuiler.
In belgië zijn de vijf grootste vervuilers: Engie-Electrabel (klant van het advocatenkantoor van Tinne ? ), Total, Arcelor Mittal, BASF, ExxonMobil (bron: de PVDA) Samen stoten ze ongeveer evenveel CO2 de lucht in als alle belgische huishoudens samen… Dat zijn dan bedrijven in een land dat filters belangrijk vindt. Waar ben ik eigenlijk mee bezig als ik met mijn fiets door regen en wind ploeter om de planeet te redden ?
Ik moet de wetenschappers geloven ? Welnu die vertellen me dat zonder China en Rusland het klimaat niet te redden valt. Maar Poetin en Xi Jinping vinden het zelfs niet de moeite waard om even acte de présence te geven in Glasgow. Ze vinden het verloren tijd en moeite. Als de vervuilers waar het om gaat het verloren tijd en moeite vinden, is het ook verloren tijd en moeite en blabla. Greta heeft al veel onnozele praat verkocht. Maar hier heeft ze wel gelijk.
Ondertussen moeten de activisten een reden vinden om te verantwoorden waarom ze nog actie voeren en dus hoor ik langs alle kanten: iémand moet het voortouw nemen. Welnu, je kan niet het voortouw nemen als niemand het achtertouw neemt.
En oh ja, je gelooft Biden toch niet als hij zegt dat hij het klimaat belangrijk vindt ? Biden vindt enkel de belangen van het militair-industrieel complex belangrijk. Als hij het vervuilende oliegebruik wil verminderen, dan is dat enkel omdat hij die olie nodig zal hebben als hij zijn derde wereldoorlog met China gaat voeren. Geloof je me niet ? Waarom vindt hij er dan geen graten in om die oorlogs-nuttige olie te vervangen door schaliegas dat vele malen vervuilender is dan olie ?
Wil in dat verband Tinne ook eens even doen alsof ze eerlijk is ? Ze wil gascentrales ? Dat gas komt uit Rusland. Poetin heeft ons de voorbije dagen eens laten voelen dat hij ons in de tang heeft door zijn gaskraan even wat minder open te zetten. Vivaldi in paniek en de subsidiekraan weer open om de armen toch weer betaalbare verwarming te bezorgen…
Die van Europa zijn ook niet dom en proberen minder afhankelijk te worden van Poetin door de aanleg van pijpleidingen voor de aanvoer van gas vanuit Qatar. Maar die van Europa mikken ook op een ander alternatief voor Poetins gas: ze steken volop geld in de bouw van overslaghavens voor schaliegas dat vanuit Amerika zal worden aangevoerd met al even vervuilende schepen… Informeer je in dat verband eens over ons Zeebrugge. Goed bezig die Tinne !
En dat gebeurt allemaal met jouw en mijn geld ! Wij betalen om te niet te doen wat we zelf met veel inspanningen opbrengen voor klimaat en milieu.
Het gas van Tinnes gascentrales maakt wat ik doe totaal nutteloos.
Maar ik moet wel het voortouw nemen ?
Wat is er toch aan de hand ? En wat is er toch aan de hand met de klimaatactivisten die het allemaal niet willen zien ? Waarom weigeren ze te zien dat ze niet enkel tegen de bierkaai vechten – dat zou ik nog kunnen begrijpen – maar dat ze eigenlijk zelfs niet vechten: ze slaan wat rond in de lucht en als je op het einde de rekening maakt, hebben ze daardoor de boel nog verergerd. Want als vijfhonderd (ik zeg zo maar wat) grootouders met de trein naar Glasgow reizen, dan heeft ook die trein CO2 uitgestoten, zijn een aantal mensen met de wagen naar het station gebracht (of hebben die hun valiezen meegenomen op de fiets ?)… kortom: dan hebben die grootouders een pak meer CO2 uitgestoten dan wanneer ze thuis voor het haardvuur hun voeten hadden gewarmd. En wat hebben ze in Glasgow betekend ? Niets !
Maar dat mag je niet zeggen, want ze waren er toch maar, nietwaar. Iets fout doen is blijkbaar beter dan niets doen.
Anuna en Greta. Als ik ook maar een beetje schamper doe over die brave kinderen, krijg ik dezelfde reacties als wanneer ik het heb over ons geliefde koningonpaar en de heilige maagd Elisabeth: het lijkt alsof ik heiligschennis heb gepleegd; seks heb gehad achter het altaar, of met Karel De Gucht in zijn loge…
Het lijkt er op alsof nogal wat klimaatactivisten een soort psychische nood hebben aan hun activisme.
Neen, daar doe ik niet schamper over. Begrijp ik het ?
Ik kan proberen om het te begrijpen. En dan herken ik er diepe wanhoop in. Vanuit een niet te aanvaarden en dus onderdrukt besef dat de wereld om zeep is, ontstaat een dwingende behoefte om toch iéts te doen. Eigenlijk is het van een ongelooflijke tristesse. Ik heb foto’s gezien van die grootouders als ze op het punt stappen om de trein te nemen. Lachende gezichten, grote vrolijkheid. De lach van de clown die achter zijn lach grote miserie verbergt. Grootouders om van te janken.
Waarom zien we de zaken niet zoals ze zijn ? Binnen het kapitalisme is er geen oplossing. Ook dat wordt aangegeven door wetenschappers die aantonen dat een groei-economie met de huidige mogelijkheden van groei onmogelijk te dragen is door onze planeet.
Eigenlijk moet je zelfs geen wetenschapper zijn om dat in te zien.
Greta moet in Glasgow niet gaan roepen dat het blabla is. Ze moet Glasgow negeren en die politici irrelevant verklaren. De Croo voor een lege aula uitroepen als een toonbeeld van belachelijkheid.
En ze moet alle fora die ze krijgt gebruiken om te doen inzien dat een groei-economie elke inspanning onbetekenend maakt. Anuna heeft de mond vol over mobiliseren. Ze moet kinderen niet mobiliseren om te spijbelen, maar arbeiders om te staken en voldoende mensen om burgerlijk ongehoorzaam te weigeren om het deel van de belastingen te betalen dat gaat naar vervuiling. De Bond zonder Naam kan uitrekenen over hoeveel geld dat gaat. En dan een rechtszaak aanspannen tegen de belgische staat die mij voor de rechter brengt omdat ik weiger die belastingen te betalen.
En neen, dat zal de zaak niet dadelijk oplossen. Maar het maakt wél de kans groter dat na de derde wereldoorlog de mensheid gaat beseffen dat ze niet opnieuw een kapitalistische wereld moet opbouwen.