Het ecofascisme, overbevolking en milieu

Het Observatorium

Het ecofascisme en de milieubeweging

De moordpartij in Buffalo toont aan dat extreemrechts de klimaatcrisis steeds meer misbruikt. De milieubeweging kan niet langer stil blijven over het ecofascisme.

Er wringt me iets in dit verhaal van de antifascisten.

Wijzen mijn woorden op sympathie voor het fascisme van mijn kant ? De lezers van mijn blog weten wel beter en ze zijn ook te slim, maar als ik dit op facebook zou schrijven zouden “zich links wanenden” me dadelijk in het hokje van het vlaams blok duwen.

Natuurlijk ben ik anti fascisme. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik het eens moet zijn met alles wat andere antifascisten uit hun pen sleuren.

Het wringt me dus dat in dit artikel naadloos wordt overgegaan van overbevolking naar migratie.

Nogal wat zich links wanende klimaatactivisten weigeren de overbevolking te erkennen als (mede)oorzaak van het probleem, precies omdat ze overbevolking verbinden met migratie.

Ik heb een afkeer van dat soort denken dat de werkelijkheid ontkent of een eigen vorm geeft om ze te doen passen in het ideologische plaatje.

Als dan die zich links wanenden ook nog denken dat ze moeten ingaan tegen alle uitspraken van de fascisten, gaan ze helemaal de intellectueel onwaardige toer op. En erger: ze bereiken een averechts effect. 

De slogan “eigen volk eerst” is correct en wordt door zowat iedereen spontaan als juist aangevoeld. Maar omdat De Winter het riep zijn de zich links wanenden daartegen in opstand gekomen. Juist omdat de slogan door de meesten als juist wordt aangevoeld, hebben deze zich links wanenden, het vlaams blok groot gemaakt.

Iets gelijkaardigs speelt zich af met migratie en overbevolking. Omdat de ecofascisten de twee met mekaar vermengen, gaan de zich links wanenden ook in het verweer tegen het element overbevolking.

Welnu: de overbevolking is zeker een element in het klimaat- of breder: het milieuprobleem.

Het kan wel zijn dat de bevolkingsmassa’s in de “arme landen” een kleine ecologische afdruk hebben, en dus niet de oorzaak zijn van het huidige probleem, maar dat geldt natuurlijk enkel zolang die mensen arm blijven. Als de zich links wanenden de overbevolking weigeren te zien, betekent dit dat ze willen dat die armen, arm blijven…

Ik wil dat niet. Maar als al die armen van nu, al is het maar een klein beetje minder arm worden, vergroot de ecologische afdruk op aarde wel enorm. We krijgen het probleem nu al niet opgelost, met minder armoede zal het helemaal niet lukken.

Als ik wil streven naar minder armoede, dan zal dat moeten samengaan met minder bevolking.

Ook mooi: de zich links wanende milieu-activisten zijn tevens de voorstanders van vrije migratie. Willen ze dan a.u.b. er bij vertellen dat bij iedere migrant naar de rijke wereld, de ecologische afdruk vergroot… ?

Waar zijn die gasten eigenlijk mee bezig ?

Voor mij is het duidelijk: de enige echte oorzaak van het milieuprobleem is het kapitalisme met zijn ingebakken drang naar groei, zowel in productie als consumptie en zijn manipulatie (de reclame) om als maar meer behoeftes te scheppen bij de mensen.

Het kapitalisme is een aanbodseconomie: door de concurrentie moet er altijd maar meer geproduceerd worden op altijd maar minder tijd en dus moet er constante stijging van behoeftes worden gecreëerd.

Dit moét leiden tot overbelasting van de planeet. Daar kunnen alle technologische vernieuwingen waar de vertegenwoordigers van de kapitalisten het over hebben, niet tegen op.

We moeten dus naar een economisch systeem dat niet meer gericht is op oneindige groei, zowel van productie als van consumptie, en dus ook niet van behoeftes.

Neen, ik ben niet tegen vooruitgang, en als nieuwe technologieën het leven comfortabeler maken, dan ben ik daar blij om. Maar ondertussen kan je al de vraag stellen of de vernieuwingen niet zo snel gaan dat de groei in comfort er eigenlijk al niet meer is. Nogal wat mensen kunnen niet meer volgen. De technologische vernieuwingen zijn voor velen een bron van ongemak. Het gaat te snel. Waar zijn we mee bezig ?

Dat planeetvriendelijke economisch systeem kàn dus niet het kapitalisme zijn.

Het wordt tijd dat de zich links wanenden het gaan beseffen: de boel is om zeep, want er zijn geen tekenen dat het kapitalisme op verdwijnen staat. Dat wil niet zeggen dat we ook nu al niets moeten doen. Elke vertraging is welkom. Maar meer dan vertragen zit er niet in.

Wat dan met de overbevolking ?

Het lijkt me duidelijk dat ook in een planeetvriendelijk systeem, en zelfs mét de technologische vernieuwingen de capaciteit van de planeet qua aantal bewoners beperkt is, juist omdat minder armoede meer belasting betekent.

Dat leidt er niet toe dat we programma’s moeten gaan opzetten om actief de overbevolking tegen te gaan. Ik denk dan aan programma’s zoals verplichte sterilisatie in India of de één kind politiek van China.

Er zijn twee factoren die zowel spelen in de linkse strijd tegen armoede als bij het probleem van de overbevolking.

De eerste factor is het feit dat meer welstand, automatisch leidt tot minder geboortes.

De tweede factor is dat meer welstand enkel mogelijk is met meer en beter onderwijs voor de armen. Vooral meer onderwijs voor de vrouwen is bewezen geboortebeperkend.

Het probleem zal zich dus bijna automatisch oplossen.

Bijna. Want ter attentie van de zich links wanenden: ik heb het nog niet gehad over de andere kant van het leven: als er door minder armoede en meer onderwijs, minder geboortes komen, zullen de mensen tegelijkertijd ook ouder worden…

De factor: minder groei van behoeftes zal daardoor aan belang winnen.

Ik pleit niet voor terugkeer naar vroeger, wat wordt aangevoeld als verarming. Ik moet daar niet voor pleiten: de crisis van het kapitalisme en de oorlog zorgen er al voor. Maar realisme verplicht me wel om te beklemtonen dat een betere wereld zal samengaan met minder stijging van comfort en luxe. Maar dan niet omdat Biden, Zelensky en Poetin er ons toe dwingen, maar omdat de mensheid een bewuste keuze hiervoor maakt.

Ondertussen heb ik die keuze al voor mezelf gemaakt. Gewoon omwille van innerlijke vrijheid. Ik zal niet ongelukkig worden als ik volgende winter zal moeten gaan slapen met een dikke trui en een warm lief aan mijn voeten.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *