Van de schande van de VRT via nazi’s naar de schande met de naam De Croo

De Wereld Morgen

Giep Hagoort  

De armetierige eenzijdigheid van de publieke talkshows

Steeds weer dezelfde gezichten passeren de revue op onze tv-schermen met hun identieke ‘expertise’ over de oorlog in Oekraïne, die vrede geen stap dichter brengt. Het is in onze buurlanden niet veel beter. Nederlands hoogleraar kunst en economie Giep Hogaart klaagt de “armetierige eenzijdigheid” van het debat aan: “De knop moet om bij de talkshows die uit publieke middelen worden gefinancierd”

Giep Haagoort heeft het over de toestand in Nederland. Maar je kan zijn betoog perfect op onze situatie toepassen. Het is gewoon een schande dat de VRT geen enkele stem aan het woord laat die ook maar enigszins kritisch is voor Zelensky of De Croo. Misschien is het tijd om het rijtje van altijd dezelfden die worden opgevoerd maar eens te noteren om zeker niet te vergeten wie we moeten mijden als de pest. Een Jonathan Hoslag – ik ben het meestal niet met hem eens – heeft dan nog wat te vertellen. Een Hendrik Vos is behaarde leeghoofdigheid.

Dan heb je nog triestig makende panelleiders zoals Bart Schols die de kunst verstaat om iemand te onderbreken juist op het moment dat hij iets interessant weet te vertellen; daarbij ook nog de eerste beginnersfout maakt door een vraag te stellen waarop de partner zojuist geantwoord heeft. Het ergste is dat hij dikwijls op voorhand al weet welk antwoord hij wil horen en dan op een onbetamelijke manier blijft peuteren om dat antwoord te krijgen van een partner die het niet wil geven omdat het niet strookt met wat hij denkt.

Het fenomeen van een VRT die une pensée unique verkondigt, slaafs in dienst van de overheid, begint echt verontrustend te worden. We hebben het gezien bij de opkomst van het Anunaverschijnsel, bij corona. We zien het voortdurend als het over belgië en het koningshuis gaat, en nu opnieuw bij de oorlog in Oekraïne. Bij die oorlog is het dan nog speciaal stuitend dat die overheid waar de VRT zich woordvoerder van maakt, in feite verworden is tot een propagandabureau van De Croo in zijn gehengel naar een hoge post bij Navo of in Europa.

Het kan toch niet dat ik voor kritische of alternatieve meningen op zoek moet op bronnen zoals facebook of anderen die ik gewoon niet vertrouw ?

Nu, op facebook vind ik nog wel informatie waarvan ik er met redelijke zekerheid van kan uitgaan dat ze correct is. Op de VRT ben ik er zeker van dat ze niet correct is.

Neem nu de situatie in Oekraïne.

Wij, in belgië zouden die zeker moeten kunnen begrijpen, want ook in Oekraïne leven er (voornamelijk) twee volkeren met verschillende talen. Ook zoals bij ons kan je die twee volkeren geografisch situeren: de Russen in het Oosten, de Oekraïners in het Westen. Alleen is het zo dat ze meer vermengd zijn dan bij ons. Ze zijn meer vermengd doordat er meer families zijn waarin de twee samen komen; maar ook over het hele grondgebied verspreid is er meer vermenging.

In de recente geschiedenis is dit land bezet geweest door Stalin die er lelijk huis heeft gehouden. Hij heeft er een hongersnood georganiseerd die miljoenen Oekraïners heeft gedood – de holodomor, die je zelfs kan vergelijken met de holocaust.

Dat heeft bij velen een grondige haat tegen de Russen veroorzaakt. Toen de Duitsers kwamen, werden ze dan ook door die velen verwelkomd als bevrijders. In Vlaanderen kennen we dat.

Zo ontstond wat bij ons het Vlaams legioen was: Oekraïners die meevochten met de Duitsers, maar die ook de Duitse nazi-ideologie overnamen en meewerkten aan de uitroeiing van de Joden.

Die nazistische militie bestaat nog steeds: de Azovmilitie. Er zijn er nog andere. Ze is ondertussen opgenomen in het Oekraïense leger.

Het is dat nazistische gedeelte van de Oekraïense bevolking dat Obama en zijn toenmalige vicepresident Biden voor hun kar hebben gespannen om de Maidan staatsgreep te plegen in 2014. Die heeft niet enkel geleid tot een Oekraïne dat wilde toetreden tot de Navo, maar ook tot vervolging van de Russische bevolking. Het werd verboden om Russisch te spreken. Het recht op pensioen verdween voor Russischtaligen en kinderen die Russisch spraken en Russische namen hadden waren niet meer welkom op school.

Er werden fakkeloptochten georganiseerd door neo nazi’s met leuzen als ‘Russen aan het gas’… Die Russen waren dan niet de Russen in Rusland, maar de Russen in Oekraïne, Oekraïners.

In Oost-Oekraïne waar de meerderheid van de bevolking Russisch was, werden duizenden Russen afgeslacht. Het is toen dat er daar een pro-Russische afscheidingsbeweging begon…

En neen, ik geloof Poetin niet als hij zegt dat hij de oorlog voert om die mensen te bevrijden van het nazisme. Dat is propaganda. Zijn redenen zijn van geopolitieke aard. Maar dat nazisme is er wel.

Stel je nu eens voor dat er na de Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen een fel nazistische beweging levend zou gebleven zijn, met een grote aanhang voor Staf De Clerq die overal standbeelden en fanclubs zou hebben en wiens opvolgers een nazistische militie zouden organiseren. Stel je voor dat die nazi’s de Walen massaal zouden vermoorden, het Frans verbieden… en dat de Walen een onafhankelijke staat zouden uitroepen, fel aanleunend bij Frankrijk…

Hoe zou onze VRT (verondersteld dat die de huidige constellatie zou hebben) daarop reageren ?

Iedere welmenende belg zou met afschuw dat nazisme veroordelen en afwijzen.

Niet dus als het over Oekraïne gaat: daar staat onze VRT pal achter de nazi’s.

Voor mijn part vervang je Vlaanderen door Wallonië en De Clerq door Degrelle. Of je laat Dries Vanlangenhove nu een nazistische militie oprichten.

Noteer: ik beweer niet dat de overgrote meerderheid van de Oekraïners nazi’s zijn ! 

De achtergrond, buiten de nabije oorlog met China is duidelijk: onze leiders kiezen voor een Europees continent dat geen vrede kan kennen omdat Rusland per se als vijand moet worden gezien. De reden daarvoor ligt bij de Amerikanen die onze leiders in hun zak hebben. Voor de Amerikanen is een vredig Europees continent, met een goede verstandhouding en samenwerking van Rusland en West-Europa, een nachtmerrie, want het zou de VS op alle vlakken, zowel militair als economisch overvleugelen. Daarom màg er in Europa geen vrede zijn. Daarom hebben wij decennialang moeten leven met de dreiging van de koude oorlog. Dààrom moeten wij nu onze eigen economie omlaag halen en onze bevolking verarmen door de sancties tegen Rusland en het opdrijven van onze defensiebudgetten.

Om thuis te komen: de grote verdediger van deze schandelijke toestand in belgië is De Croo (Francken doet ook mee ! ). Een hoge post zal zijn beloning zijn. Wordt het niet tijd om die Alexander, verrader van de bevolking met pek en veren beladen, de politieke woestijn in te sturen. Laat ons dan ook maar in een moeite zijn kolonialistisch fortuin in Congo besteden om de wachtlijsten in de zorg op te lossen.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *