Het kapitalisme het minste kwaad ?

Uitpers

Antoine Uytterhaeghe

Grote eensgezindheid voor 770 miljard militaire uitgaven.

Met een overweldigende meerderheid van 88 tegen 11 stemde de Amerikaanse Senaat het grootste militaire budget in de geschiedenis, bijna $770miljard. Ongeveer $25 miljard meer dan wat de regering Biden had gevraagd. Het Huis van Afgevaardigden had eerder met een vergelijkbare meerderheid van 363-70 dit budget goedgekeurd. Het gaat nu naar het Witte Huis voor de handtekening van president Joe Biden. Gewoon ter vergelijking: in 2020 kwam volgens Sipri het militair budget van Rusland uit op 61,7 miljard dollar, d.i. 8% van dit nieuwste VS budget

Is het nog wel nodig dat ik hier een commentaar bij schrijf ?

Van bij de aanstelling van Biden heb ik tegen alle linkse euforie in aangegeven dat Biden een oorlogspresident zou zijn. Zijn hele voorgeschiedenis wijst daarop. Als je daarbij zag dat hij zich vooral omringde met “experten” die als haviken bekend stonden en/of verbonden waren of belangen hadden met het militair-industrieel complex, was het wel duidelijk.

Ook van bij zijn aanstelling heeft Biden dadelijk aangegeven dat hij de troepen uit Afghanistan wilde terugtrekken om alle middelen beschikbaar te hebben voor de strijd tegen China.

Wat dat militair-industrieel complex betreft: al de opperbevelhebber van de geallieerden, generaal Eisenhower, later president, heeft daar tegen gewaarschuwd. 

Wie zich afvraagt wie de echte machthebbers zijn op deze planeet, moet bij dat Amerikaanse militair-industrieel complex zijn. De namen van deze pathologische misdadigers komen niet in de media. Ze zijn er niet op uit om beroemd te zijn. Machtswellust is wat hen drijft. En voor wie nog in de democratie gelooft: die machthebbers zijn op geen enkel vlak verkozen en leggen aan niemand verantwoording af.

Noteer hierbij dat ze ook het belgische parlement buitenspel zetten als het hen uitkomt: bij de schandalig dure aankoop van de nieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen heeft het belgische parlement geen enkele kritische rol gespeeld. Er zijn wat schijndebatten gevoerd over beslissingen die al genomen waren. 

De sofware van deze vliegtuigen wordt vanuit de VS wordt aangestuurd. Ze kunnen enkel vliegen als de VS dat wil. Dat alleen al zou tot enorme verontwaardiging moeten hebben geleid. Niet dus. Overigens heeft het belgische parlement ook niets te zeggen over al dan niet deelname van belgië aan een oorlog. Formeel is het de koning, maar in feite de eerste minister die beslist of belgië meedoet met een oorlog. De laatste tientallen jaren is belgië bij heel wat oorlogen actief betrokken geweest. Het parlement heeft telkens buitenspel gestaan. Nog erger: er is sinds de tweede wereldoorlog geen enkele belgische premier, minister van buitenlandse zaken of defensie geweest die niet uitgesproken pro Navo en de VS was. Of nog: wij denken dat we verkiezen wie wij willen, maar aan de macht komt een lakei van het Amerikaanse militair-industrieel complex.

belgicisten Verzetten zich tegen Vlaamse onafhankelijkheid. Misschien moeten ze eerst eens actie gaan voeren voor belgische onafhankelijkheid. 

Ook even aangeven dat er een internationale overeenkomst is om kernwapens te bannen. 53 Landen hebben hun handtekening gezet onder een overeenkomst die landen verbiedt om kernwapens te ontwikkelen, testen, fabriceren, bezitten, op te slaan, te verplaatsen, te gebruiken of met het gebruik ervan te dreigen of de plaatsing van kernwapens op het grondgebied toe te staan. belgische Vredesbewegingen dringen er telkens opnieuw op aan dat belgië dat verdrag zou ondertekenen. Niet dus. De kernbommen op Kleine Brogel zijn er geplaatst terwijl in Brussel de grootste betoging ooit plaats vond. 400.000 ( !!! ) mensen betoogden er tegen de plaatsing van die bommen. Toenmalig premier Wilfried Marten trok zich daar niets van aan. Die bommen liggen er nog altijd in Kleine Brogel en de komst van de F-35 betekent dat ze er nog niet dadelijk zullen verdwijnen.

Dat die bommen daar liggen maakt Kleine Brogel bij een komende oorlog met Rusland tot een doelwit voor Russische raketten. Dat lijkt me niet goed voor de volksgezondheid. Misschien moet Frank Vandenbroucke daar eens over nadenken. Niet dat ik iets verwacht van dat nadenken.

De oorlogsdreiging is reëel en die oorlog kàn niet anders dan verschrikkelijk zijn.

Het zullen mensen zijn die hem ontketenen en uitvoeren, maar die mensen zullen slechts de uitvoerders zijn van wat in de loop van de geschiedenis geschreven staat: we leven in het kapitalisme en dat systeem wordt gekenmerkt door op en neergang, maar ook door een opeenvolging van crisissen die telkens ernstiger worden tot de crisis die enkel nog kan opgelost worden door een oorlog.

Ik heb hier niet de plaats om het systeem grondig te beschrijven. Maar de signalen zijn duidelijk: er is een enorme overproductiecapaciteit die op de geldmarkt leidt tot een verbijsterende kapitaalaccumulatie. De ruimtereisjes van Bezos en Branson zijn daar een illustratie van. Meer algemeen: “Bijna 200 miljard dollar. Dat is op dit moment het vermogen van Jeff Bezos. 200 miljard dollar is meer geld dan jij zou hebben wanneer je 250.000 dollar per dag had verdiend sinds de dag dat Jezus geboren werd.” En Bezos is niet de enige met zo’n omvangrijk vermogen. De rijkste 500 mensen zagen hun gezamenlijke vermogen in het pandemiejaar 2020 met 1,8 biljoen dollar toenemen. Aan het eind van dat jaar bezaten ze samen zo’n 7,6 biljoen dollar.

Aan de andere kant leeft de overgrote meerderheid van de wereldbevolking in grote armoede. Meer dan 800 miljoen mensen moeten rond komen met minder dan 2 dollar per dag. Maar zij zijn slechts het topje van de armoede-ijsberg.

Je krijgt dus gelijktijdig een enorm teveel van kapitaal (of productiecapaciteit) en van mensen. Die toestand is het gevolg van een vicieuze cirkel: de rijkdom veroorzaakt de armoede en de armoede veroorzaakt de rijkdom. 

Een vicieuze cirkel kan je enkel oplossen als je de twee factoren tegelijkertijd oplost: we moeten dus tegelijkertijd de productiecapaciteit afbreken en het kapitaal opgebruiken en af geraken van een massa mensen.

Daarvoor is er slechts één middel: een grote oorlog. Na de oorlog is de productiecapaciteit (de fabrieken) kapotgebombardeerd en het kapitaal opgebrand in raketten en uitgebrande atoomduikboten, tegelijkertijd is er dan ook enorm veel kapitaal nodig voor de wederopbouw. Van de andere kant is na de oorlog ook de wereldbevolking gedecimeerd. Zo krijg je dan een situatie waarin het kapitalisme aan een nieuwe cyclus van crisissen kan beginnen tot het een nieuwe oorlog nodig heeft.

Het gaat dus niet enkel om de slechtheid van een Biden, Poetin of XI Jinping. Het gaat om het systeem. Misschien moeten de voorstanders van dat systeem, of de mensen die het aanvaarden daar eens over nadenken ? Ik ken goedmenende mensen die het kapitalisme aanvaarden als het minste kwaad. Het minste kwaad als het tot wereldoorlogen leidt ?

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *