Manipulatie

De Wereld Morgen

Seth Mallick, Friday Everyday, DeWereldMorgen vertaaldesk

Pers verbijsterd omdat Oekraïense president met de vinger naar het Westen wijst

Voor de mainstream media is het een uitgemaakte zaak: de Russen zijn de agressors en gelukkig komt het Westen Oekraïne te hulp. Uitgerekend de president van Oekraïne heeft dat stereotiep beeld nu de vloer aangeveegd. Volgens hem komt de dreiging niet uit het Oosten maar wel uit het Westen. Pech voor de mainstream media

Zo hoor je het ook eens van een ander. Onze reguliere media zijn door en door corrupt en onbetrouwbaar. Of het nu over corona, het klimaat, de migratie, China of Rusland gaat: ze stellen zich volledig in dienst van de officiële propaganda.

Die propaganda staat altijd in dienst van het kapitaal en, geopolitiek gezien, in dienst van de VS.

Iedereen spreekt schande van het energie-akkoord wegens te laat en te weinig. Bij dat te weinig wordt dan verwezen naar de gulle steun die bedrijven hebben gekregen tijdens de corona-crisis. Maar nog veel schandelijker wordt het als je denkt aan de 14 miljard die nu worden uitgetrokken om het belgische leger wat conform de eisen van de Navo te maken.

Vandaag bedraagt het budget van het leger 4,2 miljard. Dat stijgt nu dadelijk naar 6,9 miljard en er wordt nog 10 miljard voorzien aan investeringen in de volgende jaren…

De Groenen zijn altijd tegenstander geweest van dit soort investeringen in het leger. Nu slikken ze die om hun manie over de kerncentrales er door te krijgen.

Leg me eens uit dat je geen geld hebt om noodlijdende gezinnen fatsoenlijke energie te bezorgen, maar wel miljarden hebt voor een leger dat in Navo-verband toch niets betekent.

Ik beweer niet dat het leger overbodig is. En het leger dat er is, moet goed uitgerust zijn met goed getrainde en – betaalde militairen. Maar dat leger kan veel kleiner, want geld voor een zeemacht is weggesmeten geld, net zoals dat voor het grootste gedeelte van de landmacht.

Maar natuurlijk: het belgische leger is er niet enkel en zelfs voornamelijk niet om het vaderland te verdedigen, maar wel de financiële belangen van kapitalisten in het militair-industrieel complex. Tel daarbij ook maar de belangen van het Waalse gewest dat volle eigenaar is van de wapenfabriek FN Herstal. Eigenlijk zou Vlaanderen de miljardentransfers naar Wallonië moeten weigeren zolang Wallonië, gedomineerd door de socialisten ( !!! ) als staat eigenaar is van een wereld-wapenfabriek.

Maar neen, die 14 miljard voor defensie zijn in onze pers vakkundig buiten het beeld gehouden dat de overgrote meerderheid van de mensen via de pers bereikt. Over 14 miljard ( !!!) werd niet gesproken ! Wat heeft ons parlement daarover gezegd ? En als de bevolking toch zou protesteren is er nu natuurlijk het argument van de Russische dreiging.

Ik herhaal: onze pers staat volledig in dienst van de rijken. Dat kan ook niet anders: ze is eigendom van die rijken.

Lieve lezers: als de VRT of de Standaard of De Morgen het zeggen, is het gelogen. En de hoofdredacteurs zijn platte bedriegers.

En dan denken wij dat we in een democratie leven.

De Croo, Wilmès, Clarinval, Van der Straeten, Michel, De Bleeker zitten in de regering, niet om de belangen van de bevolking te dienen, maar wel de belangen van het belgische grootkapitaal en het koningshuis. 

Ons verkiezingssysteem zit zo in mekaar dat altijd de verdedigers van dat grootkapitaal in de leiding van het land aan hun trekken komen. Sinds de financiële crisis heeft de electoraal niets betekenende VLD àltijd deel uit gemaakt van de belgische regering. Ah ja, want toen ging het om geld, héél veel geld dat uit de zakken van de burger moest worden gehaald om de banken en de rijken te redden.

Bedenk daarbij dat de Waalse socialisten in de regering zitten met slechts één doel: de belangen van de Waalse socialisten, en het moet toch duidelijk zijn dat de belgische democratie zo rot is als De Croo zelf.

En wie gaat de energie-steun betalen ? De mensen die altijd alles betalen: de middenklasse. De rijken die door de energiecrisis nog veel rijker zijn geworden, betalen niet mee.

Ondertussen slaan de voedselbanken alarm en vragen meer steun. Van wie gaat die steun weer komen ? Politiekers gaan de gulle sociale uithangen en dankbaarheid verwachten als ze met het geld van de middenklasse de voedselbanken wat toestoppen.

Overigens moeten mijn linkse vrienden toch maar eens wat gaan doordenken.

Want hoe kan het eigenlijk dat in een land met de beste sociale zekerheid van de wereld voedselbanken nodig zijn ?

Misschien moet maar eens het besef doordringen dat onze sociale zekerheid zeker wel nodig en nuttig is en dat ze is opgericht en in stand wordt gehouden door goedmenenden, maar dat ze tegelijkertijd ook in dienst staat van de rijken.

Onze sociale zekerheid, immers, organiseert solidariteit, maar het is een solidariteit waaraan de rijken niet deelnemen. Laat je niet misleiden door de bijdragen van de ondernemers. Die rekenen hun bijdrage door in hun verkoopprijs. Aan het einde van de keten krijgen ze die bijdrage terugbetaald door… de consumerende middenklasse.

En zo leven we in een democratie waarin de middenklasse altijd betaalt, maar als puntje bij paaltje komt niets te zeggen heeft, want de macht ligt bij het kapitaal.

Nu mag je van mij onze democratie beter vinden dan een regelrechte dictatuur. Maar besef wel dat het in feite evenzeer een dictatuur is, maar dan wat omzwachteld door het verkiezingssysteem, terwijl de manipulatie van de bevolking in onze democratie even goed haar werk doet als in een dictatuur. Eigenlijk zelfs nog beter, want in een dictatuur is de dwang duidelijk. Manipulatie daarentegen wordt gekenmerkt door het feit dat de gemanipuleerde niet beseft dat hij gemanipuleerd wordt en zijn gedrag gestuurd.

Het grote drama is dat niet enkel ons gedrag wordt gestuurd, maar ook ons denken en voelen.

Ons denken en voelen worden in dienst gesteld van de verrijking van de rijken en dus verlaagt onze menselijkheid.

Die menselijkheid wordt al aangetast door de manipulatie zelf, los nog van het doel er van, omdat ze onvrijheid is: de ergste onvrijheid die er bestaat: de onvrijheid van de mens die denkt dat hij vrij is.

Een schijndemocratie, manipulatie door de media en door de reclame… En de hele rotzooi leidt de massa tot het aanvaarden van een oorlog.

Hallo jongens, wakker worden !

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *