Het ziet er niet goed uit

Uitpers

Francine Mestrum

Brexit, de City en Truss Liz

Truss, de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk, staat voor geen makkelijke opdracht. Ze gaf vandaag een eerste inkijk in haar plannen om de energiecrisis op te lossen. Overwinsten van multinationals belasten, is er voorlopig niet bij. Het betekent dat het geld om de gezinnen te steunen met een prijsplafond ergens anders vandaan moet komen en daar knelt het schoentje

Je mag van mij denken dat GB een ver van ons bed show is, zeker na de brexit. Maar zo simpel is het niet. 

Zelfs als wij niets zouden te maken hebben – wij hebben er wél mee te maken – met wat er gebeurt en wat het Trussmonster daar gaat uitspoken, dan nog kan je de analyse die Mestrum maakt van de toestand aan de overkant van het plasje gelijk stellen met de analyse bij ons.

Ook bij ons is de economie in crisis. Het is misschien niet zo duidelijk als in GB, maar als de regering koortsachtig op zoek is naar geld om onze bedrijven te ondersteunen, kan je niet zeggen dat het goed gaat. En die crisis staat pas in haar kinderschoenen. Er is op dit ogenblik nog gas genoeg. De paniek die nu aan de bevolking wordt opgedrongen is een voorafname voor wat er te gebeuren staat.

Het ergste: de Europese bank kan de euro drukpersen dag en nacht op volle snelheid laten draaien: als er geen gas meer is, helpt geld niet meer.

En ja: er wordt gemeld dat er gas per schip onderweg is, maar die hoeveelheden kunnen nooit de aanvoer van pijpleidingen evenaren.

Op aanstoken van het Tinnespook en van Alexander De Croot gaat Europa een prijsplafond instellen. Dat het van die twee komt, moet alle wantrouw-haren doen rechtstaan. Ja, dat plafond zal even voor verlichting zorgen en dan zal het perverse koppel victorie kraaien – misschien hopen ze zelfs met die victorie de verkiezingen te winnen – maar op ietwat langere termijn is het zeepbellen blazen in de wind. Ik geef de Europese commissie niet graag gelijk, maar nu moet ik wel: dat plafond zal leiden naar een dagelijkse marktstrijd. Er zal altijd een gastekort blijven en dus zullen er altijd landen zijn die bereid zijn om meer te betalen. De wet van vraag en aanbod, weet je wel ? Vandaag zal dat het ene land zijn, morgen het andere. De schepen zullen per dag – misschien zelfs per uur – van koers veranderen zoals mijn levensgevaarlijke grootmoeder op haar elektrische fiets of kiekens die denken dat ze onderweg zijn. Het eindresultaat zal zijn dat de aanvoer chaotisch en onvoorspelbaar wordt. Iets ergers kan een economie niet overkomen.

Het is niet voor niets dat overal opnieuw steenkoolmijnen worden geopend: de bazen wéten dat er op het gas niet kan gerekend worden.

Olie wordt ook al een heikele zaak: de Arabieren hebben in het verleden bewezen dat ze er hun hand niet voor omdraaien om de kraan dicht te draaien als dat hen uitkomt.

Bij die olie moeten we eindelijk ook maar eens gaan beseffen dat het de enige energiebron is waarop de oorlogsmachine draait. De nieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen kunnen dan wel de nieuwste technologie bevatten, ze vliegen nog altijd op olie, net zoals de tanks niet op kolen rijden.

Naarmate de spanningen met Rusland oplopen en de oorlog met China dichterbij komt, zullen overal landen er alles op zetten om hun strategische oliereserves aan te vullen en de olietoevoer voor de oorlogsmachine te waarborgen. Het zal de olie, beschikbaar voor “ons” beperken en de prijzen zullen het plafond in schieten.

Kortom: bereid je maar voor op een oorlogseconomie.

Wikipedia leert ons over de oorlogseconomie dat die gekenmerkt wordt doordat ze gefinancierd wordt met “gedrukt” geld. Dat is in onze economie al jaren lang bezig.

Daarbij worden de “civiele” prioriteiten buitenspel gezet. Dat civiele, dat zijn jij en ik. Een voorbeeld daarvan: in GB werd tijdens de Tweede Wereldoorlog het onderhoud van het spoor en de treinen verwaarloosd. Dat leidde tot een totaal ontredderd openbaar vervoer. Ook dat is bij ons al bezig, langzaam aan, dan breekt het lijntje niet.

Fabrieken worden in een oorlogseconomie gedwongen om hun normale productie om te bouwen naar producten voor oorlogsdoeleinden. Een textielfabriek produceert dan enkel nog oorlogskledij.

Ik logeerde ooit in de VS bij een ex-directeur van de John Deer tractoren fabrieken in Europa. Hij vertelde me dat die fabrieken zo geconcipieerd zijn dat ze op enkele weken tijd kunnen omgebouwd worden van de productie van tractoren naar die van tanks. 

Wie denkt dat het niet kan… het is al gepland.

Je gelooft me of gelooft me niet, maar dat is waar we naar toe gaan.

In sommige Europese landen wordt de legerdienst al terug ingevoerd, of zijn daar plannen voor. Bij ons die legerdienst niet afgeschaft, doch slechts opgeschort. Met één pennentrek kunnen onze jonge mensen weer worden opgeroepen.

Ik heb lang gedacht dat een moderne oorlog niet meer zou draaien op massale inzet van manschappen, doch enkel op technologie. De oorlog in Oekraïne doet in vele opzichten denken aan toestanden uit de eerste wereldoorlog.

Dienstplichtigen zullen onvermijdelijk bij de minst opgeleiden van de krijgsmacht horen. Dat betekent dat ze worden ingezet als kanonnenvlees.

Neen, ik ben niet zeker dat het echt zo ver komt. Ik kan er niet zeker van zijn omdat ik uit de grond van mijn hart  hoop dat het niet zo zal zijn. En in het verhaal van een toekomst kunnen er altijd onverwachte zaken gebeuren die de loop van de geschiedenis veranderen.

Maar alle tekenen die zich nu aandienen wijzen naar een toestand die we ons nu nog niet kunnen inbeelden.

Wikipedia meldt ook nog dat een oorlogseconomie wordt vergeleken met een “doorgeslagen kapitalistisch stelsel”. Dat zijn de woorden die De Croot gebruikt om zijn voorstel tot plafonnering van de gasprijzen te verdedigen.

Het kapitalisme is een proces van opeenvolgende fasen, crisissen, dat onvermijdelijk vroeg of laat leidt tot dat doorgeslagen kapitalisme. Dat kapitalisme gaat dan altijd samen met een grote oorlog. Na die oorlog kan het proces opnieuw starten om na zoveel tijd tot een nieuwe oorlog te leiden.

En het Trussmonster heeft in een interview al openbaar aangekondigd dat het niet zal aarzelen om op de nucleaire knop te drukken…

Voor wie toch nog hoopt op dat nieuwe feit dat de loop van de geschiedenis kan veranderen: ik zie er slechts één: dat Europa zich terugtrekt uit de Navo en zich neutraal opstelt tussen de VS en Rusland-China. Dan wordt het voor de VS onmogelijk om die oorlog te winnen, en China heeft hem nergens voor nodig.

Maar daar heb ik De Croot nog niet over gehoord.

Misschien moet de zogenaamde vredesbeweging maar eens opnieuw wakker worden !

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *