De afgesloten weg naar vrede

Knack

Staf Aerts, Vlaams parlementslid voor Groen

‘Laat Vlaanderen een vredesregio blijven’

Met een pennentrek dreigt het Vlaams Vredesinstituut (VVI) ondergebracht te worden in een nieuw Vlaams mensenrechteninstituut. Dat de regering dit plan ontvouwt terwijl er een oorlog woedt in Europa vindt Vlaams parlementslid Staf Aerts (Groen) onvoorstelbaar en onaanvaardbaar. ‘Nooit was de rol van een onafhankelijk Vredesinstituut meer noodzakelijk.’

Staf Aerts heeft gelijk. Groot gelijk. En het is stuitend dat zijn pleidooi moet komen van iemand van Groen, uit de oppositie. De Vlaamse regering wordt gedomineerd door de N-va en als ik van één partij zou verwachten dat ze de vredesidee zou uitdragen, dan is het van de N-va. Niet dus. De N-va is in vele opzichten puur verraad van de oorspronkelijke Vlaamse Beweging waaruit ze is voortgekomen; een Vlaamse Beweging met de leuze “Nooit meer oorlog !”, gegroeid bij de oudstrijders van de Eerste Wereldoorlog uit de verschrikkingen die die mensen hebben moeten meemaken.

Dat aspect van de Vlaamse Beweging is in de eerste plaats verraden door de fascisten die precies de oorlog cultiveren. 

Moet ik uit een en ander besluiten dat de N-va veel meer doordrongen is van de fascistische vleugel van de Vlaamse Beweging dan De Wever wil toegeven ?

Een ander aspect van de Vlaamse Beweging dat even schandalig door de N-va wordt verraden is het Daensisme: de Vlaamse Beweging als bevrijdend, emancipatorisch en sociaal bewogen begaan met de gewone man.

De N-va integendeel omarmt enthousiast het meest perfide liberalisme en kapitalisme. Ook dàt is verraad.

Het enige waarin ik meega met de N-va is de strijd tegen belgië. Maar als Vlaanderen onafhankelijk wordt zal ik met alle macht strijden tegen het Vlaanderen zoals de N-va dat wil opbouwen.

Terug naar de vrede.

Over het algemeen heb ik respect voor De Wever als intellectueel en debater. Ik moet het niet met hem eens zijn om het intellectuele niveau en de diepgang van zijn analyses te waarderen en de intellectuele eerlijkheid waarmee hij zijn visie verdedigt. Vergeleken met de meeste andere politiekers die op de VRT worden opgevoerd is hij een monument van eerlijkheid. Maar wat hij uitkraamt over Oekraïne is van een verbijsterende oppervlakkigheid en zelfs misdadig omdat ik niet kan geloven dat hij niet beter weet, en dus bewust meewerkt aan de voorbereiding van onze bevolking om enthousiast ten oorlog te trekken als de Amerikanen daar het bevel voor geven.

Erger kan een verraad van Vlaanderen niet zijn.

Er is slechts één partij die op dit ogenblik standpunten inneemt waarmee iemand die uit is op vrede het kan eens zijn: de PVDA.

Hedebouw is de enige die een steekhoudende analyse heeft gemaakt van de toestand waaruit een weg naar vrede kan begaan worden.

In Frankrijk wint Macron. In Europa gaat een zucht van verlichting op, want door het verlies van Le Pen is de Navo en Europa gered. Welnu: alles wat de Navo redt en versterkt is voorbereiding op oorlog.

Europa heeft zijn onmiskenbare voordelen. Het heeft ook zijn nadelen. Onder andere het vlaams blok zal die graag benadrukken. Voor mij is Europa een puur kapitalistische constructie met slechts één doel: de belangen vrijwaren van de rijken. Maar er is één factor die Europa totaal onaanvaardbaar maakt zonder de minste marge voor nuance: het is NAVO.

De Navo is het vehikel waarmee de Amerikanen hun wereldhegemonie vestigen en hun unipolaire wereld verdedigen. Het hele gebeuzel over vrijheid, democratie, mensenrechten… is leugen en volksverlakkerij. Wie de geschiedenis van de VS overloopt sinds de Tweede Wereldoorlog ziet een land dat er zelf niet in slaagt om de mensenrechten ook maar enigszins te implementeren, maar wel constant oorlog heeft gevoerd in naam van die mensenrechten. Na zijn oorlog zijn die mensenrechten nooit ergens werkelijkheid geworden. De Amerikaanse hegemonie is in gevaar. China is een bedreiging, ook al is het tot nu toe nog zowat nergens militair agressief geweest. Die toestand moét tot oorlog leiden. Misschien al vroeger, maar zeker Obama al heeft besloten om die oorlog te voeren. Biden is van bij het begin van zijn carrière een havik en oorlogsstoker. Die oorlog komt er.

De enige manier om die oorlog te voorkomen en om ook op langere termijn tot echte wereldvrede te komen is een sterk Europa dat als derde hond de twee andere uit mekaar kan houden.

Een unipolaire wereld is altijd een wereld met de sterke die oorlog voert om de zwakkere uit te buiten. Een duopolaire wereld kàn niet anders dan leiden tot oorlog.

Enkel een wereld met drie machtsblokken die mekaar in evenwicht houden kàn (in de huidige constellatie) een vredevolle wereld zijn.

West-Europa kan op zich onmogelijk sterk genoeg zijn. Maar een Europees continent met West-Europa en Rusland die in vrede samenwerken, zou dat wel kunnen zijn.

Daarom is het voor het Amerikaanse imperialisme van levensbelang om te voorkomen dat West-Europa en Rusland mekaar verstaan.

De koude oorlog was niks anders dan de uitvoering van die geopolitiek door de cultivering van de vijandschap tussen West-Europa en Rusland. De oorlog in Oekraïne met de demonisering van Poetin is de ideale manier om dat verenigd Europese continent te voorkomen. Oekraïne is de koude oorlog die warm geworden is, een stap in de evolutie naar de vernietigende hitte van de derde wereldoorlog. 

Blijkbaar was Merkel de enige West-Europese politica die de kracht van het Europese continent voor de wereldvrede inzag en van daaruit naar verstandhouding met Poetin heeft gestreefd.

Haar poging is door de VS vakkundig de grond in geboord.

En al onze huidige politieke leiders spelen dat smerig spel mee en snellen vooruit op de weg naar de derde wereldoorlog.

Wegen de vernietiging van Oekraïne en de talloze Oekraïense doden nog op tegen een Oekraïne onder Russische invloed ?

Waarom voert West-Europa, buiten de Amerikanen en hun marionet Zelensky om, geen vredesonderhandelingen met Poetin met daarbij voor hem de garantie dat Oekraïne geen bedreiging zal vormen voor zijn belangen in de Krim en de zee van Azov, samen met een niet aanvalsverdrag tussen Rusland en West-Europa ? Het zou de vrede in Europa herstellen en eindelijk tot echte vrede leiden over het hele continent. Het zou de problemen van onze energiebevoorrading en zoveel ander economische problemen oplossen, en vooral: het zou een grote stap – en de enig mogelijke – zijn om de derde wereldoorlog te voorkomen.

Maar neen, Macron is herverkozen en iedereen roept Sieg Heil !

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *