De misdadige onnozelheid van de zich links wanende

De Groene Amsterdammer

Koen Haegens

Interview Democratie onder druk: Léonie de Jonge

‘Hoeveel tolerantie wil je tonen voor intolerantie?’

De opmars van uiterst rechts in Europa lijkt onstuitbaar. Maar die opmars is helemaal niet zo onvermijdelijk, ontdekte politicoloog Léonie de Jonge tijdens onderzoek in België

Dit artikel is betalend. 

Iemand vraagt me wat ik er van denk. 

Ik vind het misdadig simplistisch.

Citaat: Alsof er niet zojuist een partij de Tweede-Kamerverkiezingen heeft gewonnen die intern georganiseerd is als een dictatuur, grossiert in standpunten die tegen de grondwet indruisen en ‘minder Marokkanen’ wenst.

Alsof de partij van Wilders de enige is die in feite een dictatuur is (denk aan Conner Rousseau). 

Waarom zou iemand niet mogen ijveren voor een verandering van de grondwet ? Iedere een beetje consequente linkse moét tegen onze liberale grondwet zijn. 

En ook ik wil minder Marokkanen … Niet dat ik iets heb tegen Marokkanen, maar na reflectie ben ik tot het besluit gekomen dat een overdaad aan multiculturaliteit de samenleving ondergraaft. Ben ik zelf daarmee extreem-rechts ?

Nativisme is politiek beleid dat belangen van een inheemse bevolking bevordert boven die van immigranten. 

Het hangt er dan natuurlijk van af wat je verstaat onder dat “bevorderen”. 

Je kan nativisme ook vertalen naar de slogan “eigen volk eerst”. Welnu, wij doen allemaal niks anders dan die slogan toepassen: jij zet toch ook je kinderen op de eerste plaats ? Overigens staat “eigen volk eerst” niet gelijk aan “ander volk niets”. Iedere verkozen politicus heeft zelfs de absolute plicht om op te komen voor het eigen volk. Of denk je dat De Croo de belangen van de Nederlanders mag laten voorgaan op die van de belgen ?

Autoritarisme. Ook hier is het weer niet zo simpel: de partij van Wilders telt slechts drie leden. Eigenlijk slechts twee. Die leden bepalen de lijn van de partij. Maar er is dus geen dictatuur, want er zijn geen andere leden waarover dictatuur wordt uitgeoefend … Of nog: als ik een club opricht vanuit een bepaalde visie en doelstelling, dan heb ik toch het recht om mijn club zo te organiseren dat een toevloed van andersdenkende leden de visie en doelstelling niet kan wegstemmen ? Overigens staat het nog altijd iedereen vrij om al dan niet op die partij te stemmen … In véél partijen wordt de lijn de facto door een zeer beperkt comité bepaald. Iedereen weet dat de partijcongressen van de zogenaamd democratische partijen totaal gemanipuleerd zijn. Denk ook even aan de recente aanstelling van lakei Ongena als voorzitter van de VLD.

Over populisme moet ik het al helemaal niet hebben. Zeker in verkiezingstijd is élke partij populistisch.

Overigens, wat is er op tegen dat een partij luistert naar het volk en haar standpunten aanpast aan het volk ? Als dat extreem gebeurt, is er natuurlijk wél een probleem, want dan verliest de partij haar “eigenheid”. Ze acteert  niet meer vanuit een mens- en maatschappijvisie. Maar dat kan je de extreem-rechtse partijen niet aanwrijven !

Het probleem ontstaat pas als de partij populistische praat verkoopt om de mensen achter zich te krijgen om dan een andere koers te gaan varen. Als je het zo bekijkt is ook de PVDA een populistische partij.

Het is veel te gemakkelijk om de nadruk te leggen op het cordon sanitaire médiatique als verklarende factor voor het ontbreken van een extreem-rechtse partij in Wallonië.

Welnu, ook in Vlaanderen werd het vlaams blok weggehouden uit de media … tot het die eerste overweldigende verkiezingsoverwinning behaalde (na de veroordeling als racistische partij door het gerecht !! ). Daarna heeft het vlaams blok media aandacht gekregen in verhouding met de behaalde stemmen – een basisregel in de Vlaamse media.

Extreem rechts gedachtengoed is evenzeer aanwezig in Wallonië – zegt die Léonie – alleen vertaalt het zich niet naar een politieke partij. Léonie zelf geeft het cliëntelisme aan van de PS. Maar ze minimaliseert dat. Welnu, voor mij is dat een bepalende factor: de macht van de PS is in alle geledingen zo groot dat gewone mensen niet anders kunnen dan op haar te stemmen. 

Slechts 23% van de Walen werkt in de private sector. En de overheidssector is totaal in handen van de PS … “Als de boot kapseist, is dat meteen ook het einde van de PS-staat”, zegt RTBF-journalist Alain Gerlache. Die staat vertakt zich van boven naar beneden, van ­regering tot allerlei vzw’s”. 

De Gerlache is géén rechtse Vlaming !

80% van de benoemde ambtenaren in Wallonië heeft een PS ticket ! De gewone mensen kunnen niet anders dan PS stemmen; hun inkomen hangt er van af. Je kan discussiëren over dat cijfer 80. Ik heb ook ergens 73 gelezen. Maar die discussie is niet relevant.

Je hebt een bevolking die door de industriële geschiedenis traditioneel links is . Na de instorting van de zware industrie heeft de PS de arbeidersklasse aan zich gebonden door cliëntelisme. Ze heeft de mensen van zich afhankelijk gemaakt voor hun overleven als werkloze. Tot en met Di Rupo kan je zelfs zeggen dat de PS de overschakeling van de zware industrie naar nieuwe economische initiatieven niet heeft bevorderd of zelfs opzettelijk heeft tegengewerkt, juist om haar macht over de bevolking te handhaven. 

Magnette is de eerste voorzitter van de PS die echt streeft naar nieuwe economische ontwikkeling, naar het voorbeeld van Vlaanderen. Dat hij iemand als Dermine naar voren schuift, toont dit aan. De reden is simpel: hij wéét dat de transfers vanuit Vlaanderen niet langer houdbaar zijn en hij dus de bevolking niet langer “in leven kan houden”.

In dat PS overwicht ligt de echte oorzaak van het feit dat een extreemrechtse partij nooit is doorgebroken. Het extreemrechtse gedachtengoed leeft evenzeer in Wallonië als in Vlaanderen, alleen wordt het niet vertaald in het succes van een extreem-rechtse partij. Dat dit te wijten/danken is aan een totale perversie van het socialisme is zorgwekkend.

Dat die Léonie op basis van de Waalse casus de hele evolutie naar extreem-rechts relativeert en beweert dat die te stoppen is door een cordon médiatique of minder tolerantie tegenover extreem-rechtse partijen, is grotesk en een academica onwaardig.

Nogmaals: in Vlaanderen is de opgang van het vlaams blok er pas gekomen nà een praktijk van minder tolerantie in het racisme-proces.

Je kan de democratie niet redden door ze af te breken. Die Léonie heeft zelf autoritaire trekjes.

Morgen het vervolg van deze blog.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *