De enige manier om de derde wereldoorlog nog te vermijden: een neutraal Europa

Uitpers

Francine Mestrum

‘Europa moet afstand nemen van de Amerikaanse voogdij’

Gesprek met Oskar Lafontaine

Zou Oskar Lafontaine mijn blogs lezen ?

Zijn analyse gelijkt verbazingwekkend op de mijne.

Ja, dat klinkt misschien arrogant. En toch is het zo. Maar als je dat wil, wil ik ook wel verklaren dat mijn analyse verbazingwekkend op de zijne lijkt.

Dat betekent dat ik weinig toe te voegen heb aan het verhaal van Lafontaine.

Wat is er toch maar aan de hand met de Groenen ?

Dat de liberalen oorlogsstokers zijn, verwondert niemand. Ze zijn overtuigd voorstander van het kapitalisme dat altijd in een fase komt waarin de oorlog nog de enige oplossing is voor het systeem.

Maar de Groenen ?

Ooit ben ik heftig fan geweest van de Groenen. In de tijd dat ze nog echt pacifistisch waren. Ook hun bekommernis om planeet en milieu sprak me aan.

Maar wat schiet daar van over ?

In Duitsland zijn de Groenen de felste voorstanders van bewapening van Oekraïne. In Vlaanderen durft de voorzitter van Groen verklaren: ik ben een pacifist, maar wapens aan Oekraïne kan je toch niet weigeren … De uitspraak is zo belachelijk dat ze zelfs overal in onze reguliere media is weggemoffeld. Wouter De Vriendt, de defensiespecialist van de Groenen zit helemaal op dezelfde lijn als die andere oorlogsmisdadiger Theo Francken.

Wat het milieu betreft zijn de Groenen verworden tot belangenbehartigers van de elektrische auto-industrie en verkopers van klimaatpraatjes.

Hoe wil je dat ik het milieu en klimaat thema van Groen ernstig neem als het de facto pleit voor deelname aan een oorlog. Ken jij iets wat meer vervuilend is en slechter voor het klimaat dan een oorlog ? Wat hier door de elektrische auto’s aan winst voor het milieu of klimaat wordt behaald, wordt duizend maal terug weggeveegd in Oekraïne. Maar Van Eeckhout wil wapens sturen.

Vrienden zeggen me dat ik soms/te dikwijls te agressief ben in mijn blogs. Ze hebben gelijk, maar mag ik me a.u.b. verraden voelen ? En mag dat me kwaad maken ?

Ook van de N-VA had ik andere taal verwacht. Je hebt er natuurlijk de strekking Francken en er zit zeker een kliek die nog altijd sympathiseert met de Oostfronters. Van die kant moet je geen pacifisme verwachten. Maar de Vlaamse Beweging is toch altijd pacifistisch geweest ? Op de Ijzertoren staat het toch met grote letters: “Nooit meer oorlog ?” Waar zijn die echte flaminganten in de N-VA ? Waarom durven ze hun mond niet opentrekken ?

Conner Rousseau heeft zijn vingertje opgestoken, maar weet nog niet vanwaar de wind komt, en probeert het thema dus te mijden. Overigens verwacht ik als pacifist niets van de socialisten. Die zijn alleen tegen geweld als het om de strijd tegen het kapitalisme gaat. Of moet ik voor het gemak even Willy Claes vergeten, secretaris-generaal van de Navo ?

Wallonië wordt al decennia lang gedomineerd door de socialisten. Het woord vrede is daar onbekend: als volle eigenaar teren ze op de Fabrique Nationale d’ Armes de Guerre de Herstal.

De enige partij in belgië die tegen de wapenleveringen is, is de PVDA. Chapeau ! Maar waarom leggen haar arbeiders van FN die wapenfabriek niet plat ?

Wat me opvalt in het verhaal: pacifisme vind je enkel bij partijen die nog niet hebben deelgenomen aan de macht. Eenmaal in een belgische regering worden ze omgeturnd.

Is het je nog niet opgevallen dat belgië sinds de Tweede Wereldoorlog geen enkele premier en minister van Buitenlandse Zaken of Defensie heeft gehad die geen overtuigde aanhanger van de Navo was ? Hoe kan dat eigenlijk ? Schrijf het maar op een briefje: als iemand premier of minister van defensie of buitenlandse zaken wordt, krijgt hij de dag erna bezoek van de CIA met heel veel geld, en als dat niet helpt, met bedreigingen: we weten je wonen !

Als ik met mensen over de oorlogsdreiging praat, krijg ik altijd te horen: die Derde Wereldoorlog, daar durft toch niemand aan beginnen ? Die betekent toch de totale vernietiging ?

Die mensen denken in een Europees kader. In een Derde Wereldoorlog zal Europa inderdaad vernietigd worden.

Maar niet Amerika.

De Amerikanen gaan er van uit dat ze, zoals altijd, de oorlog buiten Amerika kunnen voeren. Ze hebben genoeg zee tussen zichzelf en de vijand. Voor de zware kernwapens moeten ze niet echt vrezen: die zijn te lang onderweg en worden op tijd uitgeschakeld door de luchtafweer systemen.

Wat houdt hen tegen ?

Niet de angst voor vernietiging. Dat Europa vernietigd wordt kan hen niet schelen als dat in hun voordeel is, of de prijs die moet betaald worden.

Mag ik in dat verband nog eens herinneren aan de uitspraak van Madeleine Albright, minister van buitenlandse zaken van de VS. In een interview werd haar de vraag gesteld wat ze dacht van de 500.000 – een half miljoen ! – Iraakse kinderen die door het Amerikaanse embargo de hongerdood zijn gestorven. Haar onthutsende antwoord: “Ze waren het wel waard, zeker ?”

Francken en consoorten maken ons wijs dat we moeten schuilen onder de Amerikaanse paraplu. Er is geen Amerikaanse paraplu voor ons. De Amerikaanse paraplu beschermt enkel Amerika tegen  de bommenregen.

En dus moeten we er van uitgaan dat de oorlogsdreiging reëel is. Meer nog: ik ben er van overtuigd dat in de VS de beslissing al gevallen is: ze zullen de oorlog tegen China-Rusland voeren om zo hun werelddominantie in stand te houden.

Ik heb het al eerder geschreven, maar ik zal het blijven schrijven: de enige manier om die oorlog nog tegen te houden ligt bij Europa. Als dat zich terugtrekt uit de Navo en zich neutraal verklaart tegenover de VS en tegen China-Rusland, hebben de Amerikanen niet het tweede westelijk front in Europa dat ze nodig hebben om de oorlog aan het Oostelijke front in de Indische Oceaan te kunnen winnen.

Maar ik maak me geen illusie: het spel is al bezig. Meer en meer lees je van “gewaardeerde” journalisten artikels met kritiek op China en meer en meer wordt China ons voorgesteld als een dreiging. De Amerikanen zullen het weer zo draaien dat het de Chinezen zijn die de oorlog beginnen en hier zal de domma massa – net zoals in het geval van de Russen in Oekraïne – in de val trappen en zoals de “bewonderenswaardig moedige Oekraïners” bereid zijn om de held uit te hangen en enthousiast te sneuvelen voor vorst, voor vrijheid en voor recht. We zijn er mentaal op voorbereid door de Brabançonne.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *